Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovětská barevná satirická veselohra o trojici přátel, kteří uskuteční dávnou přísahu a na voru se vypraví po široké řece. - Kdysi ve dvacátých letech se plavili po řece Jauze v rozbitém člunu tři chlapci a přátelé - Něstratov, Lapin a Čižov. Jednou si slíbili, že se vypraví na cestu po veliké řece. - Uplynulo třicet let. Něstratov se stal akademikem architektem, Čižov chirurgem a Lapin profesorem veterinářství. Čižov s Lapinem chtějí o dovolené uskutečnit dávný slib, ale Něstratov se zdráhá. Přátelé ho však dostanou lstí na malý vor, neboť Něstratov chce jet jen parníkem, a plaví se po řece. Cestou zažijí mnoho zajímavých příhod, ztroskotají na malém ostrůvku a Něstratov je dokonce vyšetřován milicí jako podvodník. Ale všechno dobře dopadne a Něstratov najde zdravý poměr k lidem a přestane přezírat práci druhých. - Film byl na letošním VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech oceněn Velkou cenou festivalu společně s americkým filmem „Sůl země". (FILMOVÝ PŘEHLED 35 / 1954) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tři přátelé zralého věku si plní své dávné přání a pouští se na voru dolů po řece. Přitom zažívají či spíše vytrpí různá neplánovaná dobrodružství. ()

Reklama

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Udajne kultovni sovetska komedie, pry jeden z top filmu. Za me je to rozjasana, pestrobarevna konverzacni(!) komedie ze sovetskeho obdobi...rikam konverzacni, takze pokud neumite dobre rusky, zapomente na to. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na snímku jsou dobové záběry z výstavby Moskvy. 1) Film natáčeli v Moskvě v létě 1953 a poté v říjnu v Rostově na Donu. Záběry z řeky (Oky) jsou z Kalužské oblasti poblíž Tarusy. 2) Snímek měl problémy s propuštěním do distribuce. Netuším, proč. Tvůrci se snažili vyhnout se politickým narážkám, což se jim většinou i podařilo. 2) Ale ne vždycky. Reakce na nový zlatý standart rublu s následujícím selektivním zlevňováním ve vlnách je čitelná: Путешествие платится днеи двадцать, не больше. Учитывая новое снижение цен. ()

ripo

všechny recenze uživatele

O tomto filmu je třeba říci hned úvodem, že jde o veselohru socialistickou, kterou byly konečně v praxi splněny všechny rozumné požadavky, které filmová theorie na socialistickou veselohru klade. Autoři veselohry využili pro tento film všech veseloherních žánrů, vaudevillu, satiry, lyrické komedie i konversační veselohry a vytvořili veselohru, která rozesmává a baví, aniž přitom ztratila na své vysoké ideovosti. O ideji a posláni tohoto filmu platí plnou měrou slova, která napsal profesor A. M. Brousil: „Společenská kritika, kterou tento film pronáší nad zaostale individualistickým vztahem k práci vlastní a nad přezíravým postojem k práci jiných, vedená neodolatelným humorem v jednání dokonale viděných a podaných postav, je neobyčejnou silou této sovětské společnosti a hybnou silou dalšího vývoje sovětského umění." Avšak ani tak dobrý scénář, ani tak dobrá režie by nemohla dosáhnout takového úspěchu, kdyby neměla umělecky rovnocenné partnery v hercích. A zde si takové partnery dovedla najít v B. Čirkovovi, A. Borisovovi a V. Merkurjevoví, kteří svými výkony dali filmu životní bezprostřednost. Filmový přehled 35/1954 ()

Reklama

Reklama