Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

misterz 

všechny recenze uživatele

V prípade Cirkusu Chaplin upúšťa od osobnej drámy a zameriava sa najmä na humor a všeobjímajúci pozitivizmus, ktorý sa ukáže predovšetkým v závere. No i napriek tomu, že mi tu tá jeho obvyklá ľudská dráma v kontexte nejakého silného príbehu a smiech cez slzy chýbali, nebolo to zlé, pretože film minimálne príjemne pohladí po duši. A samozrejme kvalitne zabaví množstvom vtipných scénok, kde vyniká najmä tá v klietke s levom, alebo potom tá na lane. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj čtvrtý film s Chaplinem (celovečerní a němý) a musím říct, že zatím se mi líbil asi nejvíce. Zase se na scéně objevil legendární tulák a začala úžasná groteskní jízda. Film mě pořád nutil smát se, gagy byly opravdu vtipné, celé to bylo takové svižné... Chaplin jako vždy odvedl vynikající práci, pro mě ideálně strávená hodinka, kdy se člověk pobaví, odpočine si. A na konci se musí uklonit, protože ty filmy, a Cirkus taky, rozhodně nejsou jen komické apod., mají více rovin. A musím říct, že zvláště konec Cirkusu mě dostal. A co je na tom skvělé, to je to, že Chaplinovy filmy překvapují, nemůžete odhadnout jeho vývoj, protože se pak stane něco, co vás prostě vyvede z omylu vašich představ dalšího ubírání se děje. ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Water for Elephants dvadsiatych rokov minulého storočia. Akurát, že tento film je vtipný, úžasne zahraný a funguje v ňom romantická línia. Povedal by som, že niet ideálnejšieho dejiska pre nemú grotesku než je cirkus, ale Chaplinovi je to v podstate jedno. Jeho gagy fungujú vždy a všade výborne, dokonca aj z pohľadu predstaviteľa mladej diváckej generácie. Nebyť miernej straty dychu v druhej polovici, išlo by o ultimátnu klasiku. (8/10) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší úžasný Chaplin a jeho skvelá groteska. Film naozaj dokáže pobaviť aj v tejto dobe, je tu množstvo dobrých gagov a vtipných situácií, ale samozrejme aj menej úsmevných scén. Film funguje aj ako dráma. Dej nie je zložitý, je priamočiari, kvalitný a hlavne nenudí. Scéna v klietke s levom je nezabudnuteľná, podobne aj scéna na lane v cirkuse. Je to slabších 5*, ale predsa. 85% ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Škoda, že tenhle Chaplinův film není moc známý, protože mě se od něj libíl skoro nejvíc. Tulák Charlie se motá okolo cirkusu, jehož sláva upadá a nikdo se jeho představením už nesměje. Charlie se náhodou dostane do cirku a jeho běžné nešikovné chování vyvolá bouřlivý smích diváků. Ředitel cirkusu ho angažuje jako klauna, ale když se Charlie snaží být vtipný, nikomu se to nelíbí. Nakonec je angažován jako pomocník, který je na jeviště vždy vmanipulován náhodou a svým přirozeným chováním je vtipný. Památná je zejména scéna, v níž Charlie zaskakuje za provazochodce. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • 28. 9. 1926 pohltil Chaplinové štúdio požiar a zničil scénu a kulisy cirkusu. Charlie Chaplin nemohol pokračovať v natáčaní cirkusových scén a tak začal pracovať na novej scéne, v ktorej tulák pozve Mernu (Merna Kennedy) do reštaurácie. Trvá iba 10 minút a natáčal ju takmer šesť týždňov. Mala byť umiestnená pred scénou, v ktorej tulák spolu s dotieravými opicami chodí po lane. Nakoniec sa Chaplin rozhodol ju do filmu nezaradiť. (Diazbros)
  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno