Reklama

Reklama

Příběhy starých hospod - Série 2 (2024) (série)


Jižní Morava (S02E06)

(epizoda)
Česko, 2024, 26 min

Scénář:

Kateřina Lhotská

Hrají:

Josef Polášek (průvodce)

Obsahy(1)

Svou dnešní návštěvu na Jižní Moravě zahajuje na turistické chatě Macocha, jejíž nedaleká propast je symbolem celého Moravského krasu. Dalším místem k zastavení se stává restaurace Orator v Lažánkách, kterou vlastní rodina Orátorů několik století, konkrétně od roku 1773. Vynechat nelze ani tišnovský hostinec Na Humpolce, který se povedlo zachovat navzdory pozdější masivní výstavbě panelákových domů v okolí. Stále na Moravě, ale v obci Česká, čeká na Pepu další hospůdka. U Baumannů se pohostinství věnují již od 16. století a v roce 1914 přibrali i sport, když byla v hospodském sále založena místní sokolská jednota. Poslední zastávkou se stává Hostinec Staré časy ležící v Ostrově u Macochy, tedy nedaleko začátku dnešního putování, kde se Pepa dozvídá nejen o historii kulturních programů v přilehlém sále, ale i statečné majitelce Marii Zouharové, která se o podnik musela po smrti svého muže postarat sama. A ačkoliv byla léta po 1. světové válce náročná, svůj úkol zvládla s grácií a její potomci mohou v tradici dodnes pokračovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V Brně už byla zastávka hned v první sérii. Takže tentokrát nad Brno, na Blanensko, pak ještě zastávky směr severozápad za Prygl. Co se týká historie těchto míst, tak ta je až impozantní. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Historie dnes ukázaných hospod je impozantní, velice mě potěšily dlouholeté příběhy rodinných podniků. Jsem rád, že ani komunisti nezničili to, co ani války nedokázaly. Na druhou stranu mi chyběla atmosféra některých jiných dříve představených míst, kdy jsem si říkal, že tyto bych někdy opravdu rád navštívil. Každopádně držím palce každému rodinnému pohostinství. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama