Reklama

Reklama

Lamerica

(festivalový název)

Obsahy(1)

Plán zřídit v Albánii „na oko“ fabriku ztroskotá ve chvíli, kdy italskému podnikateli Ginovi uteče pečlivě vybraný „ředitel“ továrny – stařec jménem Spiro. Muž bez rodiny totiž strávil desítky let v komunistickém žaláři a ze všeho nejvíc chce jít domů. Až posléze se ambiciózní Gino dozvídá o starcově pohnutém osudu, to už jsou ale dávno uprostřed ničeho, téměř bez prostředků i bez vidiny zisku z falešného kšeftu. Snímek je portrétem jedince vydaného napospas politickému zřízení, líčí bezútěšnou situaci země zničené fašismem a komunismem i zoufalství a chudobu obyčejných lidí, kteří věří v lepší zítřky všude jinde, jen ne ve své vlasti. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"You're still not used to western methods. That's how things work in Italy, to speed up bureaucracy."  Bezútešná výpoveď o biednych pomeroch v postkomunistickom Albánsku. Totalitný režim vohnal krajinu do totálnej chudoby, zaostalosti a izolovanosti od zvyšku Európy (bývalý diktátor, ktorý v krajine vládol dlhé veky, dosiahol to, že krajina získala status najizolovanejšej krajiny Európy). Lenže ani pád režimu situáciu nijak nezlepšil, oproti socializmu (to čo z neho stále zostalo) tu teraz stojí bezohľadný kapitalizmus, rozmáha sa organizovaný zločin, pyramídové fondy spôsobujú ďalšie zhoršovanie sociálnej a ekonomickej situácie, Albánsko je ako jedna veľká cigánska osada. Napriek tomu sa vždy nájdu nejakí bezohľadní hajzli, podvodníci, ktorí nemajú problém ťažiť zo situácie takýchto zúbožených ľudí. O tomto všetkom podáva film veľmi naliehavé svedectvo. ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně konec socialismu a na druhé dravý a všeho schopný kapitalismus. To byla Albánie na začátku devadesátých let. Nikdo ničemu a nikomu nevěřil. Jedinou nadějí byla emigrace do Itálie, kde jsou krásné ženy, peníze, svoboda a budoucnost. Na pozadí tohoto dějinného zvratu se odehrává příběh dvou ztroskotanců. Jeden, Ital, propuštěný po padesáti letech z vězení a nucených prací, k nimž byl odsouzen v Albánii za to, že během války bojoval za mussoliniho Itálii. Druhý, také Ital, podveden obchodním partnerem zůstává zcela sám a bez prostředků v cizí zemi. Z obou se stávají uprchlíci, stejně jako desetitisíce Albánců kolem nich. Jejich jedinou nadějí je země zaslíbená ... Lamerica. 85% hvězdiček ()

Reklama

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Film z přelomu věků, ze země, kde včera znamená středověk a na zítřek se raději neptat. Svým způsobem velmi netradiční roadmovie z velmi netradiční "zemičky". Plus (zejména na poměry italské kinematografie) perfektně vybalancovaný mix humorných i tragických stránek života, nota bene s takovým námětem... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama