Reklama

Reklama

Neutečeš

  • USA It Follows (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Devatenáctiletá Jay se po příjemné chvilce na zadní sedačce auta se sympatickým mladíkem ocitne svázaná v opuštěné továrně. A mladík ji zpovzdálí opatrně pozoruje. Čeká na okamžik, kdy se objeví démoni. Na okamžik, kdy to pro něj celé skončí a pro ni naopak začne. Nekonečná noční můra. Tyto až příliš reálné přízraky jsou součástí prokletí, které si jeho oběti předávají sexem jako štafetový kolík. A pro Jay původně slibný večer nakonec skončí tím nejhorším možným způsobem. Její milenec ji uprostřed ulice vyhodí svázanou a polonahou z auta a navíc od něj převzala kletbu spojenou s pronásledováním a útoky přízraků, které s ní od této chvíle budou na každém kroku. Její život se smrskne na nekonečný a všudypřítomný strach, před kterým nemá kam uniknout. Jay se svých zjevení může zbavit jedině tak, že je předá někomu dalšímu. Podaří se jí uniknout? (CinemArt)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (632)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Že neuteču mi bylo jasný už při reklamním bloku, kdy mě obklíčilo stádo pubertálních blbečků, díky jejichž pohotovejm komentářům by film zvládnul i slepej. Záruba s Bosákem by rozhodně neměli spinkat na vavřínech, protože Smíchov je očividně plnej talentovanejch hláškařů. Nicméně (jak může být nicu méně?), i kdybych byl bejval v sále a klidně i v celým multiplexu úplně sám, změnilo by se leda tak to, že bych během projekce usnul. Hele, nápad zajímavej a dobrej, asi jako jít v sobotu večer do kina, ale to ještě neznamená, že se zbytek udělá sám. Ty lidi tam (některejma označovaný za herce) byli poutaví míň než přelepenej plakát na nástěnce, napětí bylo zrovna asi někde na Matějský, a tak ocenit se daj snad jen vizuální srandy, který bejvaj u béček i daleko horší. Shrnuto a podtrženo, pro zkratkovitej sex spojenej s přenosem "něčeho" už byly vymyšlený pojmy prostituce a pohlavní choroby, v tomhle směru přišel mysteriózní horor D.R. Mitchella s křížkem po funuse. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[Cinematik 2014] Doslovný a fyzický strach z pohlavných chorôb ako nosný motív nezávislého coming of age hororu s neustáleným prenasledovateľom a sociálnym presahom. Dlhé vťahujúce jednozáberovky (pomalé snímanie 360 stupňov na mieste, chodby - kamera akoby imitovala neustále približovanie prenasledovateľa), netradičná práca s napätím v interiéroch a exteriéroch (vzhľadom na divácke očakávanie príchodu zla a absolútne zžitie sa s postavou pri sledovaní možných únikových ciest) a minimalistický elektronický soundtrack, ktorý sa v okamihu dostane pod kožu. Perfektná je aj montáž a použitie brilantnej godardovskej strihovej skratky v "Jay got a gun" pasáži. Plavárenská časť v poslednej tretine evokuje vyvrcholenie Alfredsonovej adaptácie Lindqvistovho Låt den rätte komma in. Mám však aj podobnú výhradu ako u spomínaného dielka - trochu skrátiť. 80% ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nebál jsem se vůbec a v hlavě mě rotovaly všelijaké plány. Třeba ONA se měla vyspat s NÍM. ON pak s tou DRUHOU HOLKOU a ta by to předala zase zpátky tomu PRVNÍMU KLUKOVI. Tím by docela zmátli tajemné zlo. Druhý plán byl sednout na letadlo a letět na druhou stranu USA, při tempu kdy se zlo pohybovalo asi půl metru za sekundu by nebyl problém, tam strávit asi 10 let a jakmile by se zlo objevilo na prahu dveří, stačilo si chytit taxík a letět třeba zase zpátky. Takhle to udělat za život 4x a 5x a mám pohodu. Anebo v případě nouze pendlovat mezi Londýnem a Tokiem. Ty přesuny by pak stačily dva. Herci poměrně hrozní. Nápad zpočátku solidní. Poté už spíše otravný. Dvě napínavější scény nic neřeší. 30% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu dost dobrý nápad, místy hodně napínavé s velmi dobrou atmosférou. Na druhou stranu to místy dost zaskřípalo, protože se objevily divné a nelogické momenty, chybí odpovědi a konec se mi taky moc nelíbil. S tím nápadem šlo pracovat podle mě líp, nicméně to určitě špatný horor není, řadil bych ho k mírně nadprůměrným. 65% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

David Robert Mitchel predvádza starú hororovú tému v novom hororovom šate a mne to osobne pripadalo veľmi moderné a progresívne. Artové kamerové postupy, pomalé tempo, absencia ľakačiek a napriek tomu neustále napätie a nedopovedanosť robia z It Follows niečo, čo ako vidíme, polovica divákov ocení a druhá sa bude cítiť akosi oklamaná. Myslím, že It Follows by mohlo "follow" v žánri viacero filmárov venujúcim sa hororu. No a keď niekto vo vážnom horore "vypustí ducha", nemusí to nutne znamenať, že na scéne sa po chvíli objaví nejaký duch. Aj keď aj tento svoje okolie terorizuje. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (8)

  • Koncept filmu vychádza z opakujúcej sa nočnej mory, ktorú mal režisér (David Robert Mitchell). Ten tvrdí, že niekto sa k nemu neustále pomaly približoval. (Pat.Ko)
  • Jméno Jay (Maika Monroe), které nosí hlavní hrdinka, je zkrácenina z Jamie. Je to odkaz na kultovní hororovou herečku Jamie Lee Curtis, která hrála v sérii Halloween. Ve filmu má Jay mladší sestru Kelly. V reálném životě má Jamie Lee Curtis také mladší sestru jménem Kelly. (MrPierc)
  • Báseň, ktorú číta nahlas učiteľka v triede, je "The Love Song of J. Alfred Prufrock" od T. S. Eliota. Zdá sa, že báseň má s filmom spoločné črty. (Pat.Ko)

Související novinky

Čeká nás várka hororových pokračování

Čeká nás várka hororových pokračování

02.11.2023

Jak nám letos ukázalo třeba australské Mluv se mnou, americké Smrtelné zlo: Probuzení nebo v současnosti v kinech i na streamu čerstvě úřadující snímek Pět nocí u Freddyho, hororovým filmům s nízkým… (více)

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama