Reklama

Reklama

Milan Kundera: Odysea ztracených iluzí

(TV film)
  • Francie Milan Kundera - Odyssée des illusions trahies

Obsahy(1)

Zatímco svět oslavuje Milana Kunderu jako jednoho z nejvýznamnějších žijících spisovatelů, u nás je jeho vnímání komplikovanější. Zatímco jedni jej mají za neprávem odsuzovaného génia, k němuž bychom se měli hrdě hlásit, druzí jej naopak mají za udavače, navrch pak literárního kýčaře. Kdo ale Milan Kundera ve skutečnosti je? Z mediální scény zmizel před třiatřiceti lety. Co skrývá toto kategorické odmítnutí proslulosti, kterou zpočátku vyhledával? Koprodukční dokumentární film tak záměrně začal vznikat z pozice vzdálené domácí rozvířené debaty – očima autorky Jarmily Buzkové, která je důsledně poučena o kontextu Kunderova spletitého životního příběhu, s Kunderou ji ostatně spojuje zkušenost s exilem do Francie, kam se za minulého režimu uchýlila a kde žije dodnes. Film tak využívá příležitosti zprostředkovat publiku polemiku mezi vícero pohledy na Milana Kunderu. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Ani ne hodinový medailonek nemůže samozřejmě zachytit hlubší analýzu díla a osobnosti jednoho z nejvýznamnějších českých spisovatelů, který jako jeden z mála dosáhl skutečně světové proslulosti. A zcela zaslouženě. Je to spíš jakési komentované shrnutí v kostce života a díla Milana Kundery, včetně i kontroverzních momentů a mnohdy i kontroverzního domácího přijetí. Je to ale poctivý dokument, který se soustředí především na fakta a jejich zasazení do dobového kontextu, a je jen na divákovi, jak si je sám vyhodnotí. ()

bardem 

všechny recenze uživatele

Ukázky z filmů z třídy zlatých 60. ukazujou, jak žáci předčili svýho učitele. Spojovat jejich práci zrovna s vlivem Kundery, je úsměvná idea. Jakože náznaky, že snad jeho zásluha? NTPČ, CO? Salónní i angažovaný komouš, čas ukázal, že aktivní práskač, co se celej život točí podle, kdo mu zrovna fouká zezadu. Dokument naznačuje domněnky, nezmiňuje dopady konání autora. Že se společenské mínění rozdělilo, a že Frci kauzy neřešili, říct nestačí. Kunďák není kontroverzní postavou bezdůvodně. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Abychom to doplnili, Dvořáček- 22let, 14 odseděl, odmakal v uranových dolech. Spisy mluví jasně. Kartáč od Tigrida, ten úplně vidím, facka, ze které se člověk se svědomím neprobere do smrti. 2x vstup do KSČ, jednou by se to, v poválečné době, ještě pochopit dalo, dvakrát? Kovaný fučíkovec, angažovaný podle aktuálního větru, ve kterém se aktivně a rád točil jako igelit. Na stará kolena ukřivděnost, poněvadž paměť národa. Tady by se dobře neměl a určitě ne protože jsme samí blbci. Dostatek informací, proč se přeceňovaný spisovatel tajně, jako smrad, vkrádal do ČR. Ejhle ho, "světového literáta"! Ale setkání s agentem Burešem? V pohodě! Bajka o vránách, známe.. A vydařený Žert? I pokažené hodiny dvakrát za den ukazují správný čas. On a Kohout. Dva týpci, do (skoro) každé doby, nejlépe s davy levotočivých stalinistů, bez přístupu k informacím.  "Iritován kritikou, unaven svou slávou..." "Kundera, nepřítomný OTEC české literatury..", tak to je věc! 😆 ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Prehľadový dokument, z ktorého mám dojem, že je určený skôr pre zahraničné publikum. Pre diváka/čitateľa, ktorý pozná základné reálie Kunderovho života a diela je to veľmi priemerný film, kde sa nedozvie nič moc nového ani o nejakom aspekte týkajúcom sa života alebo tvorby MK do väčšej hĺbky/šírky, o nejakom vŕtaní sa v kontroverziách, ozajstnej provokatívnosti alebo investigatíve ani nehovoriac. Pravdaže to neznamená, že by tam nezazneli zaujímavé informácie, ale izolované, bez poriadnej vnútornej súvislosti. Jediný ďalší - konkurenčný ? - filmový dokument o tejto osobnosti MK: OD ŽERTU K BEZVÝZNAMNOSTI z toho istého roku, hoci fest varil z vody, si aspoň kládol nejakú konkrétnu otázku, ktorej zodpovedanie sa snažil cielene sledovať. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Milan Kundera je český a československý spisovatel vrostlý do francouzského prostředí, aniž své češství ztratil; brněnská knihovna, která chrání jeho pozůstalost a byla sem z Francie na jeho výslovné přání přemístěna, je jasnou směrovkou. Že je diskutabilní, že i on má své třinácté komnaty a Pandořiny skříňky, je důležité, ale nikoliv podstatné; na významu a dosahu díla tohoto československého Čecha to nic nemění; pouze zpřesňuje a dokresluje. Naše starost by měla být odlišně založena a směřovat k otázce po kontinuitě této osobnostní úrovně do budoucna a k životní potřebnosti a nenahraditelnosti kultury, kultury národní, kultury české, jejího místa v evropském i globálním pomyslném koncertu. Toto prolínání zřetelů a kritérií, velikostí i malostí pořad s poměrně důslednou předností zobrazil a přiblížil. Není dobré, když nás svět nachytá na našich domácích českých švestkách. Nejednáme proti jiným; jednáme pouze a výhradně proti sobě samým. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama