Reklama

Reklama

118 dní v zajatí ľadu

  • angličtina 118 Days in the Captivity of Ice

Obsahy(1)

Veľký klinec - tak nazývajú Eskimáci Severný pól. Odjakživa ako mocný magnet k sebe priťahoval odvážnych dobrodruhov. Po jeho dobytí sa najväčšou výzvou pre polárnikov stal prechod z Ruska do Kanady cez Severný pól bez leteckej podpory - športovo, len vlastnými silami. Reinhold Messner ho označil za najväčší problém Arktídy. Slovensko-ruská štvorica polárnikov štartovala zo Severnej zeme - z miesta najväčších zím, hojného výskytu ľadových medveďov a silného driftu. Severný pól dosiahli po 75 dňoch. Od tejto chvíle začali zápasiť nielen s neustálym protiprúdom ľadových krýh, ale aj s množstvom otvorenej vody a veľkými výkyvmi počasia. Filmový príbeh 118 dní v zajatí ľadu vás vtiahne do neuveriteľného príbehu, aký môže poskytnúť len dobrodružný život polárnikov. (K2studio)

(více)

Recenze (50)

SICK_BREED 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument mapující příběh lidí jenž se pokusili dokázat nemožné a uspěli. Škoda jen neustálého opakování stále stejných tří témat (medvěd, vodní díry, zvrásnění) samozřejmě chápu že v takových to podmínkách se dá velice těžko vymýšlet něco originálního, ale nějaký další rozměr tomu u mě do 5 hvězd chyběl. Například bych dal přednost komentářům přímo z terénu, v okamžiku aktuálním názorům aktérů, před použitým retrospektivním komentářem. Ale i tak naprosto špičkový a unikátní dokument. 4* ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Ano, film je určitě velice dobrý, ale co je ještě lepší, je výkon samotných aktérů: skoro čtvrt roku ve 4 lidech, nevidet nic než sníh a led, teploty při které zamrzá i vodka, ponorková nemoc, nemluvím o nebezpečnosti celé cesty... Jak řekl Reinhold Messner, tento přechod je jeden z posledních dobrodružných problémů, který ještě před lidstvem stojí... Těmto čtyřem polárníkům se ho podařilo vyřešit. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ačkoli mám zimu rád, tak tuhle výpravu bych si rád nechal ujít. Opravdu extrémní cesta na severní pól. Hazard se životem v teplotách pod 40 stupňů Celsia. Za sebou zapřáhnuté těžké saně obsahující životně důležité věci a všude kolem ledová pustina, kterou oživují jen hladoví lední medvědi. Záběry z této výpravy byly excelentní a krásně diváka vtáhly do děje, kdy se cítil jako pátý člen výpravy, ze které nejde odtrhnout oči. 118 dní nekončícího utrpení v ledovém pekle. [90 %] ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Hľadám dobrovoľníkov pre nebezpečnú cestu. Nízka mzda, krutá zima, kruté hodiny v úplnej tme zaručené. Návrat neistý. Uznanie len v prípade úspechu. sir Henry Shackleton. ... Čo človeka núti siahnuť až na dno svojich fyzických či psychických síl? Čo núti riskovať svoj vlastný život či ho zveriť do rúk niekoho iného? Odpoveď je pocit, že som spravil niečo jedinečné, niečo čo predo mnou nedosiahol ešte žiadny človek. Pavol Barabáš vie ako obrúsiť surový práve vyťažený diamant a vie ako ho premeniť na nádherný žiariaci klenot. Vie sa vcítiť do kože aktérov i keď nieje priamym členom expedície. A čo je dôležitejšie, vie všetky tie silné emócie telepotrovať cez obrazovku priamo na diváka. Silné rozprávanie podfarbené dojímavou hudbou, heroickými výkonmi skutočných ľudí a romantické pohľady na silu prírody. Najväčšia vďaka za dokument však patrí nenápadnemu hrdinovi Ivanovi Kužilevskému, ktorému sa podarilo získať skutočne nádherné obrázky a zachytiť mnohé situácie nehľadiac na vlastnú únavu bezpečnosť či pohodlie. Viac takýchto klenotov! ()

Ivo 

všechny recenze uživatele

Tak ještě do třetice (a asi už naposledy) jsem se podíval na pana Barnabáše. Připomnělo mi to tentokrát ten kreslený vtip jak se horolezec s maximálním úsilím vyšplhá na nějaký kopec a zjistí že nahoře je pohodová restaurace ... Podobně i tady se týpci samoúčelně, hazardně a s vypětím všech sil celé týdny plahočí po ledu s tunami nepraktických zavazadel a po cestě je jen tak mimochodem navštíví pár turistů, kteří stejný úsek zvládnou v pohodě za pár chvilek helikoptérou (a stejně v pohodě by doletěli i na ten severní pól). Ale když to někoho baví... Otázka jestli by to celé dělali i bez toho natáčení na video. Ale dává mi to zhruba stejný smysl jako třeba vypravit se na maximálně dobrodružnou pěší expedici se závažími a ve skafandrech z Českého Krumlova do Prahy po dnu Vltavy a po 50 dnech dorazit s vypětím všech sil k cíli a konečně se nadechnout opravdového vzduchu ... jede tam sice autobus, vede dálnice a dá se jet i na loďce, ale bylo to úžasně extrémní, obdivuhodné a dobrodružné :)) Nebo by to po tom dně mohli zkusit třeba trabantem ... to by mohlo mít ještě větší úspěch ... když není co jiného na práci ... ()

Reklama

Reklama