Reklama

Reklama

Sněhulák

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1966, 9 min

Obsahy(1)

Žil, byl jeden kluk, vedle domu, v němž bydlel, si postavil sněhuláka. Vylepšoval ho tak dlouho, až se sněhulák s klukem skamarádil. A pak spolu prožili mnohá dobrodružství. (Snorlax)

Recenze (12)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Vlněné pohádky od stejné tvůrčí skupiny nabízí prostřednictvím spojující hlavní postavy další jemně hravý, rozvíjivý trip pro maličké a jejich dospěláky o podstatě přátelství, spolupráce a záležení, v dobrém i zlém - se dvěma posuny. Jednak je tu významně potlačena ta temná a nebezpečná linka příběhu, ale na druhou stranu je to vyváženo eticky mnohem komplikovanějším "šťastným" vyústěním, jímž později dojímal děti i dospělé třeba E. T. Mimozemšťan. Zatímco ve Vlněné pohádce oba druhové najdou cestu, jak za všech okolností pokračovat na životní pouti dál společně, tady téměř mimochodem přirozeně akceptují, že když někomu na druhém opravdu záleží, někdy se jejich životní dráhy musí rozdělit. I proto chápu obě dílka jako dvě části volnějšího, ale doplňujícího se celku. A za samostatnou zmínku opět stojí i hudební složka; Liška se tu opět předvedl jako suverénní empat i svrchovaný tvůrce zároveň. *~ ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Skoro to vypadá jako volné pokračování ´Vlněné pohádky´, akorát s tím rozdílem, že tady z říše sněhu a ledu. Je zde použit stejný způsob animace, tedy barvičkami malované jednoduché pozadí a na něm pookénkovým snímáním rozpohybovaní aktéři z vlněné příze, akorát je to celé viditelné animačně náročnější. Prim tu hraje stejná postavička – modrý panáček s psíkem, který se kočkuje se sněhulákem a do toho se vždycky přimotá nějaký létající opeřenec, který jim chce něco ukrást. Jasně si pamatuji, že jako malého špunta mě děsila ta scéna, jak se panáček utopí v zamrzlém rybníce pod krou ledu a sněhulák ho na poslední chvíli vytáhne zmrzlého jako rampouch :o) Zajímavý hudební doprovod – jakýsi nesourodý sled divných zvuků – opět obstaral Zdeněk Liška. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Sněhulák je poetizující rozverností Hermíny Týrlové. Uličnické hašteření a soupeření je tu zdrojem dobrodružství, přátelství, hrátek, fantazie a radostného veselí. A kamarád, zachránce života, si zaslouží přežití i přes oblevu. Vlněným vláknům vtiskl výtvarný styl párek věrných Hermíniných pomocníků Ludvík Kadleček a Václav Dobrovolný, hudební rytmus Zdeňka Lišky razí cestu ven směsi harmonie a rozervanosti. Sněhulák je rozkošnou vlněnou poezií z nepřeberného bohatství představ a kreativních schopností Hermíny Týrlové. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, filmeček jako by z oka vypadl Vlněné pohádce, provedením tak na stejné úrovni. Ale ta atmosferická Liškova hudba která tomu dodávala šmrnc, byla jak z jiné planety, směsice různých psychedelických a elektronických zvuků pomalu vytvářeli mylný dojem jako kdyby jste se koukali na nějaké scifíčko:-) Slabší 3* přeci jen jsem ji měl raději kombinovanou. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl oceněn na Mezinárodním kongresu UNIATEC v Praze. (M.B)

Reklama

Reklama