Reklama

Reklama

Hra na oliheň: Výzva

(pořad)
  • Velká Británie Squid Game: The Challenge
Soutěžní / Reality-TV
Velká Británie / USA, 2023, 41–57 min

Režie:

Liz Oakes
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

456 skutečných hráčů vyrazí do světa Hry na oliheň, aby v náročné zkoušce schopností i charakteru zabojovali o výhru 4,56 milionu dolarů, která jim úplně změní život. (Netflix)

Recenze (96)

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Faktže respect tvorcom. Aj hlúpu hru o šťastí, ktorú hráči taker nemôžu ovplivniť, dokázali transformovať na 50 minút napätia (a strašných kecov o tom, ako sa kto považuje za podceňovaného a pritom najstatočnejšieho a najmúdrejšiu aj keď vyrastajúcich bez otca). Je jasné, že vidíme zanedbateľný zlomok rozhovorov medzi hráčmi, no kamera sa perfektne zameriava na tých, čo sa práve snažia falošne tváriť ako neviniatka, alebo si rýchlo zachraňovať tvár, takže divák má pocit, že sleduje skutočnú psychologickú etudu vypovedajúcu o chovaní rôznych ľudí v pre nich zjavne veľmi stresových situáciách. ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak si někdo mohl vážně myslet, že tohle je druhá řada. :) Je vidět, že Netflix do toho narval hodně peněz, vypadalo to velmi důvěryhodně a pro účastníky to musel být zážitek. Některé hry stejné, jiné nahradili, což asi chápu. Sestava hráčů nebyla bohužel pro mne moc sympatická, našel jsem si sotva dva, ale to samozřejmě není chyba samotné hry. Abych mohl dát plný počet, tak bych celou show zkrátil klidně o dva díly, občas to bylo moc natahované. A některé hry bych obměnil, hodně se u nich spoléhalo na náhodu. Přesto zajímavý koncept, který si klidně zopakuji. ()

Reklama

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele

Takže někdo prostě udělal copy+paste her z kultovní hitovky a pokusil se na tom něco vyždimat? Kdo má potřebu si udělat názor, aniž by tomu věnoval 10 hodin času, máte možnost mrknout na 25 minut “výcuc” (ale varování jste byli). Pozn.: původně jsem chtěl dát hvězdičku za snahu, ale po tom výlevu (co na mě bafnul jako recenze na prvním místě), dám hrdě odpad. ()

makakus odpad!

všechny recenze uživatele

Peytl se ptá - "co jste čekali?" Ok. Čekal jsem alespoň minimální závan jakékoliv emoce. Víš, Peytle, od toho se seriály (včetně reality show) a filmy dělají - aby zaujaly. Aby nebyly jen příšerně nudné, sterilní, prázdné.  Stačilo by tedy, kdyby to bylo aspoň místy malinkato zábavné, napínavé, dynamické, lidské, ztřeštěné, smutné, dojemné... Tady to vypadá spíše na dílo umělé inteligence v beta verzi, kterou programoval idiot, nikoliv scénárista nebo dramaturg. Ona to vlastně ani není reality show, ale jen hra na reality show plná očividného předstírání, že se něco děje nebo že si někdo něco myslí. Nejenže tomu chybí jakýkoliv nápad, ono jakoby ani nikoho nenapadlo, že by tam nápad být měl. ()

kukkik odpad!

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl adaptaci této fiktivní soutěžní Hry na oliheň od tvůrce Mr.Beast na Youtube a upřímně, nijak zvlášť překvapivě, v porovnání s tímhle Netflix korporátním bizárem, byla tamta verze výrazně zajímavější. Že Netflix produkoval původní pořad v tomto případě nehraje téměř žádnou roli v jeho prospěch, není to nijak zvlášť znát. Je samozřejmě vrcholně ironické, když tvůrci z platformy, která dala vzniknout původnímu pořadu, takto prokáží, že absolutně nepochopili pointu celého příběhu, díky které byla Hra na oliheň tak úspěšná po celém světě. Obludný korporát tady donutí partu zoufalých lidí naprosto se znemožnit před kamerami pro částku, kterou byl gigant typu Netflix hravě vykázal jako účetní chybu, zatímco těm samým lidem v době finanční krize ruší sdílené účty, zvyšují ceny předplatného a tak podobně; zkrátka ukázka šíleného pokrytectví. Tenhle pořad samozřejmě působí neuvěřitelně prkenně, trapně, nuceně, stupidně - jinými slovy, moderním výrazem řečeno je to čistý cringe. Lidé se tu "hroutí" a přehrávají co to jde ze strachu, že zemřou jako v seriálové předloze, zatímco samozřejmě dobře vědí a vidí, že co se jim skutečně stane při vyřazení bude, že dostanou paintballovou kuličkou, pár stovek dolarů za účast a jízdenku domů.  Asi většinu diváku při sledování Hry na oliheň napadlo, zda by měla úspěch v reálném světě, ale snad každý se s touto myšlenkou zastavil na tom, že bez vražd by to celé ztratilo smysl, pointu a morbidní zábavnost a tím pádem, že zkoušet natáčet něco takového by byl nesmysl. Inu, tvůrci tohoto pořadu si to zřejmě nemysleli. Na tom se s nimi neshodnu, já jsem se při sledování této soutěže nijak nebavil a nemít zrovna Covid, horečku a spoustu volného času, nevěnoval bych tomu ani minutu, což bych radil i ostatním zdejším potenciálním divákům. odpad! ()

Galerie (105)

Zajímavosti (2)

  • Ve 2. epizodě 1. série s názvem The Man With The Umbrella, konkrétně ve 26. minutě, postupuje hráč číslo 344. V českém dabingu je však místo něj řečeno číslo 334. (Zix.)
  • První kolo soutěže se konalo v Cardington Studios v anglickém Bedfordu. Na place byly velmi nízké teploty. Lze vidět, že soutěžící měli často ruce v kapsách, právě kvůli zimě. (kateisgreat)

Reklama

Reklama