Reklama

Reklama

Ztracený transport

  • Nizozemsko Lost Transport (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na jaře roku 1945 uvízne ve východním Německu deportační vlak s více než dvěma tisíci židovskými vězni z koncentračních táborů. Němečtí řidiči vlaku prchají před Rudou armádou, která již obsadila nedalekou vesnici Tröbitz. Cestující ve vlaku jsou odkázáni sami na sebe a pomáhají jim pouze vesničané. Na pozadí hluboké nedůvěry, zoufalství a touhy po pomstě vzniká nečekané přátelství mezi německou dívkou Winnie, holandskou Židovkou Simone a ruskou odstřelovačkou Verou. Snímek inspirovaný skutečnými událostmi vypráví příběh tří silných žen, které se uprostřed válečných trosek musí odpoutat od svých strategií přežití, překonat zášť, zlobu a nedůvěru a znovu vnímat druhé jako lidské bytosti, aby v sobě probudily soucit. (HBO Max)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Film o stratenom transporte z konca WW2 mal obrovský potenciál, a hneď od začiatku ma zaujal. Bol som prekvapený, že má také priemerné hodnotenia, no už asi chápem prečo. Totiž, miestami mi absolútne unikol kontext toho, prečo sa práve táto nesúrodá trojica žien dala dokopy a čelili prichádzajúcim udalostiam. Ich priateľstvo bolo dosť nevšedné, ale predovšetkým nestabilné a niektoré ich impulzívne kroky som nepochopil. Navyše, čo z tohto priateľstva mala tá ruská vojačka? Divné... Ale aspoň tá výprava bola naozaj vydarená a vojnové kulisy pôsobili celkom autenticky. Škoda, že ten dej bol taký, naivný. 2* ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Mladá německá vesničanka, holandská Židovka a ruská odstřelovačka - tři ženy, které okolnosti na jaře roku 1945 svedly dohromady a které, přes počáteční vzájemnou nedůvěru a nepřátelství, postupně odhalují lidskost a vzájemný soucit. Uvíznutý deportační vlak s židovskými vězni v již Sověty obsazeném východoněmeckém městečku na konci války - to chápu jako tu inspiraci skutečnou událostí, avšak samotný příběh a jeho hodnověrnost beru trochu s rezevou. Vnímám to spíš jako snahu ukázat, že nepřítelem není národ, víra a obyčejní lidé, ale ideologie a fanatismus, které na ty lidi působí. 60 %. ()

Reklama

desade odpad!

všechny recenze uživatele

V tomto filme sa nedalo veriť takmer ničomu. Od chovania hlavných postáv filmu až po čisté uniformy ruských vojakov (na konci vojny!). Non-real fantasy. Jeden príklad za všetky: Keď komandirka prichytí dvoch ruských vojakov (na obsadenom území!), ako opierajú nemeckú dievčinu o múr, odpovedia jej: "Poctivo sme frau Hitler zaplatili". Tak toto by u ruskej soldatesky nehrozilo ani o dve generácie neskôr. A vlastne ani nehrozí, vidíme to predsa na Ukrajine. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Vetsina valecnych filmubje tocena z pohledu muze, s muzskym reziserem. Muzi jsou zde grdinove nebo obeti valky. Tento film je zenami vedene drama- Nemka, Nizozemska Zidovka a Ruska. Postavy jsou ciste fikce a mezi nimi je zenska energi a jsou zensky silne. Tento feministicky a lidsky film je tak o empatii, soucitu , soudrznosti a pratelstvi. Je to pribeh odvahy. Uprostred ruin konce valky musi zeny prekonat vzajemne rozdily, aby prezili. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

V dubnu 1945 vyrazily z koncentračního tábora Bergen-Belsen 3 vlaky. Jeden po cestě osvobodili Američané, jeden dojel do Terezína a poslední zůstal 22. dubna 1945 viset v Německu u Tröbitzu. Našli ho Rusové a bylo v něm asi 2500 věznů. Protože mezi vězni propukla epidemie tyfu, izolovali vězně ve zmíněné (vylidněné) vesnici, aby zabránili šíření nemoci. O dva měsíce později předali přeživší do rukou Červeného kříže v Lipsku. Do této historické události (další reference) je zasazen děj filmu. Věnuje se 3 ženám (jedna z vlaku, druhá vojanda a třetí místní). Jejich příběh je evidentně zcela fiktivní a v mnoha momentech vykazuje neskutečné prvky naivity. Jednoduše protože se snaží být až křečovitě nestranný a nestereotypní. Žádné černo-bílé postavy, žádné šablony (dobrý-zlý), žádné “zvolené strany”. Prostě jen vypráví relativně nudným způsobem příběh zmíněného tria během těch dvou měsíců onoho tyfového lockdownu. A to je celé. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama