Reklama

Reklama

Čtyři malí dospělí

  • Finsko Neljä pientä aikuista (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V dnešní době se zdá, že polyamorie se spojuje výhradně s alternativním životním stylem generace Z. Ale možná, že i někteří z nás, kteří toho v milostném životě už hodně zažili, se ve svých touhách cítí být monogamními vztahy také příliš omezeni. Juulia je úspěšná poslankyně parlamentu a žije ve zdánlivě dokonalém manželství se svým mužem knězem Matiasem. Když však Juulia zjistí, že Matias má už rok poměr s Enni, zhroutí se. Aby zachránila své manželství, zapojí Enni do svého života a všichni začnou žít společně v polyamorním vztahu. Když Juulia přijme nová pravidla, zamiluje se do mladého Misky, který se zdá být z celé čtveřice nejvyzrálejší. Všichni čtyři se vzájemně milují, ale ať se snaží sebevíc, nedokážou se zbavit problémů. Jde o dojemný a lidský portrét čtyř dospělých lidí s bolestmi dospívání. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (12)

Slepejsek 

všechny recenze uživatele

"Píchali jste spolu?" "Ne." "Ale penis má?" "Jo, má..." Tak trochu reklamní plakát na polyamorii. Ne, že by tu všechny chvíle a všechna slova byly hezké, ale vždycky je tu někdo, kdo je natolik pozitivně nabit, že všechno zlé stačí v dobré obrátit. Nejsem si zcela jistý, zda to tak spolehlivě funguje i v životě. Tak jednoduché to asi nebude - čím víc je vás na to, tím může být snazší někoho takového najít, ale na druhou stranu zase čím víc lidí v jednom svazku, tím hůř se slaďují... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Není to sonda do problémů a radostí polyamorního vztahu a když už, tak spíše těch radostí, protože problémy jsou spíše naznačeny, aby je ihned vyřešilo odlehčení. Děj se zaměřuje především na Juulii a Matiase, na první pohled dokonalý pár, u nějž vlastně k nevěře není důvod. Přesto tu je a podle všeho nemá jiné řešení. Jejich cesta k polyamorii je vůbec nejsilnější, fungují v ní emoce a řeší se skutečné problémy a překážky. Ti dva jsou díky svému povolání nejvíce na očích, což je vlastně další ze zajímavých stran filmu, přesto se však nic neprovalí a když už ano, všichni tak nějak chápou. Rozumím, má to být i komedie, ale pocit, že to celé mohlo mířit výše, ten jsem měl. Vůbec závěrečná scéna zúčtování všech ve vztahu a vánočního posezení u rodičů, mohly být bez odlehčení údernější. 65% ()

Reklama

bo.sch 

všechny recenze uživatele

Čtyři malí dospělí (2023) jsou perfektním příkladem současné progresivní kinematografie, která se nebojí zachytit moderní novodobé pohledy na lásku a romantické vztahy - konkrétně na polyamorii, a přitom nezapomíná na překážky a problémy, které s těmito vztahy přcházejí. Zejména mě velmi pozitivně zaujaly herecké výkony čtyřech protagonistů, kteří byli v naprostém souladu a harmonii. Skvěle se navzájem doplňovali a společně vytvořili celistvé vystoupení, kde nikdo nevyčníval či nepřehlušoval ostatní postavy - což by vzhledem k zápletce působilo dle mého nározu rušivým dojmem. Určitě oceňuji i obecně kladný přístup k polyamorii, který zahrnoval i skupiny, u kterých bychom kvůli dlouho zakořeněným předsudkům takový způsob života nečekali (jedna z hlavních postav je kněz, jeho manželka je vážená politička, rodiše středního věku atd.), díky čemuž tento film mění domněnky o tom, že tento způsob života se týká pouze mladé "nespoutané" generace. Díky těmto pokrokovým myšlenkám, celkově velmi pozitivnímu a poučnému posleství celého filmu a úžasným hereckým vykonům mohu tento film vřele doporučit jako neotřelý  originální snímek ze současné skandinávské filmové tvorby, který si rozhodně zaslouží i zahraniční pozornost! ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Filmařsky bravurní, na 123 minutách i díky soundtracku stále nabušené, uchopeně provokativní, lidsky obyčejné. Film o obtížné a krásné touze milovat, důvěřovat a soubýt, odvaze vykročit a jednom z posledních velkých tabu takřečeně pluralitní společnosti. Jak říkal jeden Vašek: když proti tomu řeknete jen slovo, hned z vás udělají vyvrhele a odpůrce evropské integrace (čti existence společnosti). ()

TOMEK17 

všechny recenze uživatele

9/10. Tento odvážný snímek je dokonalou ukázkou progresivní současné kinematografie, která se nebojí zachytit moderní myšlenky o lásce a romantických vztazích - jmenovitě polyamorie, ale nezapomíná ani na boje a překážky, které tyto vztahy s sebou nesou. Co mě obzvlášť potěšilo, byly herecké výkony hlavních čtyř herců, které byly v naprostém souladu - každý herec skládal komplimenty druhému a dohromady tvořili kompaktní představení, kde se nikdo nevyvyšoval nad ostatní, což by vzhledem k zápletce bylo podle mého názoru velmi rušivé. . Ocenil jsem také zahrnutí pozitivních náboženských myšlenek o polyamorii (jedna z hlavních postav je kněz), protože si lidé až příliš často myslí, že polyamorie není slučitelná s tím, být křesťanem. Tímto způsobem nám "Čtyři malí dospělí" připomínají, že si nemůžeme vybrat, koho budeme milovat, a jako v tomto případě, kolik lidí budeme milovat.[SCANDI2024] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Píseň, kterou Miss performuje, je „Lost On You“ od LP. (Pejpr)

Reklama

Reklama