Reklama

Reklama

Kronika orgasmu

(seriál)
  • angličtina Orgasm Chronicle (festivalový název)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Osmidílný zábavně-naučný seriál se noří do intimního života v Československu v druhé polovině 20. století a ukazuje šťavnatější československou realitu, která se do učebnic dějepisu zatím nedostala... Proč se českoslovenští sexuologové zabývali v 50. letech ženským orgasmem? Proč se zrovna v kroměřížské psychiatrické léčebně učil od 70. let sex? A jaký byl život transmuže, který se prošel tranzicí už v roce 1978? Série vznikla na motivy knihy "Sexual Liberation, Socialist Style" socioložky Kateřiny Liškové, známé také standupovou dvojicí Duo docentky. Teoretický sociologický výzkum doplnila režisérka Kateřina Kořínková Sobotková výpověďmi žijících pamětníků a pamětnic a také svým vlastním bádáním v televizním archivu. Dokumentární série je tak koláží autentických výpovědí a archivních televizních pořadů, které popisovaný děj dokreslují, komentují a někdy i glosují. Každá epizoda Kroniky orgasmu se věnuje jednomu tématu, kterým se sexuologie v dané době zabývala. První díl se odehrává v 50. letech, kdy čeští sexuologové zkoumali ženský orgasmus, poslední díl je zasazen do 90. let a jeho hlavním tématem je prostituce. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Většině dokumentů tohoto druhu chybí pozitivní alternativa, v řeči dokumentu normativnost. Nejsou normativností i sama lidská práva, výchova, mravní pojetí? Závěr, že v řadě oblastí bylo komunistické Československo v padesátých - sedmdesátých letech minulého století před Západem, je poměrně překvapivý. Řada problémů, vztahovaných k ženám, je patrná i u mužů. A to, co lze považovat za přednost polistopadového vývoje, dělba domácenských prací uvnitř manželských nebo partnerských vztahů, jak to naznačuje kniha MLADÉ MANŽELSTVÍ autorů Šípové a Melana, v analýze Liškové chybí. Ale i tak je pořad mimořádně přínosný a záslužný svou věcností a syrovostí v přístupu k faktům této citlivé oblasti lidského života. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že v dnešní infotainmentové éře bude většina lidí z něčeho tak dokonale povrchního nadšená, protože je to natočené zcela v duchu současných konvencí, jak má vypadat dokument podaný "zábavnou" formou (přesto se ani on efektu mluvících hlav zcela zbavit nedokázal, a osobně mi na tom bylo nejprotivnější právě to žvanění Liškové), čemuž je přizpůsobena i krátká stopáž a "clickbaitový" název (který mě od toho původně dost odpuzoval, navíc je samozřejmě zavádějící, protože o nějaký orgasmus tam jde jen v jedné epizodě). Mizivý informační přínos je však alespoň občas nahrazen - když už nic jiného - vcelku zajímavými prostřihy z archivu, typu Slečna od vody nebo Radúz a Mahulena, k nimž by to snad mohlo přivést pár nových diváků, a v tom vidím největší přínos té série, která mě jinak příliš nezaujala. ()

Reklama

Pete 

všechny recenze uživatele

Kronika orgasmu je hodně zavádějící název pro sexuální výchovu 20.století, pojatou povrchně letem světem díky zvolenému kratičkému formátu. Za danou čtvrhodinku i s předehrou stihneme shlédnout jen několik zajímavých či vtipných záběrů z historických análů, s krátkým komentářem, a do hloubky tak bohužel nemáme šanci proniknout. Ale i díky tomu bych se ani nebál tento miniseriálek pustit svým 12-letým dětem, které to právě někdy v tom věku začíná nejvíc zajímat. Škoda, že když se autorka soustředí prakticky jen na období socialismu v Čechách, tak přesto se téma některých dílů rozbíhá příliš doširoka, a snaží se pokrýt všechno páté přes deváté. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Název téhle série je za mě trochu zavádějící, protože některé díly se orgasmu prakticky vůbec nevěnují. Při stopáži 16 minut na díl se také u jednotlivých témat nemůže jít příliš do hloubky, z mého pohledu to pak bylo vidět nejvíce v závěrech dílů, kdy se někdy tvůrci ještě rychle snažili říci to, co by mělo zaznít, ale v předešlé čtvrthodině se prostě nestihlo. Celkově ale Kroniku orgasmu hodnotím rozhodně pozitivně. I přes poměrně krátkou stopáž jsem se dozvěděla spoustu nových informací, někdy jsem až žasla a ani ve snu by mě nenapadlo, co všechno se za minulého režimu v tématu sexu třeba řešilo. Myslím, že například pro lidi, kteří nikdy nezažili žádnou sexuální výchovu nebo se prostě chtějí o tématu sexu a intimity dozvědět více, může tenhle počin sloužit i jako docela dobrá osvěta (podaná nenásilnou, zábavnou formou). Moc se mi líbilo vkládání dobových záběrů, ať už kdysi vznikly přímo k probíraným tématům nebo šlo o ukázky z filmů, jež byly třeba o něčem úplně jiném, ale k vytvoření atmosféry, posílení určitého komického ladění, se z nich hodilo použít některé repliky. Odborníci a další, kteří v seriálu poskytovali k tématům své výpovědi, byli podle mě také vhodně zvoleni. Povedená záležitost. 80 %. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento dokumentární seriál byl takový svěží vítr. A to jak zpracováním, tak tématem. Nenapadlo mě, že bych mohl něco takového vidět, ale vlastní proč ne, když žijeme ve 21. století. Něco člověk znal, ale leccos jsem se i dozvěděl. Přemýšlím nad využitelností v hodinách dějepisu, ale bojím se, že pro základní školu to asi nebude. Pro střední už možná jo. Tak někdy jindy... ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama