Reklama

Reklama

Neapol - život pod vulkanickou hrozbou

(TV film)
  • Francie Baie de Naples, la colère des volcans (více)
Francie, 2021, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Odborníci se shodují, že oblast Neapole v současné době čelí velké hrozbě – sopečné erupci... Itálie s Vesuvem, Liparskými ostrovy a Etnou představuje oblast s jedněmi z nejrizikovějších vulkánů na Zemi. Nikdo ale nedokáže říct, kdy k ní dojde a kde se skrývá největší nebezpečí. Jak můžeme záliv ochránit? Jak tu lidé po tisíciletí žijí s hrozbou extrémně ničivých erupcí? Tento historicky a vědecky zaměřený dokument s využitím nejmodernějších odborných poznatků a působivých leteckých záběrů přibližuje práci mezinárodního týmu odborníků, kteří nahlížejí do hlubin ohnivých hor, aby zabránili budoucí tragédii. Společně zkoumají a rekonstruují složitý geologický proces, který předchází erupcím, s cílem vytvořit možné scénáře a zpřesnit své předpovědi. Je to závod s časem o to, jak ochránit tři miliony lidí žijících na úpatí těchto sopek. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Čosi buble pod povrchom... Zlovestné a zapáchajúce sírou. Flegrejské polia. Napriek obrovskému nebezpečenstvu tu žijú milióny ľudí a keď naozaj sopky uvoľnia nahromadenú masu energie, nebude veľa času. Následky pocítime aj vo vnútrozemí Európy. Dokument obsahujúci veľa zaujímavých faktov, o ktorých som netušila. A viete čo? Budem spať aj napriek tomu dobre. Človek nemôže vedieť, aké katastrofy (a nielen prírodné) sa ešte odohrajú a to je dobre. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neapol je mesto celé postavené na supervulkáne, čo neveští nič dobrého, ale aj tisíce nasledujúcich rokov sa nemusí vôbec nič stať. Čo z toho bude, nevieme, ale dosť ma zaujali miesta, kde sú budovy už neobývateľné, pretože priamo v nich tryská horúca sírová para. Sú to skôr rôzne zaujímavosti, ale dokument ma trochu nudil. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Možná že bychom se shodli, že lidé hlavně u sopek vůbec neměli začít žít. Je ale s podivem, že dnes nedokážeme ve 21. století předpovědět dostatečně dopředu erupci. Přitom už obstojně zvládáme zemětřesení a některé další katastrofy. U sopky bych žít nechtěl, protože se každodenně probouzet se strachem není rozhodně radostné. Nicméně je určitě dobře, že přírodu stále nedokážeme ovládnout a že stále ovládá nás. Vrací nám totiž jen to, co tragického děláme my jí. Smutné na tom ovšem je, že na věc doplatí nevinní. Na dokumentu mě zaujaly nejvíc právě letecké záběry vypadající famózně. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Půl hodiny na evakuaci tří milionů obyvatel je dost málo. Kalder je na světě jen 18 a jejich výbuchy jsou mnohem ničivější než ze sopek. Wikipedie: Campi Flegrei (česky Flegrejská pole nebo Planoucí pole je název vulkanické kaldery o průměru 13 kilometrů, nacházející se západně od Neapole nad Neapolským zálivem. Pole leží asi 35 kilometrů od Vesuvu. Vulkanismus v oblasti probíhal ve dvou etapách, obě byly velmi intenzivní. První se odehrála před 35 000 lety, druhá před 12 000 lety. Nadmořská výška kaldery a okolního území se často mění, kaldera se často zdvihá nebo klesá. V roce 1538 bylo vyzdvižení následováno erupcí, při které se vytvořil nový troskový kužel Monte Nuovo. Vyzdvižení v 70. a 80. letech 20. století naproti tomu následováno erupcí nebylo. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama