foto

Antonín Horák

  • nar. 2.6.1918
    Topolná, Morava, Rakousko-Uhersko
  • zem. 29.6.2004 (86 let)
    Zlín, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Antonín Horák (1918–2004) byl kameraman, fotograf a režisér. Stál za kamerou téměř tří stovek animovaných filmů různých tvůrců vzniklých během čtyř desetiletí ve zlínských filmových ateliérech. Patřil k blízkým spolupracovníkům H. Týrlové a K. Zemana. Kromě zajištění kamery např. pomáhal realizovat trikové části některých jejich filmových děl. Sám režíroval krátké propagační a animované snímky, z nichž zmiňme Alarm (1962), Křída (1964) či Strašidlo z vesmíru (1988).

Zlín Film Festival

Kameramanská filmografie

Filmy

1988 Slova, slova, slova
Strašidlo z vesmíru
1987 Myší kočičiny
Třetí hrb
1986 Pohádka na šňůře
1985 Nezbedníci
1982 Jak ulovit mamuta
Prak darebák
1981 Holoubek
Konec kouzelníka Uhahuly
Rozpustilí bráškové
1980 Hračky pračky
Nová Karkulka
O Ptáku Ohniváku (TV film)
Žertíkem s čertíkem
1979 Jak si Jakub naposledy vystřelil
Uspávánka
1977 Toman a lesní panna
1976 U hrnčíře
1975 O věrném míči
1974 Oslík Ušatec
1973 Dráťáci
Klukovy klukoviny
Leo u fotografa
Růžové brýle
1972 Jak pejsek vyčmuchal darebáka
Kluk dostává filipa
Leo na honu
Obávaná kačena
Pejskův sen
Ukradené dítě
1971 Cirkus
Fydli mydli
Hokus pokus
Píšťalka
Toulavé telátko
1970 Jak šli nadělovat
Malovánky
1969 Hvězda Betlémská
O ptáku, který dupal
Žena, růže, skřítek, zlost
1968 Korálková pohádka
Kost
Okružní jízda
Vánoční stromeček
1967 Psí nebe
1966 Boxeři
Holčička nebo chlapeček
Leo na prázdninách
Sněhulák
1965 Kámen a život
Modrá zástěrka
1964 Vlněná pohádka
1963 Co bylo v klobouku
Kulička
Problém
1962 Alarm
Dvě klubíčka
Zajatec modré planety
1961 Zvědavé psaníčko
1960 Den odplaty
1959 Vláček Kolejáček (TV film)
Ztracená panenka
1958 Uzel na kapesníku
1955 Cesta do pravěku
Černý démant
1952 Poklad Ptačího ostrova
1950 Král Lávra
1949 Inspirace
Noční romance
Pan Prokouk vynálezcem
1948 Pan Prokouk filmuje
1947 Pan Prokouk v pokušení
1946 Vzpoura hraček

TV seriály

1982 Lienka Anulienka (TV seriál)
1981 Rozprávky pod stromček (TV seriál)
1978 Ferda Mravenec (TV seriál)
Příhody brouka Pytlíka (E04)
1977 Ferda Mravenec (TV seriál)
Ferda v mraveništi (E03)
Ferda v cizích službách (E02)
Příhody Ferdy Mravence (E01)
1976 Z deníku kocoura Modroočka (TV seriál)
Já a Kiki (E05)
1975 Z deníku kocoura Modroočka (TV seriál)
Já a Fousek (E04)
Já a Bleděmodrá (E03)
1974 Z deníku kocoura Modroočka (TV seriál)
Já a Bělovous Zrzunda (E02)
Já a můj dvojnožec (E01)
Zimné rozprávky (TV seriál)
1971 Príhody psíka Bodríka (TV seriál)
1970 Čin-čin (TV seriál)

Herecká filmografie

Filmy

1974 Králův kalich (TV film)
1970 Archa bláznů aneb Vyprávění z konce života
1967 Táňa a dva pistolníci

TV seriály

1978 Jedno malé sídlisko (TV seriál)

Dokumentární

2000 Zdeněk Liška (TV film)
1996 Kdo je... (TV seriál)
1986 Přijď, at' zase omládnu

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Střihačská filmografie

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace