Reklama

Reklama

Poručík Frank Hewitt slouží v armádě Unie. Jeho nadřízený plukovník Chivington se svou jednotkou zmasakruje mírumilovné indiány, aby je poštval proti civilistům na konfederačním venkově. Frank s jeho postupem nesouhlasí, je uvězněn, ale podaří se mu od jednotky utéct. Místo toho, aby se skrýval před armádou, vypraví se do rodného Texasu, aby ženy a děti, které zde zůstaly, před indiány varoval. Ty jsou nejprve podezřívavé a považují ho za zrádce. Když je ale jedna z nich zabita, všemi uznávaná Hannah Lacey svolá ostatní ženy s dětmi z blízkého okolí do místní staré misijní stanice. Hewitt začne ženy připravovat na boj a stanici opevňovat? (Nova Cinema)

(více)

Recenze (11)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zábavný, dejom a akciou nabitý western, v ktorom Audie Murphy velí skupine žien pri obrane starej misie proti Indiánom. Nemá to ľahké, občas musí prefackať hysterku, občas prehnúť cez koleno a vyplieskať po zadku vzdorovitú farmárku (tá sa doňho okamžite zamiluje), alebo aj okríknuť náboženskú fanatičku. Ale nakoniec od všetkých dostane pusu a všetko je v poriadku. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý western s neotřelou zápletkou žen na válečné stezce. Pár silných scén se tu najde (prakticky všechny bitevní, ve kterých některé ženy umírají), ale díky jeho občas silné naivitě (hlavně v závěru) se výš, než nad průměr nevyhrabe. Audie Murphy odehrál svůj standart, ale pokud je na plátně dvoumetrová herdekbabizna Hope Emerson, všechny spolehlivě převálcuje. 50%. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Pevnost Spodnička je první film, ve kterém jsem viděl medailemi ověnčeného hrdinu druhé světové války Audieho Murphyho. Což u mne asi přidalo jednu hvězdu navíc. Tento western je na svou dobu v mnoha ohledech atypický. V době vzniku to byla​ docela průkopnická myšlenka - jednotka vesnických žen vycvičených,částečně proti jejich vůli, chrabrým kaveleristou. Film mne rozhodně zaujal. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Pevnost Petticoat je příběhem Franka Hewitta, rodáka z Texasu, který ovšem v uniformě Unie bojuje ve válce Severu proti Jihu. Stane se z něj dezertér, když jeho velitel zaútočí na Indiány a odjede do Texasu varovat civilisty. Jenže tam najde pouze vesnici plnou žen, jelikož všichni muži jsou ve válce. Těm se postaví do čela, vede s nimi bojové tréninky, na které je mimoto docela sranda se dívat, jak ty ženský poprvý v životě drží pušku. :D I přesto je během pár hodin vyškolí v dokonalou armádu, která se poté statečně postaví nájezdu Indiánů. Je to sice velice úsměvné téma, ale natočené je to krásně. O to více je to krásné v těch starých pastelových barvách a dokonalých ateliérech, které suplovaly divoký západ. Tady se mi nejvíce líbily ty třímetrové kaktusy. Zajímavá byla i samotná vesnice. Ty domečky z vepřáků vypadaly jak chatrče z nějaké vesnice křováků v Africe. Co ale mi neušlo, že v té vesnici nebylo ani jedno zvíře a okolí bylo tak pusté, že kromě zmíněných kaktusů tam nemůže nic růst. Z čeho ty ženský tam asi žily? [61. hodnocení, 8. komentář, 56%] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V rámci podobné tematiky bych se určitě raději podíval znovu na film "...a jitra jsou zde tichá" z roku 1972. Nemyslím teď téma westernu, ale téma boje a žen v boji. Bylo to podáno mnohem lépe. Tohle je taková klasická, patetická podívaná, která byla ve westernu, v tom horším, vidět celkem standardně. Nijak to nevyniká. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Hoci sa film odohráva počas americkej občianskej vojny, Audie Murphy nosí povojnovú uniformu US. kavalérie. (westerns)

Reklama

Reklama