Reklama

Reklama

Chléb náš vezdejší

  • Česko Náš denní chléb (více)

Jaký je náš „denní chléb"? Režisér Nikolaus Geyrhalter ve svém dokumentu přináší téměř lyrickou, zároveň však děsivě chladnou impresi obrazů a informací ze současného zemědělského průmyslu. Bezchybné kompozice souvisejí s dokonale mechanizovaným a hygienickým způsobem práce, kde člověk zastává už jen minimální úkoly. Na rozdíl od stroje nedokáže lidská síla pracovat bez zastavení. Stroj pracuje nepřetržitě, jeho úkony jsou neměnné a synchronizované s ostatními činnostmi, takže i produkty jsou potom zcela symetrické a na první pohled identické. Přes výkonnost strojů jako by dokument pátral po posledních představitelích jedinečného, byť omylného lidského faktoru. Režisér střídá sekvence záběrů práce strojů s obrazy přestávek dělníků, odehrávajících se téměř výlučně o samotě a beze slov, která by stejně zanikla v nepřestávajícím šumění strojů. Výmluvné záběry na vozíky bez řidičů ošetřující v obřích sklenících zeleninu, na oplodnění krav připravované v laboratoři nebo na porážku dobytka „humánními" stroji se totiž obejdou zcela bez komentáře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Syrové a chladné zobrazení toho, co se děje se základními potravinami, předtím než se dostanou na pulty sámošek. Cílem co nejefektivnější masové produkce je evidentně uchovávat co největší množství na co nejmenším prostoru, jak rostlin, tak zvířat za podpory práškovacích a postřikovacích sajrajtů v jednom a řízené inseminace v jiném případě. Absence jakékoliv hudby nám dojem nijak neulehčuje, což je jistě záměr a podle mého úplně v pořádku. Je vidět, že naprosté nerespektování přírody je naším denním chlebem a každý z nás ho chtě-nechtě podporuje. Hlavně nezapomenout nakonec všechno pořádně vydezinfikovat... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pohľad priamo do veľkovýroby a spracovania živočíšneho jedla, či rastlinného. Kde je naozaj šokujúci pohľad, že sa lepšie správame k neživému ako k živému. Pokiaľ človek nevie, čo je, je mu to jedno. Tento dokument by mal dopomôcť k osvete a k uvedomeniu si toho, čo jeme a podľa toho vyberali správne jedlá a to, čo môže byť pre nás a svet nevhodné a škodlivé. Určite to neznamená nejesť mäso, ale typ mäsa, ktoré jeme. To, ktoré je produkované nehumánne aj pre samotných robotníkov. Spracovanie, marketing a hon za vyššími ziskmi spôsobuje následne problémy v životnom prostredí a samotnom potravinovom reťazci, keď sa mení fyziológia a iné vlastnosti. Dokument by mohol byť lepší, lebo je mdlý. Nie je to však tým, že je bez zvuku, ktorý by tomu možno pomohol, ale aj toto je spôsob pokiaľ je to správne podané a môže byť prínosom. Myslím, že celkom kvalitné. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Náš denní chleba ukazuje realitu současnosti bez komentáře a většina uživatelů dělá, jako by o tom nikdy neslyšela a ani to netušila... Stačilo se zamyslet, ale dobrá tady to máte a teďka co s tím? Týden si dáte pauzu od kuřat, ryb, krav? A pak zase pěkně zpět do toho kolotoče, z kterého stejně v současnosti není východisek ... Současnost je drsná, ale máme, co jsme chtěli ... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

No nevím. Jako studentovi zemědělské univerzity mi nepřijdou symetrické záběry na traktoristy, ustájené belgické modrobílé plemeno a lyrické jízdy sklízecích mlátiček tolik fascinující. K hypnotičnosti Qatsi trilogie to má daleko. Chybí Philip Glass. Ehm... vlastně dost rušivě chybí jakákoliv hudba a obraz sám neudržel moji pozornost. 50 % Btw: Nechápu jak může být někdo překvapen záběry na zemědělskou prvovýrobu, to si lidé myslí že to prasátko běhá ve výběhu, dává maso samo od sebe a s kuřaty je zacházeno jako v bavlnce? Úsměvné. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama