Reklama

Reklama

Racek Jonathan Livingston

  • USA Jonathan Livingston Seagull (více)

Obsahy(1)

Filmová bajka podle proslulého románu Richarda Bacha prostřednictvím titulního racka rozvíjí téma nelehkého prosazování osobní svobody a seberealizace. Jonathan Livingston nechce být jako ostatní racci v hejnu, kteří jen slepě následují konformní zásady a přehrabují se v odpadcích na přímořských skládkách. On naopak touží volně létat do výšek, kde rackové dle pravidel hejna nemají co pohledávat. Neochota zařadit se do společnosti vyústí v Jonathanovo vyhnanství. Osamocený nachází útočiště ve skupině racků vyznávajících stejné hodnoty jako on. Ambiciózní filmová adaptace sestává výhradně ze sekvencí s ptáky a důmyslných speciálních efektů, díky čemuž zachovává rozměr bajky. Uhrančivé přírodní scenérie a záběry na létající ptáky bravurně podkresluje povznášející hudba amerického folkaře Neila Diamonda. Snímek byl při svém uvedení v USA strhán kritikou, ale v normalizačním Československu se při uvedení v kinech stal kultem, neboť s diváky žijícími v represivní společnosti silně rezonovaly zdejší motivy touhy po svobodném životě a odhodlání šířit zvěst o možnosti seberealizace i za cenu vlastního života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

honajz 

všechny recenze uživatele

Ve své době zjevení, dnes podprůměrná new age agitka. Jakoby život Krista jakoby napasovaný na život racka a jeho "moudré" promluvy. Úchvatné záběry racků a moře, které po pár minutách omrzí. Skvělá hudba, zvláště pak píseň od Neila Diamonda. Ale celkově, pokud se nad tím zamyslím... Hele, rebelové byli a budou. Budou zkoušet nové cesty a způsoby. Aby přišli na to, že ti staří asi měli nějaké důvody a praxi a zkušenosti, aby žili, jak žijí. Pokud nechtějí páchat sebevraždy pro blbé sluníčkové ideje. ()

Květula 

všechny recenze uživatele

Racka jsem poprvé četla v patnácti a okamžitě jsem se do něj zamilovala. Film se v některých místech od knihy hodně liší, přesto je ale Jonathanův příběh natočený tak citlivě a poeticky, že vám rozjasní duši a aspoň na chvíli opravdu uvěříte, že můžete dokázat cokoli budete chtít, že nemožné neexistuje... ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Za ještě hluboké totality u nás naprosté zjevení. O síle svobody, tolerance a lásky s nádhernou přírodou a hudbou Neila Diamonda. Pro mě srdcovka, které dnes ledacos odpustím, protože mám film i hudbu v sobě hluboko uložené. Podruhé jsem ho viděla kdysi zhruba po 20 letech a ten pocit okouzlení ze studentských let se znovu objevil. Opravdu nadčasové dílko. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Na odporúčanie jedného známeho som si tento film pozrel a musím povedať, že som bol úplne uchvátený. Ak by som mal celý svoj komentár zhrnúť do jediného slova, tak tým slovom je Boh. Celý film je v podstate úchvatnou a strhujúcou oslavou stvoriteľa, ktorý dal vtáctvu krídla, aby mohlo byť slobodné. Film aj napriek tomu že v ňom sledujeme hlavne zábery na poletuúcu čajku vôbec nenudí, navyše všetko je podfarbené majstrovskou hudbou Neila Diamonda s úžasnými piesňami, a to, či mal byť soundtrack viacej inštrumentálnejší je naozaj diskutabilné. Scenár je vydarený, umocňuje celkovú poetickosť príbehu, ale lepšie mi prišli pasáže, keď sa vo filme nič nehovorilo a všetko sa sústredilo na syntézu hudby a obrazu. Oscarové nominácie sú naozaj zaslúžené a je škoda,že nakoniec ostalo iba pri nich. Osobne filmu nemám čo vytknúť, bol pre mňa neopakovateľným zážitkom a jedným z najkrajších filmov a ak by išlo dal 6* tak určite dám. Myslím, že veľmi pekný filmový začiatok do nového roka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Poetické podobenství, meditativní, někdy až hypnotická snová terapie. Přírodní scenérie, záběry racků i ostatních zvířat jsou fantasticky nasnímány. Podbarveno hudbou, která je někdy úžasná a vznešená, jindy zase kýčovitě odrhovaná. Film o svobodě, učení se a lásce, promítnuto do racčího života. Mě osobně hodně vadil ten křesťanský podtón, který prostupuje celým příběhem. To samé v písních, nazpívaných americkým hudebníkem Neilem Diamondem. Ty skladby i s textem působily, jako by je skladatel zpíval přímo někde v chrámu Páně. V každém případě se jedná o nevšední filmový zážitek. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o jeden z mála filmů, který filmový kritik Roger Ebert nedodíval. (Cheeker)
  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Tento film byl zařazen mezi "50 nejhorších filmů všech dob (a jak se tam dostali)" dle Harryho Medveda a Randyho Lowella. (Cheeker)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno