Reklama

Reklama

Wham!

  • Velká Británie Wham!
Trailer
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 2023, 92 min

Režie:

Chris Smith

Hudba:

Tim Atack

Hrají:

George Michael (a.z.), Andrew Ridgeley (a.z.), Sara Dallin (a.z.), Keren Woodward (a.z.), Elton John (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

V archivních rozhovorech a záběrech nejlepší kámoši George MichaelAndrew Ridgeley znovu prožívají 70. a 80. léta v kapele Wham!, ve které se proslavili po celém světě. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

djfun 

všechny recenze uživatele

We Heros Andrew+Michael :) Bylo to v roce 1984 a já pln očekávání vstoupil poprvé na diskotéku. Bylo to v pražském klubu Eden a pamatuji si to přesně nejen proto, že to bylo tehdy pro patnáctiletého klučinu „něco“, ale také proto, že toho večera DJ pustil jako žhavou novinku desku, kterou doslova rozcupoval parket. Do pop music totiž právě spadla atomová bomba! Singl Wake Me Up Befor You Go Go dvojice George Michael a Andrew Ridgeley, tedy Wham, slušně rozvířil trochu stojaté vody tehdejší taneční hudby. Tihle hoši už sice měli na kontě úspěchy se singly jako Wham!Rap (skvost!) či Bad Boys, ale „Vzbuď mě až půjdeš“ byl jejich první opravdový megahit.  I tato vzpomínka mi nostalgicky probíhala hlavou ve chvíli, kdy jsem o více než čtvrtstoletí později hltal v pražské O2 aréně každičkou vibraci okouzlujícího hlasu, dnes již světové hudební ikony, George Michaela. Zavzpomínal jsem též na to, jak mě onen londýňan (původem kypřan), vlastním jménem Georgios Kyriacos Panayiotou, navždy dostal i při svém prvním sólovém počinu, který předznamenal konec dua Wham a otevřel samostatnou kapitolu nazvanou George Michael. Byla to nedostižná balada jménem Careless Whisper, již zpěvák napsal už ve svých 17 letech, aby ji o několik let později nahrál a svým fanouškům tak našeptal, že se zrodila hvězda. Výše uvedené jsem si "vykradl" z vlastní recenze, kterou jsem psal v roce 2011 na koncert George Michaela v O2 Aréně. Asi proto, že podobné pocity, které popisuji, myslím sdílelo tehdy v půlce osmdesátek miliony teenagerů po celém světě. Jsem šťastný, že jsem slavnější půlku dua Wham stihl ještě naživo, než navždy odešel. Dokument o téhle partě je prostě super a zvlášť dříve narozené jistě nostalgicky zasáhne. Nechá vás třeba nahlédnout jak se tehdy natáčela nezapomenutelná a dodnes nejhranější vánoční "hymna" Last Christmas. Uvědomíte si, že za barevnou a nablýskanou image byl nejen talent, dřina a počáteční frustrující neúspěchy, ale také temný vnitřní boj Michaela, jenž v kontextu doby raději tajil, že je gay (v současnosti by mu to jistě přineslo spíš plusové body:)). A snímek krom jiného přináší i málo známou skutečnost, že v počátcích byl jasným tahounem tohoto dua Andrew Ridgeley, který byl neprávem dost často pro média i fanoušky spíš "ten druhý". Ukazuje ale též, jak se postupně probouzel přirozený hudební a skladatelský talent zpočátku zakřiknutého (ač to na pódiu tak nevypadalo) Georgiose, aby nakonec totálně "přerostl" Wham a přinesl tak hudebnímu světu jednoho z nejuznávanějších a nejkultovnějších sólových umělců: George Michaela! Tak ať má v tom hudebním nebi navždy Freedom a je tam stále Amazing a Too Funky... ()

William_ 

všechny recenze uživatele

8/10. Pro fanoušky Wham! ale i George Michaela povinnost a pro ty ostatní povinná přednáška a pohled na popovou scénu na přelomu 70. a 80 let minulého století. Dokument se zaměřuje především na období ještě než se G. M. vydal na sólovou kariéru. Čest jeho památce, vždy to byl sympaťák. Je zde spousta šílených vystoupení, nad kterými i dodnes zůstává rozum stát. Dejte si to. ()

Reklama

klukluka 

všechny recenze uživatele

WHAM! mě nikdy nebavili, George Michaela jsem miloval. I tenhle film je tu jen proto, aby divák správně pochopil, odkud se vzal George Michael. /// Andrew Ridgeleyho po tomto filmu nevnímám jako někoho, kdo by se na GM přiživoval, ze začátku tvořil minimálně 50 procent WHAM! Ten konec pro něj ale musel být hořkej a upřímně ho obdivuju za to, že George Michaela přežil. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Svižný, jasný, energicky natočený dokument, při kterém jsem jen žasla nad tím, že George byl ten tichý, slušný, takový zamklý introvert, který byl neskutečně mladý - oba byli ohromně mladí a jejich závěrečný rozlučkový koncert byl v jejich 23letech :D Ukázalo mi to Wham! v jiném - za mě hodně zajímavém světle a počátek George Michaela. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Wham! pro mě není legendární kapelou podobně jako třeba Queen, přesto nebylo špatné přiblížit si jejich příběh - počátky kapely, problémy spojené se zatajováním orientace George Michaela, vznik hitu wake me up before you go go a především legendárního Vánočního megahitu Last christmas. Pěkně vzdání pocty už pár let zesnulému zpěvákovi a skladateli Gergovi Michaelovi - 8/10. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (3)

  • Dokument si pripomína 40. výročie debutového albumu Wham - "Fantastic" z roku 1983. (Arsenal83)
  • Dokument mal svetovú premiéru v Crucible Theatre v Sheffielde v Anglicku na 30. Sheffield DocFeste dňa 17. júna 2023 s reláciou otázok a odpovedí po projekcii s režisérom filmu Chrisom Smithom a členom Wham! Andrewom Ridgeleym, obaja prostredníctvom videohovoru. (Arsenal83)

Reklama

Reklama