Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Čo možno povedať o človeku, ktorý má na svedomí film, ktorý je svieži aj po 80. rokoch po jeho vzniku, hoci technológie, divácky vkus a celkovo svet sú niekde úplne inde?! Charlie bol géniom a Gold Rush aj teraz dokáže pobaviť, prekvapiť, potešiť...Nadčasové dielko, ktoré nezapadne prachom. Btw odporúčam pozrieť si geniálny chaplinovský výkon Johnnyho Deppa vo filme Benny&Joon, ktorý odkazuje aj na Gold Rush:) ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Jeden z Chaplinových nejslavnějších filmů.Zlatokopecká tématika. Často zmiňovaná scéna bota k večeři. Styl Chaplina byl staromilský pohled na svět. Vše skončí destrukcí jak ho svět drtí. Tulák by měl rád staré časy. Ve 40. letech Chaplin otevřeně projevil svou kritiku kapitalismu a levicové názory a v 50. letech v době McCartismu byl dokonce vyhoštěn z USA (Chaplin pocházel z Londýna). ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Our Little Fellow tentokrát na Aljašce. Nyní za vydatného nového Chaplinova komentáře, jeho hudby a s příměsí původní režie a hereckého výkonu. Určitě nemám pocit, že by šlo o film mého života, je to příjemné, hravé, člověk má radost z kontextu slavných scén snědení boty a reprízy tanečku s houskami, ale to je asi tak všechno. Jen jsem cele dojmuta z toho plácání za to, jak Chaplin své filmy dokončil a dopiloval k dokonalosti, přesto pokud se o něco podobného pokusil kdokoli například v českém prostředí, byl označen za alibistu a neumětela, který to ve své době nezvládl. To jsou ty paradoxy. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Milovníkem grotesek opravdu nejsem, ale Zlaté opojení mě kupodivu celkem bavilo. Nesmála jsem se, to ne, ale občasné pousmání se objevilo a hlavně jsem se nenudila (i když mi na takový typ filmu 96 minut přijde jako hodně dlouhá stopáž.) Dost mi vadil divně uspěchaný konec. Zatímco gagům je věnováno někdy až příliš času (jenže o tom ten film je, takže je to pochopitelné), závěr romance je předčasně ukousnutý, prostě jen konstatování: teď jsem boháč a budem spolu... Těch 5 minut navíc, kdy by se aspoň objali, bych klidně přežila! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Perfektne gradujúci príbeh, navyše veľké peripetie strieda svojský záver, kde síce dochádza k šoku zo stretnutia, no ďalšiu časť s bohatstvom už nerozoberajú. Film založený na náhodách a absurdnostiach, predvídateľný a so šťastným koncom, no veľmi zábavný a o to tu išlo, navyše je to akoby ozaj ešte raná kinematografia. Chaplin ako sliepka, do toho krásny romantický príbeh, síce miestami kruté, no zároveň neidealizujúce danú dobu. Moderná doba, Svetlá veľkomesta, Cirkus, Zlaté opojenie, to sú diela, za ktoré som okrem iného ako jeho príhovor v diele Diktátor Chaplinovi veľmi vďačný. A pre experimentátorov, topánky vy radšej nejedzte! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (28)

  • Jedná se o pátý nejvýdělečnější němý film historie. Pouze v roce 1925 vydělal tehdejších 4 250 000 amerických dolarů. (Jirka_Šč)
  • Ve svém životopise Charles Chaplin uvedl, že nápad na film dostal v Pickfair, tedy v sídle jeho dvou společníků a přátel, Mary Pickford a Douglase Fairbankse. Ukazovali mu obrázky Aljašky a Klondajku a na jednom z nich byli prospektoři stoupající legendárním Chilkootským průsmykem. (džanik)
  • Časopis Premiere umístil plakát k filmu na 13. pozici z "25 dosud vůbec nejlepších filmových plakátů" a v roce 2006 snímek zařadil mezi "50 největších komedií všech dob". (džanik)

Reklama

Reklama