Reklama

Reklama

Cesta na Mars

(festivalový název)
  • Dánsko Himmelskibet (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kapitán Avanti Planetaros, který je nadšeným pilotem, se rozhodne proniknout i do vesmíru a navštívit planetu Mars. Po dvouletých přípravách je hotov vesmírný koráb s mezinárodní posádkou. Názory na cestu i podpora veřejnosti se různí, zejména profesor Dubius považuje celou akci za nesmysl a po celou dobu jejího trvání přesvědčuje veřejnost o její šílenosti. Mezitím, po typických cestovatelských peripetiích, doletí Avanti s lodí na Mars, kde je čeká šok v podobě mírumilovných Marťanů (lidských bytostí), žijících v naprosté harmonii... (Braddy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Kass 

všechny recenze uživatele

Je to naivní jak sviňa, ale s tím soudný divák počítá jako se součástí "hry". První polovina filmu je výborná, se skvělým tempem. Snímek je filmařsky na úrovni, s výbornými efekty. Po příletu na Mars se ovšem zasekne a nastoupí ceremonie a pacifistické moralizování. Teatrálnost filmu nelze příliš vyčítat, to byla prostě evropská filmová škola té doby. S dobovou americkou produkcí nelze v tomhle směru srovnávat, ta si na strojenost nepotrpěla. Teď trocha filozofování. Trvalo 51 let od premiéry tohoto filmu než lidé poprvé stanuli na Měsíci. Když píšu tenhle komentář, tak je to 49 let od doby co na něm stanuli naposledy. Tak mě napadá. Nezačínáme se stále více podobat těm smajlíkovým marťanům, co přes svou vyspělost jen sedí na zadku, žijí si svou sociální sítí, srdíčky a přízemními radovánky? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vzniknout film se stejným scénářem dnes (a samozřejmě zmodernizovaný), vysmál bych se mu a označil ho za trapnou newage agitku. Jenže to vzniklo v roce 1918 a to tehdy žádné pošahané UFO sekty, hippies a nejspíš ani vegani neexistovali a tak to dokážu vnímat jako milé poselství o míru, resp. touze po světovém míru. A je fuk, nakolik je nebo není reálný, tehdy se až tak hluboké filmy opravdu netočily. On je to jinak pěkný film, který se mi hlavně líbil ve své první polovině stavby rakety, cesty na Mars a prvotního poznávání Marsu, kdy na to tvůrci dokonce nešli až tak naivně a při samotné cestě se dokonce projeví ponorková nemoc. Mars je ale naprosto ideální utopií, takže hned po poznání jejich kultury jsou ostatní scény z Marsu dlouhé a zbytečné, jelikož se v nich buď jen tancuje nebo očumují kytky (snad jen pohřeb byl zajímavý) a tolik mě neoslovil ani závěr, který sice je pro němé filmy tradiční, ale až na pár povedených efektů už mě tolik nebavil. Natočené je to ale solidně a už od pohledu to vypadá, že tehdy v Dánsku to dost pravděpodobně byl velkofilm, vzhledem k početnému komparzu a počtu velkých scén. A jelikož mi to i přes jisté mínusy stále přijde sympatické a povedené, rád tomu dám i slabší čtvrtou hvězdu. Koneckonců, němý film, který mi většinu času rychle utíkal, by si to měl zasloužit tak jako tak. Slabé 4* ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Solidní utopický film. Obvykle to funguje tak, že se hrdinové vydají na neobvyklé místo, kde žije nějaká utopická společnost. Zde je to Mars, letí se tam ...ehm... pancéřovaným letadlem rychlostí ...ehm... 12000 km za hodinu... :-)) (to na druhou stranu není ani úniková rychlost). No ale musí se uznat, že aspoň že se tam logicky letí přes půl roku. Což vyvolá ponorkovou nemoc a pokus o vzpouru... docela dobré. Pozemšťané přistanou na Marsu, který je obydlen mírumilovnými, vegetariánskými hipíky v úborech jako staroslované od Švabinského nebo Alše. Během minuty cpou Marťanům maso z konzervy. Ti vytřeštěně zvrací nad takovou nechutností, požírat hnijící mrtvoly. Další minutu pozemšťani začnou zabíjet, aby ukázali, kde se bere maso. Na pobouřenou reakci reagují napadením marťanů. Ti oplácejí láskyplnou domluvou, která napraví srdce nedokonalých lidí ze Země. V idylické atmosféře na Marsu, kde jsou všechny ženy nevinné, to přesto jiskří sexuálním dusnem mezi velitelem výpravy a náčelníkovou dcerou. Čas návratu. Přistání na louce u Kodaně je hladké. Vše končí trojitým happyendem a ovacemi. Pomlouvačnému padouchovi na Zemi se dostane, co mu patří. Jejda, to jsem to zaspoiloval... :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Květinové děti z nějaké starověké civilizace osídlily Mars a nabulíkovaly skupince astronautů, že jsou vyspělá civilizace. Cesta na Měsíc je mnohem sofistikovanější, i když je o několik let starší. Cesta na Mars se dopouští mnoha logických lapsů, kulisy jsou mnohdy spíše k smíchu, herecké výkony přepjaté, ale jedno jí rozhodně nelze upřít. Vlastně dvojí. Příběh sám je poměrně kompaktním celkem, pomineme-li jeho naivitu, je i celkem zdařilý. Za velmi zajímavé lze také považovat dozvuky války, neboť film začíná přípitkem na mír a vyspělost Marťanů je dána právě neochotou zabíjet. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Malokedy narazin na nemy sci-fi film o dobyvani vesmiru. Natocil to tuna hodne neznamy dansky reziser Holger Madsen, a natocil to tak, ze vyborne. Pozemstania su barbari, Martania zas vegetariani - proste vyborne, vrele odporucam, starinky maju stale to svoje v sebe - a hlavne su bez zeleneho platna a CGI bordelu, ze jo . 84 % ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Řada kritiků upozorňovala na četné logické nesrovnalosti. Příkladem je velikost slunce, která je nad krajinou Marsu relativně stejně velké jako na Zemi. (SallyZen)
  • Dnes již zapomenutý snímek měl na svou dobu velkou a nákladnou produkci. Může se chlubit úchvatnými obřími scénami a marsovskými exteriéry, které se točili v kamenolomu poblíž Kodaně. (Epistemolog)

Reklama

Reklama