Reklama

Reklama

Všichni moji cizinci

  • USA All of Us Strangers (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Jedné noci v téměř prázdném londýnském paneláku se Adam (Andrew Scott) náhodně setká se svým tajemným sousedem Harrym (Paul Mescal), což naruší rutinu jeho každodenního života. Zatímco se mezi nimi rozvíjí vztah, Adama pohlcují vzpomínky na minulost a zjišťuje, že ho to táhne zpět do předměstského městečka, kde vyrůstal, a do domu z dětství, kde žijí jeho rodiče (Claire Foy a Jamie Bell), kteří se zdají být stejní jako v den své smrti před 30 lety. (mikki089)

(více)

Videa (3)

Trailer 7

Recenze (34)

Disk 

všechny recenze uživatele

Scénárista a režisér Andrew Haigh má nezaměnitelný rukopis a ani jeho další film nezůstává dlužen pověsti vybroušeného díla plného autentických dialogů a chemie ústředního páru. Andrew Scott, Paul Mescal, Clare Foy a Jamie Bell zde předvádějí nádherný herecký koncert a celý závěr vás emocionálně smete. All uf Us Strangers je výjimečný počin a je velká škoda, že není k vidění na velkém plátně, protože to by pro mě byly ještě větší emoce. ()

faceboy 

všechny recenze uživatele

"I was just struggling through life... But you passed !" Ze začátku se zdálo krkolomné (začátek vztahu) ale sexy ! Pohledných věcí je tu více. Režie je vyloženě pastva pro oči a na opravdu malém prostoru v podstatě dvou míst hrozně moc muziky. Atmosféra je výjimečná a velmi komfortní. K sežraní je i primární duo Scott a Mescal. Ten je tu nečekaně charismatem zcela přetékající byť má menší roli. Trošku mi přijde úsměvná podobnost s jistou jeho postavou jinde. Avšak kdo mě naprosto překvapil byl Andrew S. Neviděl jsem ho téměř nikde a moc mě nebral, ale tady prodal naprosto procítění výkon plný nuancí. Snadno se s ním dá ztotožnit hlavně v dnešní osamělé době. Tudíž on je velké překvápko a i přes okázalejšího Mescala je to One Man show. Power of love   a obecně poměrně trefný a emočně nabitý OST tak nějak zpětně teaseruje jisté věci, které se zde stanou. Nechci vůbec spoilerovat, protože to u tohoto filmu bude mít dost velký negativní efekt... Ve zkratce tedy můj jediný problém tkví v tom, že na začátku máte jistou představu o tom, jaký příběh sledujete i když je zvláštně vystavěn, ale později se to co 20 minut stává něčím trochu jiným  a tak mě to co chvíli vytrhlo z dění. Primární chyba je tedy neukotvenost a nedostatečné nastínění poměrně zásadní změny statusu Quo. Ono když se dočtete, že to lehce mění původní mangu a v čem, tak vlastně vidíte, jak tvůrce přidal spoustu svých myšlenek co už tak původně dost originálního příběhu, který ale spolu nedrží koherentně a tak původní linka v bytě + velmi originální řešení rodičovských problémů nezapadá nejlépe do motivů nových. Konec pak tedy zpětně vysvětlí spoustu bizarních momentů předtím a pozvedne tak nějak celý film o dost výše a dokážu si představit kultovní status za pár let hlavně u nehetero skupin, ale na tak silný příběh holt bylo potřeba trošku zručněji nastínit jisté věci. Velmi zmatených 8 z 10 a znovushlédnutí a následnému přehodnocení se nebráním. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Fantasy v anotácii je trošku také zavádzajúce. V pohode by vystačilo, keby uviedli len dráma. Naozaj som nevedel, čo od filmu očakávať, pretože sa mi v hlave vynáralo počas jeho sledovania množstvo otázok a špekulácií. Ale takú paľbu, akú som dostal v závere filmu medzi oči, tak to som naozaj nečakal! Pre mňa osobne bol toto jeden z najsilnejších filmových zážitkov za poslednú dobu ! Dnes večer sa mi pred očami odohrala veľká filmová frajerinka! ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Na herecký koncert plný dokonalej symbiózy a chémie v podaní dvoch Írov odporúčam vyčleniť neskorý večer, ktorý eliminuje rušivé elementy dňa. Nechajte sa pohltiť nocou, v takmer prázdnom londýnskom mrakodrape, v ktorom Adam (Andrew Scott) náhodne spoznáva svojho tajomného suseda Harryho (Paul Mescal). All of Us Strangers je skutočne výnimočným režijným a scenáristickým počinom Andrewa Haigha, ktorý pracuje s nesmierne citlivými témami v mnohých ohľadoch celkom novátorským spôsobom. Veľmi ťažko o filme čokoľvek napísať, bez toho, aby som čo i len v náznakoch neprezrádzala jeho smerovanie. Môžem však povedať, že jeho pozeranie pripomína terapiu u psychológa. Je návratom k svojmu malému ja. Bolestivým, ale súčasne nádherným uzdravovacím procesom (a to nielen pre Adama, ale aj samotného diváka). Osamelosť, strata, vysporiadanie sa s minulosťou, ktorá neprebehla podľa predstáv, no i tak ju nie je možné zmeniť... aj to sú nosné témy filmu, ktorého príbeh bol inšpirovaný novelou od japonského scenáristu a spisovateľa Taichiho Yamadu. All of Us Strangers je o večnom hľadaní lásky a túžbe po šťastí, namiesto ktorého často prichádza nájdenie nepochopenia a narazenie na medziľudské bariéry. Je o blúdení svetom, v ktorom sa večne cítite ako cudzinec. Citlivý soundtrack, nádherne vystavané obrazy z poloprázdneho mrakodrapu na mesto plné opustených duší. Herectvo dokonalé aj v tých najmenších detailoch (dvojicu perfektne dopĺňajú Adamovi rodičia v podaní Claire Foy a Jamieho Bella). Brilantný scenár, ktorý údernými dialógmi nepríjemné jatrí rany a vo finále zasadzuje rozhodujúci úder. A v prvom rade je to film o „power of love“. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). All of Us Strangers je přesně ten typ filmu, u kterého uděláte nejlépe, když si o něm před jeho zhlédnutím nebudete nic zjišťovat. Film vás od prvních minut pohltí svým omamným vizuálním stylem, který dokonale reflektuje celkovou meditativní náladu filmu. Pokud od takového filmu čekáte něco jiného, než hloubavé dialogy a pomalé záběry kamery na tváře herců, tak budete zklamaní. Ale už jenom z mixu žánrů jde vyčíst, že nepůjde o snímek lehký na sledování. Když jsme u mixu žánru, tak je zde kolonka "fantasy", která je dosti zavádějící. Možná jsem během svého letošního studia literatury nepochopil, co všechno fantasy dokáže obsáhnout, nebo bych v tomto případě volil spíše nálepku "mysteriózní" žánr. Herecké obsazení je v All of Us Strangers velice skromné. To však v tomto případě rozhodně není na škodu. Ba naopak, ústřední čtveřice tak může zářit na všechny strany a že se jim to daří na jedničku s hvězdičkou. Herecký koncert zde řídí ústřední postava, kterou ztvárnil irský herec Andrew Scott. Musím smeknout před jeho hereckým výkonem, protože odehrát celý film prakticky jen na svých bedrech je úž pořádné herecké umění. Nebyl na to však sám, protože mu s tím pomáhal Paul Mescal. Tento poměrně neznámý herec, paradoxně také z Irska se začíná v poslední době pořádně probíjet do širšího povědomí a tu největší šanci dostane letos v druhém Gladiátorovi. Musím říct, že All of Us Strangers mě ujistilo v tom, že se v jeho případě o kvalitu hereckého výkonu bát nemusím. Hluboce smekám nad výkonem těchto dvou irských herců, kteří mě pohltili svou chemií, která mezi nimi proudila. Je obtížné vyzdvihnout samotné téma filmu, protože nechci nic prozradit. Mohu jen říct, že výsledná katarze byla očekávaná, ale i přesto zaútočila naprosto přesně. All of Us Strangers jsou mrazivě organickým snímkem pro náročnější diváky, kteří rozhodně nejsou homofobové a nevadí jim pomalu odkrývat hloubavé tajemství, které se nad celým snímkem vznáší. "I'll protect you from the hooded claw. Keep the vampires from your door." ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Andrew Haigh opísal svoju adaptáciu románu ako „dlhý a niekedy bolestivý proces“. Povedal: „Chcel som sa hrabať vo svojej vlastnej minulosti, tak ako to robí Adam vo filme. Zaujímalo ma skúmanie zložitostí rodinnej lásky a lásky romantickej, ale aj jedinečný zážitok konkrétnej generácie gayov vyrastajúcich v 80. rokoch. Chcel som sa vyhnúť tradičnému príbehu o duchovi z románu a nájsť niečo viac psychologického, takmer metafyzického." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama