Miroslav WanekSérie(2) / Epizody(26)
Jsou různá pohádková království a po celém světě lze nalézt místa, kde se odehrávají neuvěřitelné příběhy plné fantazie, nadsázky a dobrodružství. Večerníček České televize zavede tentokrát větší děti do moravských Vizovic, kde se v odlehlém koutě "téměř zapomenuté" skládky odehrávají epizody loutkového animovaného seriálu Krysáci. (oficiální text distributora)
(více)Recenze (78)
První díl jsem měl možnost vidět na Anifestu a udělal na mě velmi slušný dojem, pořádně mě navnadil. Celou sérii jsem pak v předpremiéře shlédl na festivalu Jičín - město pohádky. Ty čtyři hvězdičky jsou ještě z Třeboně, kde bych prvnímu dílu dal tak 80%. Po celé sérii jsem v nadšení trochu polevil. Z výtvarného hlediska je to slušný český standard, Krysáci nepostrádají švih a Bolek Polívka se do seriálu svým hlasem hodí, nicméně ze scénáristického hlediska je to spíš průměr, jednotlivé díly jsou příliš krátké, těm sedmi minutám moc nevěřím, hádal bych tak pět a půl, maximálně šest minut délky každého jednotlivého dílu - a na téhle ploše se obsáhlejší příběh rozvinout prostě nedá, zvlášť když se úvodní sekvence v každém díle opakuje. Tohle je vůbec nemoc většiny pohádkových večerníčkových seriálů z posledních let a dobře se dá dokumentovat na vývoji krtkových příběhů, kdy ty z 60. let byly patnáctiminutové, a jak běžel čas, zkracovaly se až na pět minut v poslední zatím dokončené sérii. Ze všech dílů je patrně nejlepší ten s vysavačem, kdy se úklid smetiště našim hrdinům poněkud vymkne z rukou. U české animované tvorby je dobré být vděčný za každý nový film, takže nechávám 70% celkového dojmu. ()
Výtvarná stránka, hudba, některé vtipné scénky (každodenní koupel a čištění zubů, atp.), namluvené texty, to vše je super. Co to ale totálně pohřbívá je scénář. Vždyť tam se nic neděje a ještě se u toho až příliš často moralizuje! Vím, je to pro děti a ty by trochu morálky potřebovali jako sůl (a kdo vlastně dneska ne?), ale kdyby alespoň ten děj byl nějaký. Chtělo by to delší stopáž... ()
Tento seriál sice nesnese srovnání s večerníčkovou "klasikou" mého dětství, ale mnoho věcí se mi na něm líbilo. Zajímavé prostředí i hlavní hrdinové, navíc i jazyková komika (Valaši kontra Pražák), mile opečovávaný sádrový trpaslík Ludvíček. V jednotlivých epizodách především první série pak především dobré nápady, co všechno spolu mohou ti čtyři prožít a důraz na přátelství. V druhé sérii už invence a kvalita mírně upadá, ale stále ještě jsou tu dobré nápady. A na závěr: mým malým dcerám se večerníček líbil a pro ně je také přednostně určen, i když jsme se u něj pobavili (a občas nechali trochu poučit) i my dospělí. ()
Jsou různá pohádková království a po celém světě lze nalézt místa, kde se odehrávají neuvěřitelné příběhy plné fantazie, nadsázky a dobrodružství. A daleko na Moravě, o něco dál od Brna a co něco blíž k Vizovicím, bylo jedno smetiště. Možná o něco menší než jiná smetiště, ale o co menší o to špinavější.. V rohu toho smetiště stál rozbitý hydrant, co v něm bydleli dva krysáci Hodan a Hubert. .A když se k nim přidá Eda,světácký potkan z Práglu, čeká je kupa dobrodružství.*** ()
Tak nevím, zda je pohádka o krysách žijících na skládce vhodná k Večerníčku. Jednotlivé epizody první série navíc nemají ani správnou dramatickou linku ani humornou. Druhá série se to pak snaží vylepšit alespoň poznáním některých jiných živočišných druhů a jakous takous hudbou. Dá se dokonce ocenit i loutkovo-animační stránka seriálu. I dabing Bolka Polívky a Jiřího Pechy. Přesto se obávám, že tímhle směrem budou brzy pohídkové seriály o dvou bezdomovcích nebo nájemných vrazích. ()
Photo © Česká televize

- Podle seriálu byly napsané 2 knihy od Jiřího Žáčka. Jmenují se „Krysáci“ (2010) a „Krysáci jsou zase spolu“ (2013). Obě knihy ilustroval Ivan Mraček. (SONY_)