Reklama

Reklama

Čtyři malí dospělí

  • Finsko Neljä pientä aikuista (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V dnešní době se zdá, že polyamorie se spojuje výhradně s alternativním životním stylem generace Z. Ale možná, že i někteří z nás, kteří toho v milostném životě už hodně zažili, se ve svých touhách cítí být monogamními vztahy také příliš omezeni. Juulia je úspěšná poslankyně parlamentu a žije ve zdánlivě dokonalém manželství se svým mužem knězem Matiasem. Když však Juulia zjistí, že Matias má už rok poměr s Enni, zhroutí se. Aby zachránila své manželství, zapojí Enni do svého života a všichni začnou žít společně v polyamorním vztahu. Když Juulia přijme nová pravidla, zamiluje se do mladého Misky, který se zdá být z celé čtveřice nejvyzrálejší. Všichni čtyři se vzájemně milují, ale ať se snaží sebevíc, nedokážou se zbavit problémů. Jde o dojemný a lidský portrét čtyř dospělých lidí s bolestmi dospívání. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (12)

TOMEK17 

všechny recenze uživatele

9/10. Tento odvážný snímek je dokonalou ukázkou progresivní současné kinematografie, která se nebojí zachytit moderní myšlenky o lásce a romantických vztazích - jmenovitě polyamorie, ale nezapomíná ani na boje a překážky, které tyto vztahy s sebou nesou. Co mě obzvlášť potěšilo, byly herecké výkony hlavních čtyř herců, které byly v naprostém souladu - každý herec skládal komplimenty druhému a dohromady tvořili kompaktní představení, kde se nikdo nevyvyšoval nad ostatní, což by vzhledem k zápletce bylo podle mého názoru velmi rušivé. . Ocenil jsem také zahrnutí pozitivních náboženských myšlenek o polyamorii (jedna z hlavních postav je kněz), protože si lidé až příliš často myslí, že polyamorie není slučitelná s tím, být křesťanem. Tímto způsobem nám "Čtyři malí dospělí" připomínají, že si nemůžeme vybrat, koho budeme milovat, a jako v tomto případě, kolik lidí budeme milovat.[SCANDI2024] ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Filmařsky bravurní, na 123 minutách i díky soundtracku stále nabušené, uchopeně provokativní, lidsky obyčejné. Film o obtížné a krásné touze milovat, důvěřovat a soubýt, odvaze vykročit a jednom z posledních velkých tabu takřečeně pluralitní společnosti. Jak říkal jeden Vašek: když proti tomu řeknete jen slovo, hned z vás udělají vyvrhele a odpůrce evropské integrace (čti existence společnosti). ()

Reklama

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

"Píchali jste spolu?" "Ne." "Ale penis má?" "Jo, má..." Tak trochu reklamní plakát na polyamorii. Ne, že by tu všechny chvíle a všechna slova byly hezké, ale vždycky je tu někdo, kdo je natolik pozitivně nabit, že všechno zlé stačí v dobré obrátit. Nejsem si zcela jistý, zda to tak spolehlivě funguje i v životě. Tak jednoduché to asi nebude - čím víc je vás na to, tím může být snazší někoho takového najít, ale na druhou stranu zase čím víc lidí v jednom svazku, tím hůř se slaďují... ()

cuchillo 

všechny recenze uživatele

Čtyři malí dospělí mě naprosto nadchli! Úžasný film o mezilidských vztazích ze současnosti. Perfektně vybraná ústřední polyamorní čtveřice - krásně jim to všem herecky ladí. Bylo to uvěřitelné, moderní a lidské. Citlivě a zároveň progresivně natočené. A ten soundtrack k tomu je famózní. Moc se mi to líbilo. ()

bo.sch 

všechny recenze uživatele

Čtyři malí dospělí (2023) jsou perfektním příkladem současné progresivní kinematografie, která se nebojí zachytit moderní novodobé pohledy na lásku a romantické vztahy - konkrétně na polyamorii, a přitom nezapomíná na překážky a problémy, které s těmito vztahy přcházejí. Zejména mě velmi pozitivně zaujaly herecké výkony čtyřech protagonistů, kteří byli v naprostém souladu a harmonii. Skvěle se navzájem doplňovali a společně vytvořili celistvé vystoupení, kde nikdo nevyčníval či nepřehlušoval ostatní postavy - což by vzhledem k zápletce působilo dle mého nározu rušivým dojmem. Určitě oceňuji i obecně kladný přístup k polyamorii, který zahrnoval i skupiny, u kterých bychom kvůli dlouho zakořeněným předsudkům takový způsob života nečekali (jedna z hlavních postav je kněz, jeho manželka je vážená politička, rodiše středního věku atd.), díky čemuž tento film mění domněnky o tom, že tento způsob života se týká pouze mladé "nespoutané" generace. Díky těmto pokrokovým myšlenkám, celkově velmi pozitivnímu a poučnému posleství celého filmu a úžasným hereckým vykonům mohu tento film vřele doporučit jako neotřelý  originální snímek ze současné skandinávské filmové tvorby, který si rozhodně zaslouží i zahraniční pozornost! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Píseň, kterou Miss performuje, je „Lost On You“ od LP. (Pejpr)

Reklama

Reklama