Reklama

Reklama

Milý Frankie

všechny plakáty
Trailer

Devítiletý Frankie Morrison, který je hluchý, se s matkou Lizzie a babičkou Nell už poněkolikáté stěhuje. Tentokrát ale budou bydlet u moře, což chlapci připomíná jeho otce, o němž je přesvědčený, že se plaví na lodi. Matka mu o něm nechce říci pravdu a tak píše chlapci dopisy, které on považuje za dopisy od otce a na které pak odpovídá na adresu poštovního boxu, odkud je matka vybírá. Lizzie mu rovněž kupuje známky, údajně také od „otce“ … V novém bydlišti začíná Frankie chodit do školy a najde si i kamaráda Rickyho Monroea, i když ten občas lže a nechová se k němu pěkně. Zato majitelka sousedního obchodu s hranolky a rybami Marie si ho zamiluje a spřátelí se také s Lizzie. Ta synovi řekla, že loď, na které jeho otec Davey slouží, se jmenuje Accra. Netuší, že taková loď skutečně existuje a zděsí se, když se v novinách dočte, že má v nejbližší době přistát právě v jejich městě. Frankiemu to řekne Ricky, zároveň se mu ale pošklebuje, že za ním otec jistě nepřijde. Chlapci se spolu vsadí … Frankie se těší, že s otcem zajde na fotbalový zápas. Kamarádka ze školy je toho názoru, že mu matka otcův příjezd neoznámila, protože chce, aby to bylo překvapení… Lizzie je rozhodnutá za každou cenu něco podniknout, aby pravda o smyšleném otci nevyšla najevo, i když její matka je rozhodně proti a chce říci chlapci pravdu. Lizzie zajde do baru a pokusí se najít muže, který by za úplatu jeden den dělal Frankieho otce, ale odejde odtamtud zdrcená, protože ji osazenstvo považuje za prostitutku. Promrzlou ji na lavičce u moře najde Marie s přítelem. Marie jí pak dá adresu svého známého, který by možná požadovanou roli sehrál … Lizzie se s ním setkává a neznámý muž nakonec souhlasí … V den, kdy má přijít na návštěvu, Frankie zmizí z domu a Marie ho najde na břehu moře. Doma se pak chlapec setká se svým „otcem“. Dostává od něj knihu o mořských rybách, o které se vášnivě zajímá. Když se dozví, že otec se o jeho vášni dozvěděl z jeho dopisů, vrhne se mu do náruče … Jdou spolu na fotbalové utkání, kde Frankie Rickymu hrdě ukáže, že „otec“ za ním přišel a on prohrál sázku. Neznámý s Frankiem si hrají u moře, házejí žabky a chlapec si tajně schová kámen, který pro něj jeho „otec“ sebral. Muž pak Lizzie požádá, jestli by se s oběma nemohl sejít ještě druhý den, jeho loď údajně odplouvá až pozítří. Lizzie je nejprve ostře proti, nakonec ale souhlasí … (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Kubick 

všechny recenze uživatele

Vraťte se na chvíli do svých dětských let a vzpomínejte, na to, jak jste si hráli, chtěli být kosmonautem, pak zase pilotem nebo kapitánem lodi. Vzpomínejte, jak s vámi táta dělal všechny ty vylomeniny, nezkazil žádnou srandu, maminka se o vás pečlivě starala a vy tak prožili krásné dětství. Hlavní hrdina filmu, Frankie, toto však nezná. Před svým pravým otcem jsou spolu s matkou a babičkou na útěku již hodně dlouho. Díky jeho nepozornosti přišel malý Frankie o sluch.. Matka se mu snaží tátu nahradit pomocí dopisů, které si s Frankiem fiktivně píše a nechává svoje dítě věřit, že tatínek se plaví po všech světových oceánech, líčí mu dobrodružství, jenž zažívá a posílá mu poštovní známky s motivy lodí. Ale nic nemůže trvat věčně a časem přijde chvíle, kdy se bude muset s pravdou ven... ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

O matce, jež v dobré víře psala synovi dopisy jménem jeho otce, který ve skutečnosti je násilník upoutaný na lůžko, který způsobil chlapcovu hluchotu. A z toho už se nám rozvine celý příběh ..., který spíše než romantický, je celkem smutné drama - ač chvilkami úsměvné. Zaplacený Gerard Butler má za úkol předstírat, že je Frankieho otec ... a ejhle, role se mu zalíbí. Frankie je nadšený ... No, je to drama až do konce! :-) ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Příběh matky, babičky a hluchého syna vzbuzuje sílu emocí, zvláště když zjistíme, že opakovaně prchají před agresívním otcem častým stěhováním po celé Británii. Nápad s dopisy psanými nahrazujícími synovi otce laskavým námořníkem jsou originální. To je ale asi tak vše, žádné další velké scénáristické nápady či zvraty se nekonají. Matka pouze tiše vegetuje a nechává se manipulovat pod tlakem okolí. Konec filmu, kde by se dala očekávat katarze, vyšumí tak nějak do prázdna. Příjemný, pocitový, až příliš poklidný, pouze mírně nadprůměrný film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/154103-mily-frankie-dear-frankie/videa/ ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Pribeh maleho chlapce, ktery je hluchy, nema otce a jeste se porad s mamou a babickou stehuji, protoze je pronasleduje manzel, od ktereho utekly. Chudak, zije v predstave, ze jeho otec je hrdina a namornik. Hodne smutny pribeh se zajimavymi scenami, reziser se neboji statickych scen i klidne po pul minute. Hodne pripominajici skutecny zivot, bez nejakych urychlovaku. A taky v roli maleho Frankieho se herec hodne blysknul. ()

Lavi 

všechny recenze uživatele

Prostý, citlivý a lehce emotivní snímek o pár dnech života hluchého chlapce Frankieho a lidí v jeho okolí, zasazený do tajemně nádherné skotské krajiny, která ještě umocňuje smutnou a dojemně krásnou atmosféru filmu. Ta trocha filmové romantiky, co se občas objeví, je v závěru spláchnuta tvrdou realitou všedního a někdy krutého života. K tomu příjemná hudba, skotská angličtina, výborní herci.... jako, dostalo mě to a hezky jsem se vybrečel ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Film se natáčel ve Skotsku. (SONY_)
  • Jack McElhone ve skutečnosti není hluchý, proto musel mít speciálního "trenéra" na výslovnost, aby zněl věrohodně. (viperblade)
  • Frankie (Jack McElhone) s matkou a otcem (Gerard Butler) jdou na procházku a sedají si do trávy. Matka však má mokrá kolena ještě než si klekne. (Girlofheaven)

Reklama

Reklama