Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Emotivní drama inspirované skutečnými událostmi, ve kterém se mladá Švédka z kmene Sámů pustí do pátrání po vrahovi, aby si s ním srovnala účty. (Netflix)

Recenze (18)

mark9th 

všechny recenze uživatele

Too slow and way too "undercook". There is no start to anything really, mostly empty talks about deer situation and uhmm doing something and not doing anything about it. I mean, there was really nothing to observe or appreciate besides nice winter scenery and.... yeah, that's it. The end is weird as fuck. Same as the whole movie. That poster is so far from the truth as it can be, don't pay attention to it. Same goes for a movie description, all wrong and lies, there is no murder case. Instead, the movie here is a one big boring crime scene. Actually, I have a feeling that it was specially targeted for Nordic countries. I think, they will understand its message better than me. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Presne ako píše český názov, film sa výrazne divákovi odcudzuje. Chce ukázať všetko, širokú spleť, laponské chladno aj krimi, pochmúrnosť medzi domorodcami s deprimujúcou drsnosťou, diskriminujúcich belochov a pocity zadosťučinenia, no hoci všetko toto ukáže, tak v celkovom obraze neukáže nič. Dráma, po ktorej už pred saním nebudete počítať ovečky, ale soby. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

To je tak; přečtu si na Netflixu obsah snímku, který mě zaujme, film zhlédnu, několikrát intenzivně potřesu hlavou, aby se mi vše srovnalo, přečtu si oficiální obsah Netflixu ještě jednou na čsfd, ujistím se tak, že jsem se skutečně nezbláznil, a dvě pěticípé jsou rázem mým maximem. OK, teď jsem si přečetl obsah potřetí a mohu zodpovědně prohlásit, že byl zcela jistě napsán k jinému, mnohem zajímavějšímu snímku, který jsem ale nedokázal nikde dohledat. V Laponsku jsem na rozdíl od JASONA_X nikdy nebyl, ale plně s ním souhlasím v názoru, že ty nádherné záběry severské přírody stály opravdu za to. Příběh by mohl být fakt zajímavý, kdyby odpovídal výše zmíněnému obsahu, takhle šlo o severské drama s vyloženě plíživým tempem, s Laponci, kteří se bezpráví stavěli tváří v tvář stejně agresivně jako Mahátma Gándhí, a s pravou severskou depresí. No, a na mě, který jsem si od filmu sliboval zcela jiný zážitek, to bylo dost málo. / Poučení: Kdo na cizího soba ruku vztáhne, ten se zhruba po dvaceti letech se zlou potáže. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Asi se shodnem že se vyplatí na film podívat kvuli překrásné přírodě. Zbytek je sice hezkým vchodem do života Laponců o kterým se nám může jen zdát, ale jinak film je dlouhý a nudný. Opravdu za zmínku stojí pouze jejich život, který se sice podobá našemu "nejsou to domorodci", ale také je velmi vzdálený. Asi jako dokument bych to bral, ale jako Drama / Thriller? to teda opravdu ne. ()

quido_zidle 

všechny recenze uživatele

Kdo psal popisek k tomuto filmu by zasloužil minimálně vytahat za uši. Díky němu očekáváte něco úplně jiného než dostanete (a i to myslím je za nízkým hodnocením zde). Za mě překvapivě dobrý film, vše bylo totiž uvěřitelné a "ze života". Hlavní hrdinka není superstrong lesba, klišé je minimálně, film se nesnaží bojovat za práva žádné menšiny, dialogy byly uvěřitelné a do děje zapadající, no a dezoláty mají vidím i ve Švédsku. Bonusy jsou krásné záběry severské přírody. Co bych za to dal kdyby čeští filmaři dokázali točit podobné snímky (čest výjimkám např. ještě o dva levely lepší Pustina atd) ()

Galerie (82)

Zajímavosti (4)

  • Švédske noviny Aftonbladet napísali, že scenárista Peter Birro mal náročnú úlohu do filmu "stlačiť veľa vlákien naraz spolu s komplikovaným príbehom, ktorý tak vyznieva trochu trápne". (Arsenal83)
  • Natáčalo sa na jar 2023 vo Vittangi a Soppero (Laponsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama