Reklama

Reklama

Kočičina

(studentský film)
  • Československo Pan Ká (pracovní název) (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Československo, 1960, 11 min

Obsahy(1)

Domácí kočka manželů Ká popisuje zvláštní chování svých pánů za pomoci bajky o myši, která nezadržitelně míří do pasti. Krátký film Kočičina měl původně název Pan Ká, podle jména hlavní postavy. Věra Chytilová však moralitu o lži a krádeži vypráví z pozice kočky, kdy ve výrazném kočičím voice overu lze rozpoznat režisérčinu poetiku založenou na výrazné práci s polyrytmickým vyprávěním a specifickou zacházením s voice overem (například ve filmu Strop). (NFA)

(více)

Recenze (4)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Věra Chytilová měla na počátcích své kariéry hodně talentu a v ateliérovém cvičení předvedla skvělou práci, co se týče vyprávění. Miloš Kopecký a Libuše Havelková je výborná dvojice, která se navzájem krásně doplňuje. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ne že by to bylo špatné, to by s tímto obsazením byl skoro zločin, ale asi se mi ta bajka s Kafkou, kočkou a myší moc nespojila s hranou akcí v podání populárních herců. No, každý nějak začínal... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Formálně nesporně velmi zajímavý počin, jemuž ovšem chybí, což je ostatně u Chytilové skoro pravidlem, schopnost sdělovat. Má to být lidský svět očima kočky? Nebo je ta kočka jenom jakási dekorace? A co v tom dělá ta myš? A m pan Ká něco společného s panem K? A o co vlastně jde v "lidské" lince celého příběhu? Jo, člověk samozřejmě chápe, že je to nějaký zlý kapitalista zlatník, co v únoru 1948 neodevzdal všechno co měl a proto je pořád jednou nohou v kriminále, ale to je přece dost málo ne? Zvlášť, pokud jde o výplod tak pokřivené doby, jakou ta po únorovém převratu byla... Celkový dojem: 65% ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Ani Kočičina, další studentské cvičení Věry Chytilové, nevybočuje z ideového rámce své doby. Druhou stranou cvičení však je nezdvořilá rozvernost mládí, s níž se zlehčuje a vysmívá každá pochybná "hodnota", to je to milé a osvěžující. Do rozverně škádlivého rytmu tance zapadají jak herecké výrazy Kopeckého, Havelkové a Vomáčky, tak výsměšně vyznívající kočičí bajka (vyprávěná samotnou autorkou). Jak bláhové je všechno lidské počínání a chtění! Hravost rytmu a technické formy propojuje dychtivé, v tomto případě, jak se zdá, bytostné přání provokovat. Příslib a předzvěst budoucího. ()

Reklama

Reklama