Reklama

Reklama

10 minuta

  • USA 10 Minutes
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Bosna a Hercegovina, 2002, 10 min

Obsahy(1)

Film Ahmeda Imamovice, odehrávající se v roce 1994 zároveň v Římě i Sarajevu, je, jak již předjímá jeho název, pouze deset minut dlouhý. Vypráví ovšem příběh mnohem delší - ten, který se začíná rozvíjet v představivosti diváka až na konci filmu. "Zatímco deset minut v něčím životě neznamená nic, v životě někoho jiného může mít stejný časový úsek fatální následky." Celkový protiválečný význam filmu vede diváka nezadržitelně ke kritickému zamyšlení se nad vlastním způsobem života i jeho působení v konzumní společnosti. Snímek je držitelem ocenění "Nejlepší evropský krátký film" za rok 2002. (thommas)

(více)

Recenze (33)

easaque 

všechny recenze uživatele

4* Zajímavý kraťas, který porovnává necelých deset minut v Římě a Sarajevu za válečného stavu v roce 1994. Kontrast je samozřejmě jasný i bez sledování, ale s vizuálem udělá dojem a vybudí patřičné emoce. Rozhodně efektně natočený i když jsem to viděl v docela špatné kvalitě tady na Vimeo, Vyšší známku si opravdu zaslouží. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Bosna má za sebou těžké časy a těžké časy ji ještě čekají. Celou absurditu této situace dokázali tvůrci ukázat v deseti minutách, které mohou být pro někoho posledními okamžiky v životě. I přesto nevyznívá film zoufale, hystericky či agresivně, ale spíše rezignovaně a s naprostým pohrdáním k těm, kteří měli sračky na Balkáně na svědomí. I proto snímek není dvouhodinovou protiválečnou agitkou, ale pouze párminutovým kyselým výsměchem. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Zazipovaný Children of Men, ktorý zo mňa dokázal za 10 minút vyžmýkať oveľa viac emócii, ako hodina päťdesiat nekomprimovaných vízí Alfonsa Cuaróna. Zároveň pekná ilustrácia toho, ako rozdielne (čitaj lepšie) môže prakticky rovnaká látka fungovať, a aká dôležitá je myšlienka. Scéna v Sarajeve, tých 7 minút bez jediného strihu je už len taká čerešnička na torte. Ináč otravný slogan typu: "best short film in europe" pre tento krát naozaj nie je ďaleko od pravdy. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Trochu škoda, že ta sarajevská pasáž netrvá těch "slíbených" deset minut. Nechápu, že když si tvůrci dali tak velkou práci s tím, natočit to na jeden zátah, že si nedali praci s tím přesně spočítat deset minut, že to jako nechali na nějakejch 8 minutek. No, ale asi to má nějaký hlubší význam něco jako : přijdu za "10 minut". Je to sice drsný krátkometrák, ale pro mě nijak zvlášť výjmečný, či snad zajímavý. Chápu, že není 10 minut jako 10 minut, ale to je celá pointa? ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Neskutečně silné...co znamená deset minut pro jednoho člověka rozhodně neznamená deset minut pro druhého. Někdy nejsou vůbec nic a někdy úplně všechno. Někdy neovlivní ani jeden život, někdy desítky i stovky. Bohužel v dnešním světě stačí i minuta ba i vteřina k převrácení celého života naruby či jeho obrácení v prach.. ()

Zajímavosti (1)

  • Když hledal Ahmed Imamovic představitele japonského turisty v Římě, zašel na velvyslanectví Japonska v Sarajevu a do role obsadil jednoho ze zaměstanců úřadu. (thommas)

Reklama

Reklama