Reklama

Reklama

Scrooge; or Marley's Ghost

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama / Fantasy
Velká Británie, 1901, 11 min

Režie:

Walter R. Booth

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Obsahy(1)

Jedná se o první filmovou adaptaci známé Dickensovy novely Vánoční koleda. Ebenezer Vydřigroš je známý tím, že je lakomý, protivný a neslaví Vánoce. Na Štědrý den ho navštíví duchové Vánoc. Konkrétně duchové Vánoc minulých, přítomných a budoucích. První duch vezme Vydřigroše do doby jeho dětství. Druhý duch jej vezme na rodinou oslavu jeho písaře a třetí duch mu ukáže strašnou vizi budoucích Vánoc. Tím mu všichni postupně promluví do duše, aby se změnil. (zdeny99)

(více)

Recenze (9)

Olík 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní němý film, který si stejně jako divadelní hra Scrooge od J.C. Buckstonea vystačí pouze s jedním duchem (postava Jacoba Marleyho). Zároveň jde o nejstarší známou zachovalou filmovou adaptaci novely Charlese Dickense Vánoční koleda a tak jde o skutečnou filmovou relikvii. Doporučoval bych konfrontovat například s o víc než 100let mladší Vánoční koledou Roberta Zemeckise, abychom si uvědomili, jakými mílovými kroky kráčí vše kolem nás. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Scrooge aneb Marleyho duch. První adaptace slavné Dickinsonovy vánoční povídky, od níž ovšem vzhledem k dobovému vlivu nelze mnoho očekávat. Na počátku 20. století byly celovečerní filmy ještě spíše experimentální, a tak se vždy jednalo o krátké snímky. Ale co je vidět po technické stránce, už tehdy byla snaha vytvořit nějaké ty, jak se dnes říká, vizuální efekty. Prolínání obrazů za účelem vytvoření duchařské scény je historicky zajímavou studií právě kvůli technickému omezení. Ale podařilo se to a používalo se to i nadále. Dějově je zde na sotva desetiminutovou stopáž jen to základní, takže kdo nezná příběh, nepochopí, o co jde hned v první scéně. V druhé polovině se odhalí morální proměna hlavní postavy, která se snad i přes poněkud krkolomné přehrávání povedla. Ale jak už bylo naznačeno výše, jednalo se o počátky hraného filmu, takže od toho nelze mnoho očekávat. Jediné, co z filmu zůstává, je historická hodnota snahy přiblížit divákům známý příběh. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Jedná se o první filmovou adaptaci známé Dickensovi novely, Vánoční koledy. V porovnání se Zemeckisovým filmem je na ní vidět ten rozdíl, kam dospěla kinematografie za 110 let. Tenhle krátký němý snímek z počátku 20. století je spíše pro nás diváky pouze takovým experimentem, jak asi mohla vypadat zfilmovaná Vánoční koleda v roce 1901. A upřímně, kdo ji nikdy nečetl, či neviděl novější film, tak tenhle nepochopí. Čeho si jedině dnešní divák všimne, tak malého Tynýnka s berlou a hrobu Vydřigrošova hrobu. Rozdíl oproti literární předloze spatří hned na začátku, když Vydřigroš přichází domů a místo Vodrala se mu na dveřích zjeví nějaká ženská. Nad tím ostatním už musí divák uvažovat, co to asi je... [31. hodnocení, 4. komentář, 55%] ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zajímavé zvláště ve srovnání s vizí Roberta Zemeckise a jeho Vánoční koledy z roku 2009. Příběh je téměř identický (hahaha:D) no, co mě na tomhle starém filmu fascinuje je to, jak mu asi rozuměli tehdejší diváci, někdy před sto lety. Jediný způsob, jak ho pochopit, je znát tu novelu Charlese Dickense, jinak to prostě asi nejde. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jeden z najväčších anglických romanopiscov Charles John Huffam Dickens napísal v roku 1843 krátku poviedku "Vianočná koleda" (A Christmas Carol). Je to príbeh o lakomom, nespoločenskom, necitlivom a zatrpknutom starom mužovi Ebenezerovi Scroogeovi, ktorého počas štedrovečernej noci navštívia traja duchovia a radikálne zmenia jeho pohľad na svet. Toto literárne dielo bolo už mnohokrát sfilmované. Videl som viacero filmových adaptácií. Staré, nové, televízne, celovečerné, krátkometrážne, animované a aj všeliake hodne neobvyklé variácie. To čo som si však teraz pozrel je skutočná filmová relikvia, historický artefakt, vzácna fosília. Nemý, čiernobiely snímok "Scrooge; or Marley´s Ghost" je prvým pokusom o filmovú adaptáciu vianočnej poviedky spisovateľa Charlesa Dickensa. Natočil ju režisér Walter R. Booth. *** ()

Zajímavosti (4)

  • Jediný známý dochovaný záznam je chráněn Britským filmovým institutem. (Olík)
  • Tvůrci se také inspirovali divadelní hrou „Scrooge“ od J. C. Buckstonea. (Olík)
  • Stejně jako v divadelní hře „Scrooge“ od od J. C. Buckstonea nejsou použiti duchové minulých, současných a budoucích vánoc jako v povídce Charlese Dickense a hlavnímu hrdinovi se zjeví pouze duch jeho zesnulého obchodního partnera Jacoba Marleyho. (Olík)

Reklama

Reklama