Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (85)

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Frenkeninstain si v téhle adaptaci na sebe uvařil bič v kotli. Monstrum vylezlo a zřejmě mělo pocit, že bez svého stvořitele nevydrží ani minutu - motat se mu do běžného života ještě nebylo tak zlé, ale přijít za ním i na rande - to už bylo moc. Naštěstí monstrum zmizelo samo od sebe tak rychle jak se objevilo a dokonce k tomu nebyl potřeba ani kotel, ani kouzelná hůlka. Achjo... 30% ()

bari68

všechny recenze uživatele

Prvý hraný film dnes už o kultovej predlohe Mary Shellyovej o Frankensteinovi.Jeden z prvých vtedy ,,hororov,, , ktorý dneska nám pripadá ako groteska.Veľmi dôležitým faktorom, na ktoré sa asi kládol dôraz bola hudba, ktorá za pomoci hrania hercov hraje dôležitú úlohu.Pár scén o znovu zrodenom monštre v časovom posune takmer 100 rokov je ale ťažké hodnotiť. ()

Reklama

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si prubl první filmové zpracování Frankensteina. Na rovinu a bez mučení přiznávám - nebavilo mě to. Nerad podobný kousky hodnotím. Ono se to objektivně ani moc nedá. Působí to spíš jak vtipná groteska než aby se u toho člověk bál. V potaz beru že jde o první filmovou verzi a že se psal rok 1910. Proto aspoň ty 3 hvězdy musím dát. ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Je těžké najít v tom nějaký příběh či souvislost, jelikož němé snímky by (podle mne) neměly být delší než dvě minuty a v těch, které nejsou, nenajdeme nic, co by nás mohlo zabavit na tak “dlouhou“ dobu (a to nemluvím o těch tříhodinových) a díky velmi nezorganizovanému střihu a poněkud amatérským hereckým výkonům (pokud účinkujícím vůbec můžeme říkat herci) je i na tehdejší poměry tenhle kraťas nepříliš povedený. 55%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Nejstarší zpracování povídky o Frankensteinovi. Něco málo přes 10 minut se divák může kochat pohledem na naprosto neuvěřitelně směšné stvoření monstra na jakémsi grilu, jeho definitivním vzhledem, kterým se blíží spíše Yettimu, nebo závěrečným zúčtováním, které je provedeno zrcadlem, když je monstrum zmoženo láskou. Je to hrozně amatérský film a to i na rok 1910, ale dost jsem se u něj bavil. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení trvalo asi čtyři dny a zahráli si v něm kmenoví herci Edisonova studia Charles Ogle, Augustus Philips a Mary Fuller. (Karlos80)
  • Celý film, včetně děsivých scén, které musely být odstraněny, byl znovuuveden až o 110 let později v roce 2017. (hrnpol)
  • Krátce po natočení byl film zakázán, protože prý „propagoval čarodějnictví“. (paja_r)

Reklama

Reklama