Reklama

Reklama

Hrdinové letu 93

(TV film)
  • Česko Let, který se bránil (více)

Obsahy(1)

Cestující uneseného letu 93 se vzepřeli svému osudu a stali se prvními bojovníky proti terorismu 11. září 2001. Americká dokumentární rekonstrukce.

Dokumentární rekonstrukce natočená společností National Geographic vychází ze svědectví rodin a přátel pasažérů a posádky letu 93, a poznatků z oficiálních zdrojů i vlastního pátrání.
Tým autorů film věnoval památce čtyřiceti mužů a žen, kteří 11. září 2001 možná zabránili ještě větší tragédii.
V letištním hotelu v Newarku se připravovali Zijád Sámir Džarráh a Ahmad Ibrahím Haznáví na let linkou 93 do San Francisca. Stejně jako sedmnáct dalších členů al Káidy, kteří se tohoto rána probudili v různých hotelích v Americe, měl u sebe dopis v arabštině od jednoho z vůdců skupiny. Měl je posílit v odhodlání.
Džarráh a Haznáví absolvovali trénink v táborech al Káidy v Afghánistánu a dali své životy k dispozici Usámu bin Ládinovi. Nazývali se "svatými válečníky". Vraždili již americké občany v Africe a na Středním Východě. Šestadvacetiletý Zijád Sámír Džarráh byl Libanonec. V době mezi pobyty v Bin Ládinových táborech v Afghánistánu žil se svou snoubenkou v Německu. Teď dostal pokyn uskutečnit velkou akci přímo v Americe. Dostal od al Káidy příkaz odcestovat na Floridu a zapsat se do školy výuky létání. Byl jediný, kdo z únosců uměl pilotovat. Letecký instruktor Arne Kruithof si na něho vzpomíná: "Zijád byl velmi skromný a uměřený, věděl, kdy se má smát, kdy zažertovat, učil se velice dobře. Proto mne nesmírně překvapilo, že se rozhodl připojit k bandě šílenců." Zijád ale neplánoval, že bude v týmu jen "specialistou" s čistýma rukama. Na Floridě se zapsal do kurzů Berta Rodrigueze: "Zijád k nám přišel na základě letáku, který informoval o typu tréninku, který nabízím. Řekl mi, že už chodil do několika klubů karate, ale že mu to tam nevyhovovalo, že by chtěl něco pořádného, praktičtějšího. Jedna z věcí, na které jsme pracovali, byl boj zblízka na malém prostoru. I malý nůž může být účinný, pokud jím rychle zasáhnete na správném místě... Probrali jsme všechno možné, včetně použití násilí."
V troskách letounu linky 93 byly později objeveny nože. Nepodařilo se prokázat, zda byly tyto zbraně na palubě již dříve nebo je tam propašovali až teroristé. Letištní kontrola byla nedbalá a předpisy dovolovaly, aby si cestující do letadla brali kapesní nože, nožíky s příslušenstvím a dokonce nože s krátkou čepelí.
Ahmad Ibrahím Haznáví byl dvacetiletý občan Saúdské Arábie, v USA byl v době útoku teprve tři měsíce. Měl falešné papíry a na Floridě s jejich pomocí získal řidičský průkaz. Haznáví byl náhodně vybrán ke speciální prohlídce na letišti před vstupem do letadla. Byla to rutinní prohlídka, k jakým se přistoupilo po té, co v 90. letech došlo k několika bombovým útokům na letadla. Haznávímu zkontrolovali zavazadlo, ale neobsahovalo žádný nepovolený předmět, a tak mohl pokračovat dál.
Na palubu letadla se chystali nastoupit celkem čtyři členové al Káidy. K Džarráhovi a Haznávímu se přidali dva další, Said Ghamdí a Ahmad Námí, oba ze Saudské Arábie. Útoky na ostatní letadla provedly pětičlenné týmy. Islámští teroristé měli v plánu unést čtyři letadla a se všemi narazit do budov, které jsou symbolem americké síly a prestiže, a zabít při tom co nejvíc lidí. Vybrali promyšleně. Na lince 93 létají Boeingy 757, které mohou přepravit až 180 cestujících a pro transkontinentální let mají načerpáno několik tun paliva. Onoho rána však letělo jen třiatřicet pasažérů a sedm členů posádky. Teroristé to patrně uvítali - méně cestujících lépe zvládnou! Všichni čtyři únosci si zaplatili první třídu, takže seděli mezi kokpitem a většinou pasažérů.
V době, kdy tři další letouny, které se měly stát sebevražednými bombami teroristů, už vzlétly, let 93 se kvůli vysoké frekvenci příletů a odletů a stavebním pracím na letišti v Newarku jen pomalu posouval ve frontě na start. Zdržení vzletu bylo pro Džarráha komplikací, útoky se měly odehrát současně, aby nebyl čas na žádnou protiakci.
V 8.14, kdy let číslo 93 stále ještě čekal na zemi, let číslo 11 společnosti American Airlines z Bostnu do Los Angeles byl již unesen a směřoval k budově Světového obchodního centra. Vzápětí, když odstartoval už i let 93 do San Francisca, bylo uneseno i druhé letadlo, jehož cílem byla druhá věz obchodního centra. Již o pár minut později narazil Muhammad Atta s prvním uneseným letadlem do severní věže Světového obchodního centra. Na palubě bylo 81 pasažérů a 11 členů posádky. V 8.51 pak bylo uneseno třetí letadlo, let 77 American Airlines z Washingtonu do Los Angeles. Také toto letadlo hned po únosu změnilo kurs zpět k hlavnímu městu. V 9.03 se druhé unesené letadlo, let 175 United Airlines s šestapadesáti pasažéry a devíti členy posádky, přiblížilo k dolnímu Manhattanu.
Let 93 zatím v klidu pokračoval na západ a posádka netušila nic o hrůzách, které se odehrávaly v zasažených budovách.
Tento film je galerií zajímavých cestujících linky, jejich osudů před letem, jejich rodin a blízkých. Pochopíme, jak uvažovali a jednali v životě a jak se chovali v době únosu. Jsou mezi nimi vůdčí osobnosti, muži i ženy, pohánění vůlí nevzdat to, přestože z nesčetných telefonátů z letounu domů již pochopili, co se s jejich letadlem chystá. Rozhodli se na teroristy zaútočit a dobít pilotní kabinu... i naději. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Celkem zručně natočený film o tom, jak to pravděpodobně probíhalo na palubě letu 93, který spatřil světlo světa o rok dřív než jeho o něco slavnější kinový bráška United 93. Určitě potěší záznamy skutečných rozhovorů, ať už se jedná o pasažéry nebo dispečery, které jsou do dokumentu mistrně vkládány, stejně jako výpovědi lidí, kteří měli k obětem nejblíž - jejich příbuzní. Na druhou stranu, celá akce v letadle, kterou se tenhle dokument snaží zrekonstruovat, působí značně uměle. Což sice snižuje The Flight That Fought Back o stupeň níž než už zmiňovaný Let číslo 93, přesto se jedná o mimořádně dobře provedený snímek o tom, jak si několik odhodlaných lidí zkrátilo život o 15 minut, zato ale možná zachránilo desítky nevinných lidí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Trochu obtížné hodnocení, ale nakonec to tvůrcům napálím, sami říkají něco jako: "následující události nebyly z černých skříněk dosud zveřejněny" a hned potom nám předvedou, jak že to mělo přesně být. Tomu říkají dokument? Hlavní náplň pak tvoří vata, kde každý pozůstalý hodnotáí toho svého příbuzného jako toho hlavního hrdinu, co dělal to a to. Jejich postoj sice chápu (teda až na tu babču, která se tam vypínala pýchou, jako by ani ztráty svého syna neželela), ale není to něco, z čeho bysme se toho moc dozvěděli. Kol a kolem omýlání známých faktů, dohadů a čirých spekulací. ()

Reklama

Borat 

všechny recenze uživatele

Sice slabší než "Let číslo 93", ale určitě svoji atmosféru má. Vydává se trochu jinou cestou než LČ93, spíše dokumentární a více přibližuje pocity pozůstalých. Mísení hrané a dokumentární tvorby je správně vyváženo. Nedochází ani k trepným hereckým výkonům. Pro mě prostě nadprůměrný dokument. Plusy+: Autentičnost, poučné Mínusy-: možná trochu konec Hodnocení:|70%| ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

Dokumentární TV film, který neobsahuje prakticky žádné informace nemusí být nutně špatný, jste-li skálopevně přesvědčeni o tom, že divák je blb, kterého spíš zajímá velká spousta vymyšlených keců o charakterových vlastnostech pasažérů (typu -on si nikdy nenechal nic líbit, nenechal by se od něko terorizovat- ) a nedojde mu, že "The Flight That Fought Back" původně neměl být vlastně vůbec dokument, ale pokračování "Air Force One", ze kterého se bohužel vyklubala tak nudná a neakční podívaná, že jediný co tuto hromádku neštěstí mohlo ještě resuscitovat byla nálepka TV dokumentu ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně se to nedá srovnávat s Letem číslo 93, ale pokud se z jakýchkoliv důvodů chcete o pasažérech onoho osudového letu dozvědět více informací, koukněte na to. Sice to mohlo být kratší a snaha o zachycení těch nejvypjatějších okamžiků nemusela být prezentována maximálně roztřesenou kamerou, ale v rámci (proti)teroristické osvěty se jedná o stravitelný kousek. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama