Reklama

Reklama

Žena z Rose Hillu

  • Švýcarsko La Femme de Rose Hill

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

...poté, co se tu tak detailně probral obsah i rámec, se mi do tohoto Tannera moc nechtělo. Protože jsem ho ale loni shlédnul skoro celého, rád jsem se do jeho světa vrátil - ...i když to zrovna tady je velmi temné. Od umístění do zimní krajiny (píšu to na jaře, vysílen po dlouhé zimě), až po samotný příběh. Přemýšlím nad zde probíraným schématem - asi na tom něco bude, reakce hrdinů jsou očekávatelné. Vyvažovaly mi to tannerovské krajiny a motivy, které jsem už viděl, a o kterých vím, že fungují v jeho skládačce na různých místech i jinak: tajemnost odmítnutí ženy, její iritující mlčení, anarchistické přátelství nepravděpodobných osob, jejich radost ze života, oheň na dvorku jako očistný živel, a nakonec násilný odsun hrdinů na místo, kde být nechtějí. Téma uprchlictví v rámci sterilní švýcarské společnosti, téma fyzické lásky a mezirasové přitažlivosti. To vše nádherně nafilmované. Možná to je o něco explicitněji formulované, ale pořád to převyšovalo zápletky o nechtěném dítěti, které jsem měl možnost vidět. Zejména ty americké. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když uvažuji o tom, proč se cítím nesvůj a jaksi nespokojen, pak to bude asi kvůli přílišné schématičnosti příběhu. Do děje nás uvádí Marcel (a jeho matka). Oba se pak ztrácí, a my o nich nevíme nic, než pár hodspodských drbů. A právě jejich osud by mě zajímal víc, než samotné Julie, která jej bere do svých rukou a nehodlá nechat nikomu nic než drobty. Julie označí Marcela za zvíře (zřejmě proto, že už nevěděl co s ní a domníval se, že nejspíš chce, aby projevil tochu síly/násilí). Jean zařídí, aby se Julie nastěhovala k babičce Jeanne (ostatně jinak nemá kam jít), kde s ní prožívá "líbánky". Ty ale rázem končí, když se dostane do jiného stavu. Následný spor Julie s Jeanem (o dítě) je zvláštní; proč ho on nechce a ona ano z ničeho nevyplývá. Závěrečná expatriace (je tu přece již jako manželka a matka, byť vzhledem k různým mužům) a její brutálnost, jen završuje schéma příběhu. ()

babka 

všechny recenze uživatele

Film byl uveden ve Filmovém klubu Alfa Sokolov v sezoně 1991/92. Křehká mladá dívka tmavé pleti se na inzerát dostane do mrazivých švýcarských hor, kam přichází ve snaze najít lepší podmínky pro žití. Starší partner, nyní již manžel, který si ji jako zboží objednal, prostředí i klima však žádný ráj na zemi nenabízí. Žena se pokusí uniknout a naváže vztah s mladíkem z blízkého města, se kterým otěhotní. Rodina však dělá vše proto, aby tento vztah zničila. Manžel mezitím požádá o rozvod, po kterém je cizinka v zemi protiprávně a vše směřuje k tragickému konci..... Jemně a pravdivě vykreslené drama o problematice imigrantů. . ()

Reklama

Reklama