Reklama

Reklama

West Bank Story

(festivalový název)
  • USA West Bank Story

Obsahy(1)

Krátkometrážní, komediální muzikál, který s nadhledem poukazuje na izraelsko-palestinský konflikt. Příběh se odehrává na Západním břehu Jordánu, v konfliktní oblasti, kde se střetávají dva národy, dávní nepřátelé. Na stejné ulici, hned vedle sebe, stojí dva fastfoody. Ten první, Kosher King, patří Židovi a má osvobodit. Ten druhý, Hummus Hut, patří zase Palestincovi a má nakrmit. Navzájem se vytáčejí a dělají si naschvály do dne, kdy se Žid rozhodne udělat tomuto utrpení přítrž a postaví zeď. Avšak Palestinec se nemíní vzdát a rozhodne se zeď zničit. Mezitím se do sebe zamilují izraelský pohraniční voják David a palestinská pokladní v Hummus Hut Fatima. Oba se shodnou, že jediným způsobem, jak v klidu žít, je přesvědčit obě strany, aby uzavřely mír. Podaří se jim to, než dojde k tragédii? (Camulator)

(více)

Recenze (17)

sandis 

všechny recenze uživatele

Jedná se o 20 minutový muzikál o sporu 2 rodin, kdy každá provozuje fastfood restaurant na Západním Břehu, které jsou vedle sebe a vzájemně si konkurují. Jeden s názvem HUMMUS HUT a druhý KOSHER KING. Minipříběhem prochází příběh lásky izraelského vojáka Davida a palestinské krasavice Fatimy. Nešťastnou náhodou oba restauranty lehnou popelem a David ranou kladivem rozbíjí zeď nenávisti a segregace. Nakonec obě rodiny na ruinách svých restaurací začínají spolupracovat, aby nasytili hladové obyvatele (palestince). Celý příběh je ve velmi sarkastickém duchu, avšak docela vystihuje základní problémy dané lokality. Vyhýbá se politice a poukazuje zejména na lidskou stránku problému. Jedná se samozřejmě o čistou hypotézu a zjednodušení a v podstatě frašku, což však dovoluje i závěrečné vyřešení v podobě vzájemné spolupráce. ()

KlonyIlony 

všechny recenze uživatele

U filmu oceněném Oscarem je asi zbytečné se rozepisovat o jeho vnější stránce (herecké výkony, technické provedení), spíš je zajímavé hodnotit obsah; v případě filmové interpretace etnického, náboženského, nacionálního atd. konfliktu hlavně politický podtext. Na začátek je třeba říct, že se film tváří, že chce podávat vyvážený pohled na věc, a do jisté míry reprezentace Izraelců a Palestinců je symetrická: postavičky v Hummus Hut i v Kosher King jsou mají dost podobné tunelové vidění, nevidí za zájmy své skupiny, a je to jen díky nebeské lásce izraelského vojáka, který stojí na stráži v chechkpointu na okupovaném území, a arabské prodavačky v bistru, že se dokáží alespoň na chvíli odpoutat od své omezené perspektivy. Pohled na Palestince i na Izraelce je karikaturní, je jim atribuována spousta stereotypních charakteristik. Je tedy jasné, že film není proizraelským agitpropem, a že je určen spíš liberálně uvažujícímu západnímu publiku, a ne izraelským ultranacionalistům. V jednom ohledu je ale symetrie narušená: jídlo v Hummus Hut má názvy zhruba jako "hummus pro sebevražedné atentátníky", "hummus pro odpalovače raket" apod.. Izraelský ekvivalent těchto zesměšňujících názvů ale nenajdeme, i když by se daly najít celkem snadno - název by jednoduše obsahoval slovní spojení jako "buldozerování palestinských domů", "útoky fosforem" apod. Film je vtipný, politicky nekorektní, ale bohužel (skrytě) neférový. ONLINE: http://video.google.com/videoplay?docid=8860670051621711477 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Skvelý krátkometrážny úlet. Vo vzťahu dvoch súperiacich rodín o lepší fastfood, je tu trefne a dôvtipne sparodovaný konflikt izrealsko-palestínskych vzťahov. Plný znamenitých hlášok a príjemných hudobných vložiek. Mám z toho veľmi dobrý dojem, do celovečeráku som to ale nedával. Stratilo by to čaro. 85%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Úžasný kraťas, jeden z nejlepších na letošním festivalu Prague shorts films. Hudební skvělá parodická čísla a nesmírně vtipný příběh. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikal 1,5 roku. Psaní scénáře 5 měsíců, produkce filmu trvala 7 měsíců, natáčení filmu 14 dní, postprodukce 5 měsíců. Na snímek odpovídající délky jde o poměrně dlouhou dobu. Čas strávený na genezi filmu zdvojnásobila přítomnost 7 tanečních čísel, kdy mělo každé z nich izraelskou a palestinskou část. (mr.filo)
  • Režisér Ari Sandel má zvláštní certifikát v blízkovýchodních studiích z University of Arizona v Tusconu, kde vystudoval i obor mediální studia. Prostředí a postavy filmu mu tak nejsou neznámé. (KlonyIlony)
  • Film si odbyl svou premiéru na filmovém festivalu v Sundance. (nezavisla)

Související novinky

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

10. ročník Festivalu krátkých filmů Praha

11.01.2015

Horor čtrnáctiletého českého režiséra, drama sestříhané Dolanem či ztracené kraťasy s Peterem Sellersem. Jubilejní 10. ročník Festivalu krátkých filmů bude bilancovat svoji historii i hledět vpřed… (více)

Reklama

Reklama