Reklama

Reklama

Pomsta kameramana

(neoficiální název)
  • Ruské impérium Mesť kiněmatografičeskogo operatora (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Ruské impérium, 1912, 12 min

Obsahy(1)

Pan a paní Broukovi mají klidný domov a manželství. Pan Brouk často jezdí za prací do města a obvykle skončí v nočním klubu. Dnes večer tam vystupuje překrásná tanečnice – vážka. Pan Brouk soupeří o její přízeň s lučním koníkem, kterého nevybíravě inzultuje. Netuší, že koník je filmový kameraman, odvádí si tanečnici do romantického hotýlku, ale tam již číhá zhrzený nápadník s kamerou... Další unikátní „stop-motion“ snímek z hmyzí říše od Wladyslava Starewicze. (J.Connor)

(více)

Recenze (55)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Říkáte si, že je to docela dobře rozpohybované s ucházejícím dějem? Tak se pořádně podívejte na rok výroby. Ano, s tímhle polský amatérský entomolog Starewicz předběhl dobu mílovými kroky. Nejen formou, ale i tématem. Ani naše Večerníčky dělané shodnou stop-motion technikou, které jsou kolikrát mladší i o osm desetiletí, nevypadají zase o tolik lépe. Navíc nejde o vítězství (fantastické) formy nad obsahem. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Starevič neměl žádného předchůdce. Střihová skladba i modely filmového vnímání se stále ještě utvářely. Přesto dokázal stvořit nejen srozumitelný a nápaditý, ale i technicky velmi propracovaný animovaný film. Práce s časem není sice dokonalá, úprk na motorce nebo rvačka mají stejné tempo jako chůze, ale animace se odehrává v celém prostoru, na více loutkách současně a ve filmu se dokonce promítá v něm vytvořený film. Fascinující. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Pokud si skutečně, ale skutečně uvědomíte a ne jen konstatujete, že jde o dílko z roku 1912 (tehdy se narodila moje prababička), musíte být tímto nadčasovým krátkým filmečkem okouzleni. Navíc i obsahem je rozkošný.O vztahu pana Brouka a paní Broukové, o nevěře,žárlivost a pomstě :-). Klobouk dolu a hluboká poklona. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

ja umrem! tak toto dokazali niektori ludia este v roku 1912! bola som v uzase od zaciatku do konca. netusila som, o com je to ani ,,kto" tam vystupuje, preto ma milo prekvapili:)). uchvatne! miestami som sa pristihla, ze som ani tak nesledovala dianie hlavnych ,,hrdinov" :D , ale len som obdivovala ich stvarnenie, dekoracie, hl. maliarov klobuk :D, jak preboha dosiahli, ze babka (?) malovala obraz? uchvatne uchvatne! dokonca sa mi zdalo, ze ich pouzita architektura ma styl - secesny /vid.vchod do hotela/. a na konci - scena ,,v kine" :D totalne perfektne! to si musim pozriet este niekolko raz :D:D snad najdem i dalsie Starewiczove filmy! dakujem mu za neopakovatelny filmovy zazitok. dokonalost vo vsetkych smeroch :D ()

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, jak zajímavé může být story o nevěře brouků. Ani se mi nechtělo věřit, když jsem se podívala na rok provedení. Oceňuju jednoduché téma ukázané na broucích a s tím i související výběr zvířat. Ne každého by napadlo obsadit právě brouka, vážku, kobylku....Samozřejmě musím vyzdvihnout i provedení, které se opravdu povedlo. ()

Zajímavosti (2)

  • Film na filmovém festivale v Miláně roku 1914 získal zlatou medaili. (Mr.Ocek)
  • Starewicz byl režisérem Přírodopisného muzea v Kovnu, dnešní Litva, kde měl na starost vzdělávácí dokumenty. Ačkoliv chtěl natáčet s živým hmyzem, byl nucen natočit tento film za pomocí loutek brouků z drátu a vosku, neboť živý hmyz mu utíkal z pod světla, popřípadě hynul. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama