Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 2
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (188)

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Náhodou mi tenhle film běžel jako zvuková kulisa k jiné činnosti a ty dialogy mě tak dostaly, že jsem si k tomu nakonec sedl a díky bravurnímu hereckému koncertu ústřední dvojice jsem u toho ztvrdnul dlouho do noci až do konce, který mě přikoval k židli a pak na mě ještě bliklo jméno režiséra a já zůstal s otevřenou tlamou. Kenneth Branagh, můj oblíbenec, tak to už není divu, že mě film tak vtáhnul. Opět díky Kennethe! ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Kdyby byl Branaghův Sleuth originál, určitě bych mu minimálně hvězdu přidal, ale on je jen přetočením skvělé adaptace geniální hry. Branaghovy hrátky a vychytávky nejsou nezajímavé, Caine výborný, Law méně, jenže chlad a odtažitost domu nejenže reflektuje Caineovu postavu příliš okatě, ale navíc působí nesympaticky i sama o sobě. Tempo a napětí místo aby pomalu stoupaly, jako u každé dobré detektivky, tak postupně klesají jako erekce při sexu s frigidkou a poslední třetina je po úchvatné první a výborné druhé už jen smutná. Myslím, že třemi hvězdičkami nad tímto Sleuthem hodně mhouřím oči, tak rychle dopsat a potvrdit, než si to rozmyslím. :)) ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Whether I love her or not, I found her, I've kept her, she represents me. 1) Pětihvězdičkoví komentátoři vcelku výstižně popsali, proč se na film podívat. Odkazuji tedy na ně. Jenom ta slídilská kamera mi připadá poněkud nefunkční, nějak mi nedošlo, proč tam vlastně je. 2) Zvláštní pozornost si zaslouží vedle vynikajícího 74letého Michaela Caina i přitažlivý 35letý Jude Law s báječně štíhlou postavou. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Skvělá, psychologická hra na kočku a myš, kdy se výhoda několikrát přehoune na jednu a v zápětí zase na druhou stranu. Hodně se mi líbilo minimalistické pojetí - dva herci a jeden odporně odtažitý dům. Musím říct, že s blížícím se závěrem se zpočátku jednoduchá zápletka stávala stále bizardnější, takže jsem ke konci ani pořádně nevěděl na čem jsem. Jinak, nějaký ten Branaghův film už mám za sebou, ale kdybych nevěděl, že Sleuth točil on, tak bych tu jeho režii nehledal (tedy až na tu divadelně komorní stylizaci). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Málokedy sa vidí, aby v remakeu rovnomenného film hral po tridsiatich rokoch hlavnú postavu ten istý herec. Avšak práve účasť Michaela Cainea bola pre mňa malou útechou a nádejou, že môže z pôvodného snímku priniesť nejaké skúsenosti a atmosféru, na ktorú tak rad spomínam. Nestalo sa tak, obaja herci síce hrajú svoj štandard, ktorý občas vystupňujú do vrcholných scén svojho vystúpenia, ale to prázdno, ktoré okolo nich vzniklo bolo až príliš citeľné a viditeľné. Ďalším sklamaním bol pre mňa fakt, že spoľahnúť sa nemožno už ani na režiséra (a herca zároveň), ktorý má divadelné hry prelúskané odzadu-odpredu. Nepochopiteľné prevzatie látky Kennetha Branagha, ktorý síce predlohy rád upravuje podľa svojho, ale so zachovaním atmosféry, dejovej súvislosti, gradácie a prípadne ich zlepšením. Škoda, že v tomto prípade sa tak nestalo. Ale keby som nevidel pôvodný snímok, tiež pradiem nadšením. 65%. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Dálkový ovladač, který používá Andrew Wyke (Michael Caine), je ve skutečnosti univerzální ovladač společnosti Apple k jejich produktům. (Frankooo)
  • Andrew Wyke (Michael Caine) si často plete Mila (Jude Law) s kadeřníkem. V originálním filmu byl Milo právě kadeřníkem, ne herec. (Frankooo)

Reklama

Reklama