Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podaří se indickému agentovi vyzrát nad zrádcem z vlastních řad, který chce zemi zničit? Bude krásná Rubina (Deepika Padukone) požehnáním či zkázou? (cerdax2)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (43)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Pathaan je jednoznačně triumf pro bollywoodskou hvězdu Shahrukha Khana. Jednak si jím splnil sen natočit akční blockbuster v (tak trochu) hollywoodském stylu, ale hlavně jde o jeho spektakulární comeback po sérii komerčně neúspěšných (ovšem vydařených) filmů. Mnozí už Shahrukha odepisovali a na film se dlouhé měsíce snášely okázalé hejty, včetně výzev k bojkotu, které už patří k indickému folkloru. Komerční úspěch Pathaana v indických kinech je ovšem zatím fenomenální a ohlasy diváků i kritiků jsou velmi dobré. V tomto směru může slavit nejen Shahrukh, ale také indická kina, která po covidové katastrofě takové hity potřebují. _____________ Vyplatí se ale film fakt vidět? Za mě ano. Když už na vás nezapůsobí Shahrukhovo charisma (o čemž pochybuju), tak aspoň budete vědět, jak vypadá současný bollywoodský mainstream v plném nasazení. Pathaan je nepochybně jeden z nejakčnějších indických filmů všech dob a zcela určitě je ten nejvelkolepější / nejvíc draze vypadající (u RRR se v médiích vysokým rozpočtem hodně šermuje, ale je třeba vždy dodat, že hodně peněz neskončilo na plátně, ale padlo kvůli covidovým komplikacím). _____________ Kdybych měl Pathaana přirovnat k něčemu hollywoodskému, bylo by to určitě Rychle a zběsile. Akorát bez fetiše na auta, s vlastenectvím místo rodinných hodnot a bez praktických efektů - když je v Pathaanovi třeba něco epicky zdestruovat (což je třeba často), řeší se to vždy přes CGI. A pak je tu ještě jeden rozdíl. Ačkoli Rychle a zběsile je v rámci hollywoodské tvorby stále absurdněji nadsazené, proti Pathaanovi se pořád bere strašně vážně. _____________ V Shahrukhově blockbusteru si postavy dělají legraci nejen z fyzikálních zákonů a míry, do které lze testovat diváckou schopnost potlačit nedůvěru ve fikci, ale také často samy ze sebe. S tím jsou spojené i humorné odkazy na klasické Shahrukhovy filmy, jimiž se mohou bavit znalci. Když třeba divák přemýšlí, proč se postava Rusky jmenuje poněkud netypicky Karen, tak je to proto, že je později třeba udělat vtipnou aluzi na Darr (1993), kde se hlavní ženská postava jmenovala Kiran. Jo a protože v Indii se teď jedou cinematická univerza, tak se tam objevují i postavy / prvky z Ek Tha Tiger (2012) / Tiger Zinda Hai (2017) a v menší míře i z War (2019).  _____________ Lidem, co do populárního indického filmu naskočili nedávno díky RRR, se IMHO Pathaan bude líbit o něco méně. S Rajamouliho majstrštykem sdílí expresivitu i excesivitu, ale už ne inscenační důmyslnost. A v záplavě hollywoodských blockbusterů, z nichž mnohé se přibližují tomu, jak se točí filmy v Asii (viz to Rychle a zběsile), prostě nepůsobí tak svěže a originálně. Ale stejně by si na něj měl zajít každý, kdo chce být nadále považován za kulturního člověka, wtz.  _____________Dávám čtyři vojenské medaile z pěti. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

JEN SLABÍ POKLEKNOU, PATHAANE. NIKOLIV VOJÁCI. A TEĎ NÁS TENHLE VOJÁK PŘINUTÍ PADNOUT NA KOLENA? MUSÍŠ TOHO ŠÍLENCE ZASTAVIT!“…  Indická Mission Impossible má jedinou smůlu: přichází brzy po „RRR“ a zároveň se čtvtým Johnem Wickem. Na druhou stranu my, akční fandové máme, máme filmový hody! S Wickem to srovnávat nebudu, ale s RRR úplně v pohodě, byť je každej film jinej. Tady překročíme hranice Indie a navštívíme (i akčně) Moskvu, Paříž, Dubaj… takže je vidět, že Indové vzali ty agentský hrátky opravdu vážně. Sice se občas povídá, ale dá se to ustát. A nikdo se nesere s vysvětlovačkama typu – „kde kurva najednou vzala ty brusle?“ Hodně věcí se řekne rychle a jednoduše, takže pro film další plus. Zaznamenal jsem asi jen dvě písničky, nikdo tady není idiot a žádná postava dementní…. to, že nikdo nikoho netrefí, neřešíme už od časů Komanda, takže… Spokojenost! Ať žije Indie!‘ (ty vole, je to jen film!)     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jde mi o Kašmír. 2.) Rád poznám chlápka, co pošle pěstma k zemi barák.  ///  Thx za titule „Lomri“.                 PŘÍBĚH  ***  HUMOR  *  AKCE  ****  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Indický přepálený James Bond plný národního patosu. Není to pro nás tak stravitelné jako RRR. Našinec se nerozhodne jestli sleduje Bonda nebo Austina Powerse. Ale je to špatně? Nevím... Má to excelentní choreografii jako Sultan nebo RRR. Tady Indové ušli poradny kus cesty. Shahrukha mám z Khanů asi nejméně rád, ale tady je perfektní a soustředěný. Excelentní výkon lvl Tom Cruise nebo Keanu Reeves. Ale hlavně wtf ta forma na 57 let, mám pocit že by se na kulturistickém pódiu mohl postavit vedle Henryho Cavilla a neprohrát. Má tam hodně scén bez trička, které trochu oscilují mezi soft gay pornem a reklamou na šampón. Skvělá je tam bondgirl Deepika Padukone, kterou jsem chtěl nazvat indickou Anou de Armas, ale byla by to urážka, protože je lepší snad úplně ve všem.  Výborný je zaporák John Abraham, ve filmu nazvaný Jim, ve filmu kde má každý jméno na zlámanou jazyka, to je asi pomrknuti na Monty Pythony.   Někdo takový v poslední bondovkach chyběl. Opravdu jsem z něj měl znepokojivý pocit, pokud jsem se mu zrovna netlemil. Kdykoliv šli do sebe, tak to byla osudová srážka kladiva s kovadlinou. Měl výborný theme, celkově hudba super. Ale teda co to tahá do kosmických výšin je cameo, ale KURVA jaký cameo!!! Ano 2 Khanové se už ve filmu ve šťeku potkali, ale tady vzali kompletně známou postavu ze známých filmů a nechali ji v jedné scéně dlouho pomáhat Pathaanovi.  Představte si, že by se v Rambovi III. najednou objevil John Matrix a vymlátili spolu za hlášek barák nepřátel. Nebo v bondovce Ethan Hunt.... Řval jsem u toho jako Civalova fanynka, která ho náhodou potká na ípáku. "Tony, jak bys tenhle film ohodnotil?  - ano. " No a nebo kombinace 1/10 a 10/10 vy si vyberte a těším se imfovu recenzi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mission Imbecile tak ako to vedia len Indovia. Všetko je totálne prehnané jak v akcii tak v príbehu a aj v hereckých výkonoch. Buď ste ind style pozitívny alebo sa budete sakra nudiť. Ja som sa prvú pol hodinu smial ako pri 80s akčniakoch typu Komando. Postavy sa tvárili nadpozemsky, jak hlavný hrdina tak záporák vedeli, že sa im v akcii nemôže nič stať a tak hádzali vážne pohľady, jak všetko zničia a do toho vtipne hláškovali. Akcia je mimo reality, takže neohúri prevedením (mal som pri nej pocit jak keby som sledoval kreslenú grotesku, prípadne jak keby sa malé deti hrali s angličákmi a potom to niekto previedol do filmu s pochybným CGI), ale aspoň rozosmeje všetkými tými absurdnými nápadmi. Behom ďalšej hodiny moje nadšenie začalo klesať a poslednú hodinu som sa už dosť nudil. Príbeh sám o sebe proste nefunguje (naviac ma ani jeden herec nezaujal, moje indické kone sú iné) a aj v akcii už nápady postupne došli a príliš som sa nesmial. Celkovo teda ok film na jedno pozretie. Predošlý film od tohto režiséra mi sadol oveľa viac jak prevedením tak aj hereckým obsadením. 5/10. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ach jaj. Po scenáristickej stránke to bolo síce celkom fajn, ale tie prehnané vizuálne efekty s extrémnou akčnosťou pri každej príležitosti mi za každým dokážu znechutiť aj relatívne dobrý príbeh. A presne toto bol ten prípad. Toto bolo niekoľkonásobné prekročenie mojich limitov, a to nezachráni ani Shahrukh, ani Deepika, a dokonca ani vsuvka so Salmanom (hoci si viem živo predstaviť tie ovácie v indickom kine, keď sa tam zrazu Tiger objavil). Ako sa vraví: To muselo dát příšernou práci (a zvyšok snáď poznáte). Nuž, ale ako vidím, ostatným sa páčilo. Za scenár a niektoré fajn scény s dobrými hláškami, aspoň 2* ()

Galerie (63)

Zajímavosti (2)

  • Hudobný videoklip z filmu k piesni "Besharam Rang" vyvolal ešte pred uvedením filmu veľkú kontroverziu. Dôvodom bola šafranová farba bikín herečky Deepiky Padukone. Šafranová farba je považovaná za symbol hinduizmu. Preto boli na Deepiku Padukone a Shah Rukh Khana podané sťažnosti za poškodenie náboženského cítenia a tiež sa objavili výzvy na bojkot filmu. (Michal74)
  • Ve filmu vystupuje agent s označením Tygr (Salman Khan), přičemž sehraje důležitou roli při záchraně Pathaana (Shah Rukh Khan). Tato postava má svoje vlastní filmy, jde tedy o speciální cameo. Stejně jako ve filmech Krycí jméno Tygr (2012) a Tiger Zinda Hai (2017) ho i zde hraje Salman Khan. V těchto filmech je Tygr hlavní postava, která se zamiluje do agentky Zoy, což ve filmu Pathaan zmiňuje Joe, když se svým protivníkům vysmívá. (Martrix)

Reklama

Reklama