Reklama

Reklama

Nezvaný host

(studentský film)
  • angličtina The Uninvited Guest
Komedie / Krátkometrážní / Podobenství
Československo, 1969, 22 min

Obsahy(1)

Satira Studia FAMU. Mladý manželský pár je vyrušen z milostného laškování netrpělivým bušením na dveře. Manžel otevře, do ložnice vpadne hromotluk v placaté čepici a vatovaném kabátě s velkým kufrem v ruce. Ihned se v bytě chová jako doma... Film vznikl v roce 1969 jako ročníkové cvičení Vlastimila Venclíka na katedře režie FAMU. Scénář napsal autor o dva roky dříve. Film byl pochopen jako otevřený útok proti tehdejšímu režimu a zabaven StB. Vlastimil Venclík byl vyloučen z FAMU. Absolvoval až v roce 1990. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (57)

Anderton 

všechny recenze uživatele

"Tak milí študáci, tento semester máte za úlohu nakrútiť to, čo si predstavujete pod pojmom alegória. Minulý rok sme tu mali istú návštevu, ktorá by vám mohla poslúžiť ako inšpirácia. Ale tým sa neobmedzujte, vaše dielo môže v sebe niesť viacero významov"..."Výborne Vlasťa, tvoja práca patrí medzi najlepšie svojho druhu, aké tu na škole vznikli." O následných reálnych udalostiach po nakrútení filmu si možete prečítať vyššie...mrazí z nich ešte viac ako z filmu. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Ezopova bajka, která má jako všechny bajky smysl a dopad jedině, když posluchač (divák) ví, na co bajka naráží, co zesměšňuje a co převádí do metaforické podoby. I v tomto případě dost nelogický příběh obsazení jednoho paneláku i konkrétně jednoho bytu nevítaným "hostem", se stane logickým jedině když se spojí s okupací Československa v roce 1968. Invazi sice provedla vojska pěti socialistických zemí Varšavské smlouvy, oprávněně se však tento vpád přičítá Rusku a Rusům pro jejich hlavní roli a účast v tzv. operaci "Dunaj". Takto zasvěcený divák pak již jednoduše spojí panelák s Československem a "hosta" s ruským vojákem. Stejně jako v anekdotách o národech autor filmu hyperbolizoval jednotlivé rysy okupanta, až vznikla snadno identifikovatelná postava typického Rusa. Je to tedy větší zcela nekultivovaný, nenáročný, spíše primitivní chlap s lupy ve vlasech a nezbytnou lahví vodky, který nevyleze z holinek a má na ruce dvoje hodinky (ta móda se táhne ještě z druhé světové války – viz slavný případ vyretušování druhých hodinek vojákovi, který vztyčil sovětskou vlajku nad Berlínem – bod 11, http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotomanipulace ). Krátce řečeno s Rusem je vše jasné. Máme tu však i druhou stranu, která v obecném smyslu představuje proces normalizace a lidskou přizpůsobivost v podmínkách nevyhnutelné přesily. Film mi připomněl povídku "Druhá invaze Marťanů" z antologie "Pozemšťané a mimozemšťané", ve které Strugačtí ve sci-fi kulisách a s neobyčejně lehkým humorem popsali proces normalizace, a to ještě v roce 1967. Invaze Marťanů jim tu posloužila pouze jako pozadí pro vykreslení psychologie přizpůsobivosti, kdy se lidé postupně nejen smiřují s tím, co nejsou schopni nebo ochotni změnit, ale dokonce časem nacházejí i určité plusy v situaci, ve které se ocitli, ba co více, začnou se v ní zabydlovat a těžit z ní. Člověk je zkrátka nejpřizpůsobivější bytost, která přežije totalitu i anarchii, což je samozřejmě dobře, mínusem však je, že přežití za každou cenu lidem ovlivňuje nebo rovnou kazí charakter, stejně jako pocit přesily a beztrestnosti. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„To bude maminka…nebo nějakej ožrala, já se jdu podívat.“ Filmová hříčka stejně zábavná jako mrazivá. A Landovský si snímek ukradl celý pro sebe. Rád si Nezvaného hosta zase někdy pustím, za mě to budou silné 4*. „Měli jsme o vás strach.“ – „Nevíme, co bychom si bez tebe počali.“ – „Hele, neurazíš se? Radši netykat. Radši netykat, víš, jak to chodí.“ ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Coby satira na srpnovou okupaci Československa se film míjí účelem. Problém osobně vidím v přítomné poetice Nové vlny, známé tím, že se nezabývá problémy příliš do hloubky - zde to v praxi znamená, že vidíme "okupaci" jednoho panelového domu a zaměření na konkrétní obyvatele, i přes pár dobrých myšlenek je to ale všechno a jinak ve většině času sleduji pásmo dialogů prázdného charakteru, ze kterých ani není znát ten v komentářích toliko proklamovaný podtext. Mimochodem, nabízí se otázka - má vůbec význam se satirisací 21.srpna zabývat? Venclík jednak napsal scénář rok před onou nešťastnou událostí a hlavně sám popřel jakoukoli souvislost. Nemluvě o tom, že všechny generace schvalovatelů (některé méně, některé více) posouvaly významy různých filmů až do stratosférického absurdna. 60% ()

fleker 

všechny recenze uživatele

...Rus domácí se nejčastěji vyskytuje na teplých místech s vysokou relativní vzdušnou vlhkostí, s dostatkem potravy, vody a množstvím vhodných úkrytů s malým proděním vzduchu. Optimální teplota pro Rusa domácího je okolo 30oC. Tento druh švába je však velmi adaptabilní a dokáže přežívat i v podstatně nižších teplotách. Není nic neobvyklého, že Rus proniká i do chladících boxů. Rus je velmi obratný a rychlý běžec. Údaje o rychlostech běhu jsou uvedeny v tabulce.( http://www.destrol.cz/rus_rychlost.htm ) Přítomnost Rusa domácího je obvykle zaregistrována nejprve vizuálně, a to zejména při přemnožení, kdy navíc velký počet jedinců vyvolává i charakteristický zápach.Prevence proti osídlení (infestaci) objektu Rusem domácím není jednoduchá. V podstatě jediným preventivním opatřením je dodržování maximální kvality úklidu a hygieny. Toto opatření nám však samo o sobě infestaci nezabrání, ale alespoň ztíží přemnožení. Vliv kvality úklidu na množství výskytu Rusa domácího je přehledně zobrazen v následujícím grafu ( http://www.destrol.cz/zdroje/graf.jpg ) .Také technické úpravy staveb jako je například utěsnění otvorů po rekonstrukci potrubí, oprava odchlíplých obkladů atd. může výskyt rusa domácího snížit, nikoliv mu však zabránit. Při popisu represivních opatření se zaměříme na možnosti jednotlivce v boji s rusem domácím v bytě či rodinném domku. V případě infestace Rusa domácího do potravinářských provozů, obchodů či zdravotnických zařízení je vždy nutný zásah profesionálů. Při hubení Rusa domácího vždy musíme použít insekticidní přípravek. Insekticidní přípravky dostupné v maloobchodní síti jsou formulovány jako spraye, jako požerové nástrahy nebo jako vodourospustné prášky, eventuelně i jako popraše.Bez insekticidů jsou pouze některé lepové pasti, ale ty jsou vhodné spíše ke zjištění stavu výskytu než k likvidaci Rusa. Úspěšné hubení švábovitých v domácnostech je velmi obtížné a i když dnes existuje poměrně velké množství insekticidních přípravků pro svépomocné použití, které mohou tento hmyz výrazně potlačit jevhodnější využít služeb profesionálů či alespoň vzniklou situaci konzultovat a postupovat podle rad profesionálů. Je nutné si uvědomit, že dlouhodobě odkládaný profesionální zákrok obvykle znamená velké zamoření objektu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Film se dochoval jen díky tomu, že byl v archivu StB jako doličný předmět. (sator)
  • Otakaru Vávrovi se snímek tak líbil, že ho ohodnotil jako výtečný. To mu však v důsledku vyznění filmu způsobilo velké problémy a nemohl několik let točit. (Spinosaurus)
  • Film byl zabaven StB, Vlastimil Venclík nemohl dokončit školu, ani pracovat v oboru. (hippyman)

Reklama

Reklama