Reklama

Reklama

Samaritánka

  • Jižní Korea Samaria (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvě soulské středoškolačky získávají peníze na cestu do Evropy zvláštním způsobem: Jae-young se prostituuje a Yeo-jin jí pomáhá hledat zákazníky. Dívky na tom nevidí nic divného. Jednoho dne se však Jae-young smrtelně zraní. Kamarádka ji sama donese do nemocnice a posléze se rozhodne nabízet své tělo jejím klientům, avšak s překvapivým záměrem, jehož cílem je vykoupení. K dalšímu zlomu v komorním, do sebe uzavřeném příběhu dojde, když dívčin otec, povoláním detektiv, náhodou zjistí, co dělá jeho dcera po škole. Vyprávění je rozděleno do tří částí a má nesporné náboženské konotace. Ponechává však divákovi značný prostor k domýšlení. Kim Ki-duk jako by ustoupil od razance své předcházející kontroverzní tvorby, jež mnohdy šokovala nečekanými naturalistickými zvraty. I v Samaritánce se objevuje násilí, sex a smrt, avšak v poněkud jiné poloze než dříve. Opět jsme však konfrontováni s podivným odcizeným světem, v němž zaujme zvláštní nálada, podporovaná lyrickou hudbou a atmosférou korejského podzimu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Je těžké se jako středoevropan vcítit do tak rozdílné kultury, jako je ta korejská. I přes ty všechny bariéry mě ten film oslovil. Možná je to tou přímostí, kterou nám ukazuje, možná je to jen tím, že mám ráda nemístnou provokaci. Jiné a to je fajn. Jen mne mrzí, že technická kvalita snímku je trochu někde jinde. Kamera, střih za to moc nestojí. Což je škoda. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory závažnosti tématu (dětská prostituce, kam až je schopna zajít otcovská láska, omluvitelnost přílišné brutality apod) působí Samaritánka místy až příliš banálním dojmem. Nepřesvědčivě, hloupě... Obě herečky v hlavních rolích jsou vyloženě nesnesitelné, Mužští herci zachraňují, co se dá, to samé platí o humoru, kterého je tu ovšem možná více než by bylo zdrávo (a nejsem si úplně jistý, jestli některé scény opravdu měly být humorné) a nakonec i několik úchvatných pasáží (především závěrečná automobilová "honička". Na to, aby ve vás vzbudila nějaké hlubší emoce, ovšem působí Samaritánka až příliš chladně, ()

Reklama

Damiel 

všechny recenze uživatele

Kim Ki-duk prostě netočí podprůměrné filmy. Opět tady máme naprosto netuctový příběh, kde zvraty nejsou tak, jak je divák navyklý je tušit. Dostala mě emocionální stránka, ta scéna, jak zničený otec vezme k uchu mobil a ozve se hlas... ta je pro mě vrcholem. Vynikající herecké výkony umocňuje skvělá pointa. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VŠICHNI MUSÍME ŽÍT V SOULADU. POROZUMĚNÍM A TÍM, ŽE SI NEBUDEME UBLIŽOVAT. NEVEZMU SI OD TEBE PENÍZE. A TAKY TI VRÁTÍM PENÍZE Z DŘÍVĚJŠKA.“...... /// Příběhová zvrácenost. Jedna dívka prachy vyšukala a druhá je prošukala…. Do toho ,,kazišuk“ táta – chápu, ale nechápu …. je prostě jeblej. Stejně jako dcera. Bizarní tragédie, ve který nevidím poetiku a už vůbec nějaký poselství. Chápu, že Ki-duk Kim je jinej. Ale na rozdíl od Piety, jsem mu moc nerozuměl. Pochopil, ale nerozuměl. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mým snem je bejt prostitutkou. 2.) Dcera začala šlapat a hledám způsob, jak se s tím NEvyrovnat. 3.) Thx za titule ,,exitus“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

numi 

všechny recenze uživatele

Lidská tragédie, kterou člověk může vyřešit tisícero různými způsoby, ale ani jeden z nich není ten správný. Film o beznaději, lítosti, seblítosti a verších. Hudba s kamerou totiž místy píše sonety. Zajímavě pojaté postavy, hlavně Yeo-jin a její "proměna" ve scéně se smíchem v motelovém pokoji, a pak také musím vyzdvihnout nádhernou scénu při přespání v chatrči a pojídáním brambor. Celkově jde ale o film, který asi devadesát procent diváků unudí k smrti a zbylých deset procent mu dá čtyři hvězdičky na ČSFD... ;) Já malinko uberu, protože už jsem viděl mnohem povedeněji zpracovaná lidská dramata. [březen 2006] ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Podobne ako pri ostatných Kim Ki-Dukových filmoch, ani Samaritánka nezaznamenala veľký úspech doma, v Južnej Kórei. Musela najskôr získať niekoľko medzinárodných ocenení, aby sa stala vyhľadávaným festivalovým filmom. (Dr.Cilka)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Reklama

Reklama