Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Krátko po začiatku filmu som si spomenul, že som ho už skúšal pozerať, ale nedopozeral. Tentoraz som dopozeral a pritom otestoval svoju trpezlivosť. Bolo to na hrane aj pri mojej tolerancii k inakosti. Horšie ako tá inakosť boli otravné postavy, nulový príbeh a jedine hudba to občas držala nad vodou. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Co to povídáš? Tohle že je hovno ABBY?" Guy Pearce vystupuje z autobusu s lahodným názvem Priscilla a div se nepřizabije. "Měli sme radši letět!" povídá poté, co se kamera vznese do výšky a zabírá australskou poušť, která nemá konce. V tu chvíli máte pocit souznění s těma třema transexuálama. Nemusíte nosit podvazky, aby jste jim porozuměli. Ona bohatě stačí životní zkušenost a pochopení k těm chlapům-ženskejm nebo má říct dětem? Obvzlášť role Guye Pearce je famózní. Jeho Felicia- žena bez závazků a někdy i rozumu- je napsaná fakt s citem a pobavíte se u ní královsky. Guy ji navíc zahrál tak, že mu jeho homosexuální polohu uvěříte. Je plnej energie a i když dostane přes hubu, budete mu fandit jako blázni. A u ABBA konce budete mít mega náladu :D ()

Reklama

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Gemini popsal poměrně přesně moje pocity při sledování filmu - můj pocit z něho se tedy sice nevyvíjel z nuly na sto, ale asi tak ze čtyřiceti na osmdesát. Z počátku mě dost iritoval okatě výchovný ráz příběhu, na travesty show taky zrovna neujíždím a Guy Pearce mi přišel naprosto strašný. Zlom nastal někdy ve chvíli, kdy se na scéně objevil "výkal Abby", to jsem se poprvé zasmál, od té chvíle se příběh i herci (i já jako divák) tak nějak uvolní z počáteční křeče a film dospěje ve svěžím tempu až do povedeného finále. Navíc se moje pocity vyvíjely přesně tak, jak si to tvůrci přáli. Z počátečního zhnusení jsem se dopracoval až k obdivu všech tří hlavních představitelů (včetně Pearce, u kterého mi došlo, že afektovaného homosexuála je vhodné ztvárnit afektovaným způsobem) a jejich vystoupení se mi líbila čím dál tím víc. Je to zvláštní zážitek vidět pozdější představitele tak v nejlepším smyslu slova chlapáckých rolí jako jsou agent Smith z Matrixu nebo Leonard z Mementa na pódiu v kalhotkách a síťovaných punčochách... ()

Idego 

všechny recenze uživatele

One more push, I'm gonna smack his face so hard he'll have to stick his toothbrush up his arse to clean his teeth! aneb milujeme Bernardette. Sempre Libera z Verdiho La Traviaty zpívaná drag queen sedící ve flitrovém oblečku s 30m závojem na třímetrovém střevíčku usazeném na střeše levandulového autobusu jménem Priscilla uhánějícím australskou pouští. Vivat ABBA! ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama