foto

Julian Sands

  • nar. 4.1.1958 (59 let)
    Otley, Yorkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vysoký, zádumčivý, s neproniknutelným pohledem, takový je Julian Sands, britský herec, který díky svému tajuplnému vzhledu většinou ztvárňuje vyšinuté záporáky nebo rozporuplné role podivínů. Narodil se 4. ledna 1958 ve městě Otley jako jeden z pěti sourozenců. V mládí v jeho životě hrála velkou roli historie, ač od šesti let hrál v divadle. V jednu dobu měl už vyloženě nakročeno k archeologické kariéře, ale nakonec se rozhodl pro herectví, stejně jako jeho bratr Quentin. Studoval ho na Central School of Speech and Drama v Londýně. Ovlivněn anarchistickým hnutím, sám založil malý experimentální divadelní soubor, kde zastával všechny vůdčí pozice.

Nejprve se objevoval ve vedlejších rolích nebo televizních filmech. Cestu k Hollywoodu mu otevřel romantický film POKOJ S VYHLÍDKOU (1985), přesto během svého života víceméně neopustil vody levných béčkových nebo nezávislých snímků. Ve filmu HELENA V KRABICI (1993) ztvárnil plachého a stydlivého doktora, který po setkání s vášnivou a impulzivní Helenou zatouží jejím těle i duši. Protože ho ale sebevědomá žena odmítá, vymyslí zoufalý způsob, jak ji u sebe udržet. Snímek režírovala dcera slavného režiséra Davida Lynche Jennifer Chambers Lynch. Ve Figgisově experimentálním snímku ZTRÁTA SEXUÁLNÍ NEVINNOSTI (1999) zase propůjčil svou kamennou tvář Nicovi, muži, jehož život je na první pohled jenom série smůly a proher, a jehož život je paralelou k lidskému ztrácení jakýchkoliv zábran. V jedné řadě seriálu 24 HODIN si zahrál teroristu a také se objevil jako hlavní záporák posedlý nesmrtelností v Jackie Chanově MEDAILONU (2003). V koprodukčním snímku KRÁLOVSTVÍ PRSTENU (2004) se převtělil do tmavovlasého, ale o to temnějšího a zlejšího a sobečtějšího zrádce Hagena. V televizním THE HAUNTED AIRMAN (2006) si zase zahrál slabošského psychologa se slabostí pro zadané tety hlavních hrdinů. Jak vidno, rejstřík rolí, jež jsou mu nabízeny, nebo minimálně těch, které přijímá, není příliš široký, zato přecpaný v kolonce s nápisem „divný“.

Julian byl dvakrát ženatý – s novinářkou Sarah Harvey, kterou potkal na studiích, a se spisovatelkou Evgenií Citkowitz, s níž ho seznámil John Malkovich. Z prvního manželství má syna (kterého spolu s jeho matkou opustil, když mu bylo teprve šest měsíců), z druhého dvě dcery. Byl oficiálním hostem na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v letech 2000 a 2001. Spisovatelka Anne Rice chtěla, aby hrál roli Lestata v INTERVIEW S UPÍREM (1994), ale bylo potřeba někoho více komerčního a tak ji nakonec dostal Tom Cruise. Mezi jeho koníčky patří běhání a je znám tím, že běhá v botách značky "Nike" a "Brooks". Filmový kritik Mark Kermode je známý pro svou nechuť k Julianovým hereckým schopnostem.

Dagmar "Morien" Pokorná

Herecká filmografie

Filmy

2018 Doll's House, A
2017 Borley Rectory - vyp.
The Escape
2016 El elegido
The Persian Connection
2015 We're Doomed! The Dad's Army Story (TV film)
2014 G.H.B.
Me
Podivuhodné příběhy
Six Dance Lessons in Six Weeks
Unknown Heart (TV film)
Unknown Heart (TV film)
2013 All Things to All Men
2012 Hirokin
Suspension of Disbelief
Turno di notte lo fanno le stelle, Il
2011 Muži, kteří nenávidí ženy
Služka a princezna
2010 Assisting Venus
Golf in the Kingdom
The Good Life
2009 Blood and Bone
Robin Hood: Za Sherwoodským lesem (TV film)
Second Chance
2008 Heidi 4 Paws
Hvězdná brána: Archa pravdy
Projekt Cat City
2007 Dannyho parťáci 3
Slečna Marplová: Nultá hodina (TV film)
2006 Cesta
Pohřbené duše (TV film)
2005 Her Name Is Carla
Kenneth Tynan: In Praise of Hardcore (TV film)
2004 Království prstenu (TV film)
Romasanta: Hon na vlkodlaka
2003 Easy Six
Medailon
2002 Pronásledovaná
2001 Hotel
2000 Časový kód
Love me
Million Dollar Hotel
Stopy vraha
Vatel
1999 Ztráta sexuální nevinnosti
1998 Fantom opery
Winter
1997 End of Summer (TV film)
Láska na jednu noc
Long Time Since
1996 Muž budoucnosti (TV film)
Never Ever
1995 Great Elephant Escape, The (TV film)
Leaving Las Vegas
1994 Hon na čarodějnice (TV film)
Lamerica
Mário a kouzelník
Profesor odchází
1993 Helena v krabici
Warlock 2: Armagedon
1992 Manželé a milenci
Návrat mrtvých
Tale of a Vampire
Zamilovaná (TV film)
1991 Cattiva
Impromptu
Nahý oběd
Velký ostrov
1990 Arachnofobie
Blood Royal: William the Conqueror (TV film)
Slunce i v noci
1989 Manika, une vie plus tard
Noci v Tennessee
Vražda na Měsíci (TV film)
Warlock
1988 Vibrace
Wherever You Are...
1987 Basements (TV film)
Siesta
1986 Harem (TV film)
Noc hrůzy
1985 After Darkness
Doktor a ďáblové
Láska v Orient expresu (TV film)
Pokoj s vyhlídkou
1984 Oxford Blues
Vražedná pole
1982 Privates on Parade

TV seriály

2015 Gotham (TV seriál)
The Scarecrow (S01E15)
The Fearsome Dr. Crane (S01E14)
2014 Crossbones (TV seriál)
Banshee (TV seriál)
Kulky a slzy (S02E10)
Návrat domů (S02E09)
Malé ryby (S02E01)
2013 Banshee Origins (TV seriál)
Dexter (TV seriál)
Dress Code (S08E07)
2012 Lovci zločinců (TV seriál)
Critical (S02E07)
2011 Mimo podezření 3: Smrtící výstřely (TV seriál)
NTSF:SD:SUV (TV seriál)
2009 Bollywood Hero (TV seriál)
Castle na zabití (TV seriál)
Tvář módního týdne (S02E03)
2008 Džungle rtěnek (TV seriál)
2006 Krevní pouta (TV seriál)
24 hodin (TV seriál)
Day 5: 5:00 a.m.-6:00 a.m. (S05E23)
Day 5: 4:00 a.m.-5:00 a.m. (S05E22)
Day 5: 3:00 a.m.-4:00 a.m. (S05E21)
další epizody (11)
2005 Posel ztracených duší (TV seriál)
Hvězdná brána (TV seriál)
Čtvrtý jezdec apokalypsy, část první (S09E10)
Počátek (S09E03)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
2002 Dům v růžích (TV seriál)
Napoleon (TV seriál)
2001 Smallville (TV seriál)
2000 Jackie Chan Adventures (TV seriál)
1984 Sun Also Rises, The (TV seriál)
1983 Ženatý muž (TV seriál)

Dokumentární

2013 Last Impresario, The
1990 Thrills, Chills & Spiders: The Making of Arachnophobia (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace