Reklama

Reklama

Vincent musí zemřít

  • Francie Vincent doit mourir (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je obyčejný den a Vincent se v kanceláři věnuje své práci. Zničehonic se jeden stážista naprosto zblázní a bez jakéhokoliv důvodu Vincenta napadne. Když se to stane už po několikáté, je Vincent nucen dát se na útěk. Vydává se na venkov a snaží se přijít na to, co se děje a jak může přežít ve světě, kde nejen že jsou všichni proti němu, ale dokonce se ho snaží zabít. V této živoucí noční můře se Vincent setkává s Margaux, servírkou z bistra, která je milá, okouzlující, ale potenciálně nebezpečná. Tento film je plný násilí – nešetří se tu krví, slinami ani exkrementy, které symbolizují temnou stránku společnosti. Jsme čím dál víc sobečtí a podráždění a tento snímek to všechno satiricky umocňuje. Titul čerpá inspiraci z filmů jako Invaze zlodějů těl nebo Neutečeš a je okořeněný silnou dávkou černého humoru. Jde o jedinečnou variaci na zombie žánr, kde se promyšleně mísí prvky hororu, apokalypsy, komedie a romantiky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (24)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Vincent Must Die je příběhem zakřiknutého muže ve středním věku, jenž se zničehonic začíná stávat obětí náhodných brutálních útoků svých známých nebo kolemjdoucích. A to, co začíná jako poměrně komická premisa, postupně graduje do nových a nových úrovní. Prozrazovat víc by bylo medvědí službou tomuto příběhu, protože je velmi zábavné sledovat, jak s ubíhajícími minutami snímek nabírá nové směry, kudy se bude dál ubírat. [Sitges 2023] ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Poselství hutné, SPOILERY! nutné.“ Kolikrát musí stážista majznout Vincenta po hlavě notebookem a jak hluboko mu musí kolega zarazit tužku do ruky, než Vincentovi dojde, že je tzv. chronická oběť? Pětihvězdičkový úvod mě namlsal, i sekundární viktimizace oběti v kanceláři nadřízeného. O to větší frustraci mi pak přineslo IDIOTOVO OKÉNKO: [][] Vincent už ví, že agresi spouští oční kontakt. A přesto na každého čumí jak tele na nová vrata. Sklopí zrak? Ani náhodou. Sluneční brýle zrcadlovky?! Kdepak, to by byl život moc snadnej. A co šátek přes oči? To až v samotném závěru, pak teprve objevíme Ameriku. Budeme sice za debily, ale parádně tím nasereme Omnibuse. [][] Škoda. Jak si mám užívat vizionářskou satiru se zombie lookem plus romantické vztahové drama, soucítit s chronickou obětí, dobrovolně izolovanou od lidí a přemýšlet o kořenech zla a násilí, když mi Naërt háže vidle do očí a do příběhu? Chci remake, ale s chytřejším scénářem! ()

Reklama

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Francouzská odpověď na It Follows. Vincent Must Die je spíše metaforou na násilí ve společnosti, než hutným hororem, ale rozhodně dokáže být nepříjemně brutální, když si to situace žádá. Precizně budovaný začátek po čase trošku zvolní náhlou změnou lokace, ale i tak zvládne čas od času předložit nějakou pamětihodnou scénu. Poutavý high concept film, který má své mezery a moc neví, jak skončit, ale nepochybuji, že ve mně bude ještě delší dobu rezonovat. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Hutný psychologický Thriller s originálním konceptem. Francouzi opět letos bodují.Příběh se zaměřuje na Vincenta, který je zcela obyčejný chlap pracující v kanceláři, jenže z ničeho nic je terčem útoků od náhodných lidí, kteří jej chtějí zavraždit a bude tomu muset přizpůsobit nový styl života. Nebezpečí tožit číhá na každém kroku a dozvídá se, že takových jako je on je více. Vincent tedy doslova zažívá noční můru, kde se nedá nikomu věřit- zabít Vás totiž budou chtít i malé děti. Je to chytré, táhne to herecký výkon hlavního hrdiny, má to docela zneklidňující atmosféru, je to zábavné a závěr směřuje do finále apokalyptických rozměrů, které bylo příjemně drsné. Francouzská metafora na násilí ve společnosti a já si to užil. Škoda, že film nezodpoví otázky na divákovy odpověďi, za nějaký zvrat bych se tady určitě nezlobil. 75% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Až bláznivě jednoduchý nápad, ze kterého tvůrci vydolovali neuvěřitelné - psychologickou studii člověka v absurdní situaci, rozehranou do společenské satiry post-apokalyptických rozměrů. Bez fantasy prvků a velkých scén, přestože se film odehrává převážně v exteriérech. Na Vincenta prostě jenom bezdůvodně útočí někteří lidé. A velmi agresivně. Gradující nebezpečí nepochopitelného původu a důvodu, stoupající paranoja, nevyhnutelná izolace. Hodně filmu za babku. [Sitges FF] ()

Galerie (13)

Zajímavosti (10)

  • Stéphan Castang v rozhovore o rozhodnutí prijať ponuku na natočenie tohto filmu: "Páčila sa mi hlavná myšlienka Mathieuovho scenára, príbeh o pohľade. Zakaždým, keď sa objavia príbehy o konflikte, je to tak. Ľudia si povedia: 'Ako si sa na mňa pozeral?' alebo 'Tá osoba sa na mňa smiešne pozrela.' Myšlienka miešania žánrov tu už bola, ale bola to len premisa a videl som, že je to niečo, čo si predstavuje neurotik. A keďže som sám dosť neurotický, napadlo mi, že by som si do toho mohol napchať vlastné neurózy. A čo je pre mňa dôležité: humor. Mám rád absurdný humor. Na to sme sa teda zamerali." (Arsenal83)

Související novinky

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama