Reklama

Reklama

Syn bílé kobyly

  • Maďarsko Fehérlófia (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film vznikol na základe najznámejšej maďarskej ľudovej rozprávky a rôznych jej podôb, ktoré sa rozšírili od Ďalekého východu až do Rakúska. Biela kobyla sa ožrebila, narodil sa jej syn. Rozpráva mu rozprávku o kráľovskom páre, ich troch synoch a manželkách: Zlatovláske (Aranyhajú), Striebrovláske (Ezüsthajú) a Meďovláske (Rézhajú). Vďaka zvedavosti žien sa ale všetko zmení: objavia sa traja draci z podsvetia a zničia ich zámky, zabijú ich mužov a ženy odnesú do ich podzemnej ríše. Keď sa o tom dopočuje syn bielej kobyle, zloží posvätnú prísahu, že sa im pomstí a zničí sily zla.
Film si ctí pamiatku hunských, avarských, skýtskych a maďarských legiend. Objavujú sa v ňom rôzne symboly a bytosti ako pramať, praotec, strom života, mýtický vták gryf a ďalšie. Podoby troch synov bielej kobyle sú stelesnením tváre vychádzajúceho Slnka (Kameňodrvič – Kőmorzsoló), poludňajšieho Slnka (Drevotrhač – Fanyűvő) a zapadajúceho Slnka (Železomiesič – Vasgyúró). (linkingabo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle se pouští dětem...? A já si do teď myslel, že ty slovenské humory na maďarský vrub jsou jenom nadsázka a ono tohle... Ne, vážně, tohle je výborný film, jehož nejzajímavější součást zároveň ovlivňuje jeho velké mínus, kterým je délka, ona totiž hodina a půl příliš, protože děj jednak vystačí sotva na hodinu a druhak je použitá animace sice neskutečně interesantní, ale na druhou stranu je také místy bizarně surreální, což je v jednotlivých scénách boží, ale když se takové scény vrství jedna na druhou, začne to spíš otravovat, kór když je animace spíš jednoduší a nikde v podstatě není žádné pozadí (pokud se nepočítá pohoří v podobě ženského klína). Vizuální řešení je prostě skvělé a s notnou dávkou atmosféry, která by si zasloužila mystičtější základ příběhu + výtky výše uvedené a absence krvežíznivých želv, co jim z bulev tryská plazma. ()

haluska11 

všechny recenze uživatele

Výborné maďarské psychadelické fantasy, které čerpá z národních mýtů a pohádek. Možnosti animace dosahují nadčasových rozměrů. Občas je to celkem freudovčina - to ale filmu vzhledem k surrealistické nátuře nelze příliš vyčítat. Ke konci se může zdát poněkud repetitivním, navzdory tomu je ale svou formou nesmírně unikátní. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Rozprávkové fantasy plné symbolov, mytológie a odkazov na prapočiatok. Akási variácia na Dobšinského rozprávku o Loktibradovi, v ktorej figurujú tiež hrdinné postavy s nadľudskou silou - Valibuk, Lomidrevo a Miesiželezo. Animácia miestami bizardná, miestami surreálna, napriek tomu prepracovaná a pútava. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama