Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Cirkus v cirkuse a to doslova. Charlie Chaplin vlétne do cirkusu a okolí se nestačí divit, jak tento popleta pobaví lidi. Líbí se mi, jak Chaplin dokáže do každého filmu i přes komediální nádech propašovat vážné téma jako láska, soucit, osamělost. Je to mistr, protože mě každý jeho film zatím zaujal a měl silné poselství. Některé jsou staré i přes 90 let a přesto jsou lepší než ty dnešní - čím to je? Že by triky nebyly tak důležité ve filmu, ale nápad a myšlenka? Zkuste to ale říci dnešním tvůrcům a divákům... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tentokrát k Chaplinovi putují čtyři hvězdy za zvířata v cirkuse, protože konfrontace s nimi byla vážně zábavná. Jinak je to klasická groteska, která je docela vtipná tak možná napoprvé, ale opakovaně okamžitě ztrácí desítky procent. Musím ale ocenit invenci při vymýšlení fórů, která je vážně ohromná. 70% ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších filmov z oblasti romantickej komédie. Pre mňa veľké prekvapenie, film mal šťavu od začiatku po jeden z najkrajších koncov vôbec. Som ani nečakal, že sa toľko zabavím a nasmejem. Oproti tomuto Diktátor, či Kid sú u mňa len slabšie odvary. Chaplin si to skvelo zrežíroval, pridal hudbu a presvedčivo zahral. Nešťastná láska, ale obetovanie sa pre šťastie iného, to sa mi stalo srdcu blízkym, ale ani scénka s levom nebola zlá, či tá na lane s opicami, vlastne tomu niet, čo veľmi vyčítať, lebo ani často otravné titulky teraz neboli zlé a ani sa mi to nezdalo uťahané, či nudné, skrátka jeden krásny vtipný príbeh. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Cirkus je možno najvtipnejší Chaplinov film. Vymyslieť funkčné gagy v cirkuse nie je až tak zložité, ako na príklad pri zlatokopectve na Aljaške. Komická stránka je opäť v rovnováhe so sociálnou a melodramatickou zložkou diela. Opäť si uvedomujeme, že tulák je síce vtipná, až zlomyseľná postava, ale je nesmierne tragická svojou až melancholickou samotou, akoby to bol jej osud. Predpovede cigánky sú v tomto filme brané tiež vážne, takže je táto osudovosť Chaplinovej postavy ešte viac umocnená. Ak je raz osud daný, nič s tým ani pevná vôľa neurobí. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Moje první ,,opravdové'' setkání s Charlesem Chaplinem. A bylo to seznámení zdařilé. Úžasné, jak dokázal skloubit humorné scény s dramatickými a vážnými. Pronásledování na začátku nemělo chybu, bylo neskutečně zábavné, až mi u toho tekly slzy (archa), u prostřední části v cirkuse jsem tolik nežasl, ale ,,pouze'' jsem se bavil. Konec byl překvapivý a dojemný. Hudební motiv byl vybrán dobře, ale uškodilo mu, že se neustále opakoval. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)
  • 28. 9. 1926 pohltil Chaplinové štúdio požiar a zničil scénu a kulisy cirkusu. Charlie Chaplin nemohol pokračovať v natáčaní cirkusových scén a tak začal pracovať na novej scéne, v ktorej tulák pozve Mernu (Merna Kennedy) do reštaurácie. Trvá iba 10 minút a natáčal ju takmer šesť týždňov. Mala byť umiestnená pred scénou, v ktorej tulák spolu s dotieravými opicami chodí po lane. Nakoniec sa Chaplin rozhodol ju do filmu nezaradiť. (Diazbros)
  • Film o filmu obsahuje krátký záběr na Mannovo čínské divadlo, kolem něhož prochází jakási žena, která drží něco u ucha a mluví do toho. Jedna teorie tvrdila, že jde o cestovatelku v čase. Zařízení bylo později rozpoznáno jako naslouchátko společnosti Siemens z roku 1924. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama