Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


1989 (E19)

(epizoda)
  • Slovensko 17.11.

Obsahy(1)

Ráno 17. listopadu 1989 nikdo v Československu netušil, že se vzbudil do dne, který se zapíše do dějin. V dopoledních hodinách se na federálním ministerstvu vnitra za přítomnosti ministra Františka Kincla a jeho prvního náměstka Alojze Lorence diskutuje o opatřeních během ohlášeného pochodu studentů ulicemi Prahy. Už 16. listopadu je vyhlášena takzvaná Mimořádná bezpečnostní akce na celém území republiky. První náměstek ministra Lorence v této situaci vykonává rozsáhlé pravomoci nad bezpečnostním aparátem, ale zároveň má na starosti oficiální návštěvu kolegů z KGB, se kterými je v době konání pochodu na večeři. V 16.00 se v Praze na Albertově sešlo více než 15 tisíc lidí, kteří se později večer vydají z Vyšehradu do centra Prahy, kde kolem 19:30 dojde k brutálnímu zásahu, na jehož konci je více než 500 zraněných z toho kolem 60 těžce zraněných účastníků. Mnoho svědků vidělo na ulici ležet dobité a bezvládné osoby, v bezvědomí leží na ulici také agent StB Martin Růžička alias Ludvík Žifčák. Jedna ze zbitých účastnic – Drahomíra Dražská další den rozšíří dezinformaci o údajné smrti fiktivního studenta Martina Šmída, která se přímým účastníkům vzhledem k brutalitě zásahu jeví jako důvěryhodná. Tato zpráva se v následujících dvou dnech stává roznětkou pro soustředěnou politickou reakci opozice i celé společnosti. Jak vznikla fáma o smrti studenta Martina Šmída? Co se odehrávalo 17. listopadu 1989 v Praze, jak byla připravena demonstrace, jaký byl plán a jaká realita? Jaké problémy ten den řešilo tehdejší vedení StB a Sboru národní bezpečnosti? Epizoda dokumentuje průběh dne podle dochovaných dokumentů, vystupují v ní historici, přímí účastníci demonstrace i pozdější členové parlamentní vyšetřovací komise. Kromě toho přináší unikátní svědectví matky Martina Šmída i kolegyně Drahomíry Dražské z vrátnice pražských kolejí, kde v té době spolu působily... (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím nejvydařenější díl, který spojuje to podstatné a dává tématu zákonitý celočeskoslovenský rozměr. O bratislavském předlistopadu jsem se jako řada jiných dozvěděl až z tohoto pořadu. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Či už bol 17 november ojeb, alebo nie (pričom skôr áno), zásah vtedajších "Vébéčkárov" bol ďaleko cez mieru únosnosti, akurát je strašná škoda, že dodnes nie je známe, kto samotný rozkaz dal, a teda kto je zaň zodpovedný. Lebo toho potom bolo treba ujebať obuškami .. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrá časť a prekvapujúca v tom, že nebol problém priznať, že celá "revolúcia" začala hoaxom, dezinformáciou, za ktorú by dnes bábochlap Kolíková najradšej dával trest smrti. Aféra Šmíd, alebo výmysel jednej vrátničky. A prečo revolúcia v úvodzovkách. To si fakt niekto myslí, že to nebol riadený pád? Ktorá krajina komunistického bloku bolo Československo, kde to padlo? Predposledná a len tesne nebola posledná. Už sa dialo len nevyhnutné a ľudia z pozadia sa pripravovali obrátiť kabát a niektorí šikovne nastrčení zo západu prišli šíriť pravdu a lásku. Pár jedincov to nepochopilo alebo nebolo v tom zaangažovaných tak sa tvárili, že ešte niečo vyriešia represiami, ale potom to už šlo jedna kapitalistická radosť. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Toto tema je vicekrat vylouhovany sacek caje, ale je opravdu pekne strucne shrnut. Napad udelat legalni demosku studentu bez ucasti disidentu. Komuniste prece nemohou rozehnat shromazdeni proti nemeckym fasistum. Nova metoda policie misto rozehnani demonstrujicich,jejich stlaceni "az nekteri zalezali pod auta, protoze nemohli dychat", ulicka k uniku v niz kazdy dostal po hlave ci po pateri, 500 zbytych,20 tezce zranenych a fama vratne koleji o mrtvem studentu Smidovi, ktery byl jeji pritel, coz aktivizovalo verejnost. Marne tekdy prazsky poulicni rozhlas hlasil, ze jde jen o fake news ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

……mnohí zbití-prenasledovaní si polepšili ....iní nie.... vytriezvenie prišlo po pár mesiacoch....ale nebyť naivnej viere v dobro ....ktovie ako by to tu bolo nebyť 17.11.1989...... ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama