Reklama

Reklama

Československý filmový týdeník

(seriál)
  • Slovensko Československý filmový týždenník

Obsahy(1)

Aktuální záznamy událostí pro Československý filmový týdeník před padesáti lety jsou dnes již historickým dokumentem. (oficiální text distributora)

Recenze (127)

Zik2 

všechny recenze uživatele

Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. V padesátých letech mistrná československá propaganda, troufám si říct, nejlepší ve východním bloku, silně připomíná George Orwella. Dříve jsem se na týdeník koukal jako na výmysly zlotřilých komunistů (což samotřejmě reportáže jsou) a snažil jsem se polemizovat s každým slovem. Pokojný západoněmecký lid protestuje proti novým německým nacistům, kteří zbrojí proti nebohému táboru míru, američtí imperialisté vraždí v Koreji, zlovolní francouzští kolonialisté páchají genocidu v Alžírsku, které chce shodit pouta kolonialismu, československý lid s radostí buduje socialismus a plní plán na 256 %, zatímco pošahaní švýcarští avantgardní umělci vystavují svoje matlaniny, které nazývají uměním. Teď už se jen bavím a kochám se genialitou propagandistů. Byly to ohromné bedny. Bohužel. V šedesátých letech (tedy v těch dílech, které vysílají teď) propaganda light, která už nemá pachuť politických procesů, naopak někdy ukazuje skutečné úspěchy, kterých jsme v šedesátých letech dosáhli. ()

pravo 

všechny recenze uživatele

Aspoň sa troška môžeme pozrieť ako to vtedy tak dávno vyzeralo aj keď nie je všetko čo nám je povedané či ukázané pravda, ale každý si musí na tieto roky prežité v inom politickom zriadení vytvoriť sám. Ja to beriem ako dokument zobrazujúci vtedajšie pomery a nie ako agitačný materiál a u mňa prevažuje prínos vysielania podobných programov, aby si tí čo to nezažili a počuli o komunizme a socializme iba z rozprávania svojich rodičov alebo starých rodičov mohli svoje dojmy z počutého konfrontovať s videným. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Problém je, že některé týdeníky jsou tak sugestivní, že pro některé, co tu dobu nezažily, mohou být snad skutečně dokumentem o socialistickém ráji a pokroku nebo minimálně jakousi inspirací (zdravíme Bagpusse či JosephineM). Principy komunistické propagandy fungují i po 50ti letech, navíc pro některé s notnou dávkou nostalgie a ve svém konečném účinku je tohle podle mě daleko horší a nebezpečnější než třeba "Major Zeman" (nezapomínejte, že styl týdeníků se měnil spolu s dobou a ne všechny musí být průhledné agitky 50tých let). Pro všechny ostatní, kteří tuto dobu zažili nebo si její dopad uvědomují, však dokonale zábavný i mrazivý historický večerníček v jednom. I když s jeho hodnocením úplně čisté svědomí nemám. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Bomba, co? Abyste pochopili, co je to propaganda, musíte nejdřív nějakou vidět. Škoda jenom, že u ČFT ji vidí každý, ale v dnešním zpravodajství ji hledá málokdo (sledujte někdy třeba jenom to, jak zobrazované různé státy: Američani jsou nablblý kovbojové, co moc žerou, Iráčani jsou banda agresivních fundamentalistů... média to nedělají vyloženě naschvál, ale dopad je podobný). No nic, to jsem si jen planě zafilozofovala. ČFT mě vyloženě baví sledovat už jenom ze studijních důvodů. Stejně se zvrhle bavím u Inženýrské odyssey, Třetího patra a tun dalšího televizního odpadu, co teď z archivů vyhrabává Prima. Pokud stále dumáte nad tím, kolik dalších dílů má váš oblíbený týdeník, pak vězte, že jeho forma se časem měnila, ale vydržel až do roku 1990 (poslední díl byl o návštěvě prezidenta Bushe st. a natočila ho Olga Sommerová). Z toho už se budou kochat vaše dospělý děti. PS: Ripo: To jste byli teda chudáci, kterým to asi až tolik nevadilo, když jste v tom bordelu vydrželi čtyřicet let. To je jen takový nejapný rejpnutí na závěr. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Hlavně se tady z toho vy všichni odpadáři nepotento. Ano já chápu, že nenávidíte komunisty, protože vám určitě hrozně ublížili a popravili aspoň polovinu příbuzných. Taky to muselo bejt peklo dostat k zaměstnání vlastní byt, bezúročnou půjčku nebo rekreaci u moře. To musela bejt hrozná šikana, tak to jděte vykřičet někam na Václavák na demonstraci sluníčkářů a pravdoláskařů a neotravujte s tím tady. Pro mě velice cenný dokument na který se kdykoliv rád kouknu když zrovna někde běží. Takový historický relikt dávných časů.95% ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama