Reklama

Reklama

Zločin jménem Katyň

(TV film)

Obsahy(1)

Dosud nepublikovaná fakta a nové souvislosti hrůzných událostí, které až do dnešní doby poznamenávají polsko-ruské vztahy. Vydejme se po stopách transportů polských zajatců, které totalitní moc rozhodla sprovodit ze světa, aby tak vyvražděním inteligence a vojenské elity oslabila na mnoho dalších generací celý jeden národ. Pokusme se zmapovat poslední kroky od nádraží, kam přijížděly vlaky, přes kláštery, ve kterých na smrt odsouzení přespávali, až na popraviště, kde byli výstřelem do týla zabiti? Jakkoliv prezident Gorbačov oficiálně přiznal v roce 1990 vinu Sovětského svazu na systematickém vyvražďování nevinných obětí, dodnes současné Rusko odmítá odpovědnost státu, hovoří o vině jednotlivců, neposkytlo dosud výsledky provedených šetření a dodnes se najdou stoupenci demagogického výkladu o podílu německých okupantů. Málokdo ví, že mezi tisíci obětí masového vraždění polské elity byli také občané tehdejšího Československa... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Yardie 

všechny recenze uživatele

Velice povedený dokument. Dobře se zde protly výpovědi pozůstalých, dobové záběry a výklady historiků a bohužel i jeden popíratel. Je to natočeno a zkombinováno velice dynamicky a působivě, takže se ani na chvíli člověk nenudí. Vše umocňuje perfektně se hodící hudba (až teda na jednu stopáž, ta se tam moc nehodila). Možná, co tomu trošku chybělo byly nějaké rekonstrukce, viz. film Katyň. Dokumentu by to dodalo ještě větší pocit reálnosti a hlavně by to nabudilo ještě větší pocit udivení, neporozumění a zděšení, jak je něco takového možné. Hlavně ty popravy, aby si člověk dokázal představit ty hrůzy. U posledních 10 minut filmu Katyň jsem fakt málem nedýchal. Ale toto je jen malá výtka, k jinak výbornému dokumentu. Howgh! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Všichni věděli, že to udělali Rusové, ale nesmělo se to říkat." Tak nám zase jednou dějiny píší vítězové. Za doby sovětského vlezdoprdelectví nic jako Katyň neexistovalo, nyní za doby amerického vlezdoprdelectví zjišťuju, že Stalin nechal zamordovat polskou inteligenční elitu a ještě tento skutek vychytrale nechal přičíst k německým hříchům. Nerad se nechávám oblbovat oficiálními pravdami, zvlášť když dneska Rusové údajně mohou za všechno zlo světa, ale moji polští přátelé pamětníci zločin v Katyni vesměs potvrzují, tak tomu budu tak nějak věřit. A samozřejmě oceňuju, že v tomto dokumentu dostali příležitost vyváženě se vyjádřit tušící pozůstalí, vědoucí historici i jeden plamenný obhájce Stalinovy dobroty. ()

Reklama

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem očekával daleko více. Ruský novinář sepsal svou knihu o Katyni na základě oral history, pokud jsem správně pochopil. Z písemných pramenů není čteno nic. Borák hovoří o dvou skupinách, které v Katyni exhumovali těla zavražděných. O jejích výsledcích detailně není v dokumentu ani zmínka. Zajímavé je, že řada z doktorů záhadně po vyšetřování zmizela. Pokud tajné služby na Západě o všem věděly, proč pan Borák nevytáhne na kameru jeden dokument, který to potvrzuje?! Překlad do češtiny resp. titulky jsou sem tam nepřesné. Hudba a rychlé přebíhání kamery jsou otřesné. Co s pochybnostmi, které vyslovila druhá strana. Zbraně nebyly ruské resp. sovětské výroby, provazy, kterými byly svázány oběti nepocházely z SSSR, poblíž byl dětský tábor apod. Pokud by zločin spáchala sovětská strana, byl by dokonale zinscenován a naplánován. Teorie o likvidaci polské elity mi nepřipadá věrohodná. Přece v Polsku nežilo pouze 25000 lékařů, úředníků apod. Mimochodem údaje o počtu zavražděných se také dost rozcházejí. Navíc se v dokumentu spojuje Katyň s jinými dvěma místy. Asi by to chtělo větší stopáž a více profesionality. Škoda, že kniha ruského autora nevyšla v ČR - za to zde vyšla kniha německého autora a Paula Allena. Z druhé strany (ta co se domnívá, že vyníkem byla německá strana) - Jiří Šifrin, Grover Furr... Chystám se přečíst vše a pak uvidím. Furr má vyjít u bratrů Slováků. Celkově mě prostě dokument nepřesvědčil. Když paní mluvila o návštěvě kartářky či spiritistů... Pouze jeden dovětek - škoda, že se u nás nevydává ruská literatura v překladu. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Za nehty zalézající dokument, který mapuje kdo a proč, ale hlavně kým byl zavražděn v roce 1940 v Katyni. Na 25 000 Poláků, výkvětu inteligence, bylo zavražděno Rusy a dodnes se o tom vlastně vedou spory. Dokument se pomalu rozjíždí, ale od půlky dochází k tomu, že vás veškeré informace a obrázky přimrazí na židli. Výtečný, ale hodně silný dokument. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Natočit dokument o Katyňském masakru je pochopitelně záslužný záměr, ale pokud divák o události alespoň něco málo slyšel, tak mu film nové informace neposkytne. Pro naprosto neznalé (skutečně se takoví lidé najdou? smutné) je to přínosné, ale toto je téma, které by si zasloužilo delší stopáž a mnohem důkladnější zpracování. Hodnotím vysoko jen ze sympatií k úsilí tvůrců. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama