Reklama

Reklama

Hledání ztraceného času

(seriál)
Československo, 1991, 484x20 min

Režie:

Pavel Vantuch

Scénář:

Karel Čáslavský

Hrají:

Karel Čáslavský (průvodce), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Fenomén českého filmu - Karel Čáslavský a jeho zarputilá trpělivost! To jsou pilíře, na kterých stojí unikátní dílo, které vzniká již mnoho let v České Televizi. Čáslavský už není jen historik filmu, je to pojem, který přivádí každý týden k obrazovkám statisíce diváků. Proč? Protože dokáže jako jeden z mála lidí v této republice obsáhnout svými znalostmi historické události politické a společenské. Ale se stejnou dávkou schopnosti citlivě rozlišovat skutečně důležité věci. Pořad Hledání ztraceného času je jedinečným počinem, který udržuje naši schopnost reflexe a v dobách nepříznivých dává sílu, kterou čerpá z nás samotných, z naší historie, z našeho filmového archivu. Hledání ztraceného času je legendárním projektem České Televize. Vždyť se vysílá od roku 1992 a dosud bylo vyrobeno více než 350 dílů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (63)

Drom 

všechny recenze uživatele

Pan Čáslavský moderuje pořad sice pomocí zajímavého komentáře, ale trochu nudně. Nicméně o jeho šoumenství tu nejde, čehož si je, na rozdíl od jiných moderátorů pořadů podobné kategorie, vědom. Podstatné jsou unikátní dobové záběry, které jste pravděpodobně nikdy neviděli a asi už jen tak neuvidíte. Ne vždy je téma pořadu stejně lákavé, každý se nezajímá o vše, ale i tak je to výborná sonda do zapomenutých tvarů minulosti. A je na tom vidět kus usilovné a často mravenčí práce. Vysílá se to ješte vúbec, nebo už to taky semleli? ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Muzeum bez průvodce.¬         Všedně vypracovaný dokumentární cyklus z naší historie mapující umělecký, politický i technický život První republiky (je možné, že díly, které jsem neviděl, sahají blíže k současnosti) bere svou sílu z mnohdy až mravenčího sesbírání jedinečných filmových materiálů dobových; to je na něm cenné, a tomu, komu jde o takto pojatou podívanou, lze onen jen doporučiti. Velikou slabinou je ovšem nepropojování souvislostí, takže procházíme jaksi muzeem, ve kterém vystavené opatřeno jest popiskami s letopočty a jmény, leč průvodce s hlubším pohledem chybí. Přes to, nutno vysoce oceniti onen jedinečný sestřih z dobových dokumentů jakožto věc samu o sobě.¬                 Případné opoznámkování: uživ. Drom. ()

Reklama

Zik2 

všechny recenze uživatele

Pořad pro skutečné historické fanatiky. Ne každého baví deset minut sledovat třeba dostihy či sjíždění Vltavy z konce 19. století, navíc doprovázené poněkud monotónním komentářem Karla Čáslavského. Nicméně filmové záběry jsou nesmírně cenné a práce s jejich přípravou je mimořádně užitečná činnost. Hledání ztraceného času není vhodné pro výuku dějepisu na druhém stupni ZŠ, je to však poklad pro dospělé a vyspělé zájemce o historii jakožto pro profesionální historiky či pro pamětníky. ()

miccio 

všechny recenze uživatele

Fenomén zásluhou fenomenálního filmového historika, nenápadného a přesto obdivuhodného muže. Tenhle pořad mě nikdy nezklame, vždy poodkryje roušku zapomenutého a úžasným způsobem nás zavede do dob "nedávno minulých", byť lehce ztracených. Vracet se časem s tak vzdělaným a pro věc zapáleným průvodcem je opravdové potěšení, příjemnou výpravou a lákavou výzvou, kterou si málokdy nechám ujít. Poděkování patří Karlu Čáslavskému, stejně jako České televizi. Za pět *****. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Otázne pre mňa v tomto veľkolepom projekte zostáva len jedno: nakoľko je podávaný obraz (ne-)zidealizovaným obrazom pána Č. o minulosti národa českého prostredníctvém vykonaných nevyhnutných strihov a nakoľko sa reálne približuje obrazu odrazu doby, aký bol v časoch kedy boly odvysielané úryvky v HZČ reálne v českých kinách (poťažmo domácnostiach) viditeľné vtedajšími súčasníkmi v celej dĺžke? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (8)

  • Hledání ztraceného času vzniklo na základě pořadu Kino a já (od r. 1980), které uvádělo kaleidoskop různých filmových atrakcí z oblasti dokumentárního filmu. O rok později se formát pořadu přeměnil na Hledání ztraceného času se stopáží 40 minut 4krát do roka. Díky úspěchu se pak formát pořadu opět změnil, a to na 20 minut každý týden. (gogos)
  • V historii pořadu vyšlo již sedm tématických minisérií, a to „Filmy z Václaváku“ o 13 epizodách, „Vltava v obrazech“ o 86 epizodách (k 12. červnu 2005), „Z našich měst“ o 6 dílech (k 1. červnu 2007), „Sokolská kronika“ o 8 dílech (k 16. červenci 2007), „Na sněhu i na vodě“ o 4 epizodách (k 22. lednu 2008), „Archivní žurnál“ o 39 dílech (k 1. květnu 2008) a „Události minulosti“ o 15 epizodách (k 30. září 2009). (San Miguel)
  • Původně si autoři mysleli, že bude vytvořeno jen okolo 15 dílů. (gogos)

Reklama

Reklama