Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

manonfire 

všechny recenze uživatele

Tak film velmi kvalitně popisuje naprosto prázdnou a uboze nudnou bytost, která zbavila svět člověka naprosto opačných kvalit(a to nejsem fanda Beatles). Film bude pro spoustu lidí nudný, ale je třeba ocenit, že se pustil touto nepodbízivou cestou. Jared ze svého image obětoval mnohé a film stojí čistě na něm. Byl skutečně celý film zralý na pěst. 60% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní snímek. Jared Leto převádí herecký koncert a má můj obdiv. Do své role vžil a byl pro ni ochoten i rapidně přibrat - prostě borec. Krátká stopáž filmu jednoznačně prospěla, už takhle to bylo šíleně rozvláčně, avšak dost vtahující a úzkostné. K filmu mám jedinou výtku a to, že ona osudná chvíle je zpracována fakt blbě, což ovlivnilo i výsledný dojem. ()

Reklama

Sega 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že to není vůbec špatný snímek. Celý film má dobrou atmosféru a příjemnou stopáž. A obézní Jared Leto to je opravdu něco. Podle mě docela opomíjený snímek, který nahlíží na hlavního „hrdinu“ jako na člověka. Pro mě jako člověka který doposud neznal žádné podrobnosti ani důvody Lennonovi smrti určitě nadprůměrný snímek. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Taký tichý, na pohľad nevzrušivý, minimalistický film, ktorého intenzita rastie úmerne k vašej ochote a záujmu nazrieť do "atentátnikovej" hlavy. Ak nazriete, máločo vám bude dávať zmysel: nie sme totiž v hlave vášho inštalatéra, ktorý myslí iba na pivo a holé kozy, ale v hlave človeka s duševnou poruchou. Preto sa v nej obdiv až zbožštenie mieša s nenávisťou a opovrhnutím, preto v nej málokedy jedna myšlienka dobehne do cieľa skôr, než jej skrížia cestu tri iné, preto počujeme, že v tom glóbuse niečo nebezpečne tiká. Iba majiteľ podobnej hlavy môže mať v jednom vrecku kabáta Salingerovu knižku a v druhom revolver. Možno to bude znieť zvrátene, ale aj tak si myslím, že v momente, keď Chapman stlačil spúšť, nelomcovala ním nenávisť, ale láska. Zbožštenie je krajnou hranicou citovej škály - a tú neraz nezvládajú ani duševne zdraví jedinci - nieto ešte magor. Predpokladám, že diablik pokušiteľ na pleci mu šepkal do ucha: keď si tú milovanú osobu nemôžeš privlastniť, privlastni si aspoň jej smrť. ()

BaronX 

všechny recenze uživatele

Kromě šoku, že jsem asi půl hodiny nepoznal Jareda Leta (kulaťoučkej jak balónek), mi tento film nepřinesl nic, co bych už o této politovánihodné události nevěděl. Opakuje jasná fakta, tu skrytou stránku, o které jsem se domníval, že film poodkreje, zůstala pořád skrytá. Sice nám Chapter 27 trochu poodhalil Marka Chapmana, ale do duše mu stejně nenahlédl, ať se Leto snažil jak chtěl, Chapman to nebyl (porovnávám z pár záběrů z televize, kdy se na nich objevil skutečný Chapman - tehdy mě z toho chlápka mrazilo, v tomto filmu mi ho bylo skoro líto - a to by opravdu nemělo NIKOMU). Škoda promarněné šance, a to že Lennon se prakticky ve filmu neobjeví, ani když je sám vražděn, mi přišlo absolutně k smíchu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (7)

  • Kniha "Kdo chytá v žitě", kterou měl u sebe Lennonův vrah, byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 neúspěšný atentát na Ronalda Reagana. (Bauer)
  • Kniha "Kdo chytá v žitě", kterou se vrah Johna Lennona inspiroval, má 26 kapitol. Film se v originále jmenuje Chapter 27 (27. kapitola). (a.kopecka)

Reklama

Reklama