Reklama

Reklama

Horský vůdce

(festivalový název)
  • Slovensko Horský vodca (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentárny film o živote a práci horských vodcov. Horský vodca je povolanie, pri ktorom sa vstup do horského prostredia nedá nazvať vášňou, ale skôr hlbokým vnútorným poslaním. Hoci hory ľuďom dávajú pocit eufórie a oslobodenia od každodenných problémov, jeho profesia zahŕňa maximálnu sústredenosť, zodpovednosť za ľudské životy, zvládanie neočakávaných situácií a popri tom častokrát prekonávanie vlastného pocitu fyzickej aj psychickej vyčerpanosti. Napriek mimoriadnej náročnosti tohto povolania sa dnes teší 150. výročiu vzniku. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

MartyFeldman 

všechny recenze uživatele

Filmy o horách majú svoje špecifické publikum milujúce prírodu a ak zábery poskytujú skvelé pohľady na horské scenérie polovica úspechu je zaručená. A tým, že Barabáš poskytuje pohľady na lokality, kam sa bežný smrteľník nedostane, polovica úspechu je pozichrovaná. Tým nechcem znižovať majstrovstvo Paľa Barabáša, len chcem povedať, že ľahšie sa tvorí dokument o Tatrách ako o výrobe guličkových ložísk. Fakt ale je, že Barabáš vie svoje dokumenty robiť pútavo, s krásnou poetikou, estetikou a filozofiou. Nepoznám nijaký jeho film, ktorý by si zaslúžil menej ako štyri hviezdy. Práca horského vodcu je opísaná verne, hoci tí, ktorí sa vyznajú, na niektorých záberoch spoznajú, že nie vždy snímaný vodca robil všetko presne tak, ako o tom rozprával, že je potrebné robiť z hľadiska bezpečnosti. Vzhľadom na to, že sa s pár vodcami poznám resp. poznal som sa, väčší akcent mohol byť daný aj na tých, ktorí pri svojej zodpovednej a neľahkej práci zahynuli. ()

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Barabášov film o slovenských horských vodcoch na Slovensku, ktorý ale postrádal iskru, charizmu, či zaujímavejší obsah. Možno však pre porovnanie s Hollywood produkciou typu Everest (2015), The Summit (2012), Beyond the Edge (2013), či Touching the Void (2003). Áno, Tatry sú strohé, mĺkve, nekomerčné, a zrejme sa nedá čakať, že film o horských vodcov bude opakom. Už len to natočiť výstupy na vrcholy hôr musí byť umenie. No žiaľ, očakávanie tentokrát predčili výsledný efekt. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Ja milujem Tatry a zároveň milujem Barabášove dokumenty, ktorý dokáže skvelým spôsobom zachytiť to, čo zachytiť chce a v jeho filmoch je vidieť nesmiernu lásku k prírode, ale najmä k horám. V tomto snímku verne a pomerne vyčerpávajúcim spôsobom zachytil profesiu horského vodcu tak, že si divák dokáže predstaviť, čo všetko táto práca obnáša a aký vzťah človek musí mať k prírode, aby to mohol robiť. Dokument sa nevyhol aj spomienkam na zosnulých vodcov a brutálne podmanivým obrázkom tatranskej prírody zachytených z vtáčej perspektívy. Ten, kto miluje hory, si tento film užije. 85 % ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Řekl bych že velmi zdařilé a chytlavé nahlédnutí do profese horských vůdců. Neubráním se však srovnání s některými dalšími dokumenty Pavola Barabáše, které přeci jen oplývají silnějším a chytlavějším tématem. Záběry ovšem nádherné. Horským vůdcům všechna čest. Jejich řemeslo a především zodpovědnost bych s sebou rozhodně nechtěl nosit až na vrcholky hor. Tam se něco může posrat ve zlomku sekundy a následky jsou mnohdy fatální. [70 %] ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Filmy P.Barabáše jsou pro mě topovka,hlavně ty které se týkají Tater. Tak ani tento nemohl chybět v mé dvd sbírce. Navíc toto téma je mi hodně blízké neboť v roce 2003. jsme absolvovali výstup na Gerlachovský štít s horským vůdcem. Tento  zážitek byl naprosto fascinující a respekt k horským vůdcům. Tento dokument nám trošku víc přiblíží jejich náročné povolání. Perfektní po všech stránkách. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama