foto

Charles Dickens

  • nar. 7.2.1812
    Portsmouth, Anglie, Velká Británie
  • zem. 9.6.1870 (58 let)
    Gad's Hill, Rochester, Kent, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Vše, co stojí za to, aby bylo vykonáno, stojí za to, aby bylo vykonáno dobře."

Charles Dickens byl anglický spisovatel romanopisec, který se narodil 7. února 1812 v Portsmouthu. Jeho otec byl nemajetný úředník, takže si již jako desetiletý musel Dickens sám vydělat na živobytí v továrně na leštidla. Později pracoval jako písař.

"Každý neúspěch člověka něčemu naučí, pokud se chce nechat poučit."

Když bylo Dickensovi dvacet let začal s drobnými povídkami, vydával je pod pseudonymem Boz. Jeho práce si čtenáři brzy oblíbili natolik, že se rozhodl pustit se do větších prací. Ve svých čtyřiadvaceti letech již vydal knižně Kroniku Pickwickova klubu. Z nuzných poměrů se Dickens díky své houževnatosti a vytrvalosti vypracoval na skutečnou hvězdu literárního nebe. Mezi jeho největší díla patří ještě: Oliver Twist, Vánoční koleda, David Copperfield, Starožitníkův krám a Americké poznámky. Byl mistrem dějových zápletek, výstižných osobních charakteristik a usiloval i o citovou působivost.

"Láska a nenávist jako noha nohu doplňuje, aby byl možný pohyb, jsouce obě poslušny jedné vůle."

V roce 1836 se Dickens oženil s Catherine Hogarthovou, dcerou svého přítele George Hogartha, se kterou měl deset dětí. V pozdějším věku ztrácel paměť a měl první příznaky mrtvice, na kterou roku 1870 zemřel.

"V člověku je hluboce zakořeněna vášeň za něčím se honit."

Jiří "BloodMax" Neubauer

Spisovatelská filmografie

Filmy

2016 Fitoor - kniha
2014 Olivia Twist - kniha
2013 Great Expectations - kniha
2012 It's Christmas, Carol! (TV film) - kniha
Nadějné vyhlídky - kniha
2011 Šmoulokoleda - kniha
2010 Pán času: Vánoční koleda (TV film) - kniha
Vánoční duch (TV film) - kniha
2009 Bejvalek se nezbavíš - kniha
David Copperfield (TV film) - kniha
Vánoční koleda - kniha
2008 Barbie a kouzelné Vánoce - kniha
2007 Old Curiosity Shop, The (TV film) - kniha
Vánoční koleda - kniha
2006 Sesame Street Christmas Carol, A - kniha
Svátky vem kačer - kniha
2005 Chasing Christmas (TV film) - kniha
Oliver Twist - kniha
2004 Boy Called Twist - kniha
Natale a casa Deejay - A Christmas Carol - kniha
Vánoční koleda (TV film) - kniha
Vánoční koleda pana Karrolla (TV film) - kniha
2003 Twist - kniha
Vánoční návštěva (TV film) - kniha
2002 Nicholas Nickleby - kniha
2001 Life and Adventures of Nicholas Nickleby, The (TV film) - kniha
Svěrčok za očagom - kniha
Vánoční koleda - kniha
2000 A Diva's Christmas Carol (TV film) - kniha
A Christmas Carol (TV film) - kniha
David Copperfield (TV film) - kniha
1999 David Copperfield (TV film) - kniha
Great Expectations (TV film) - kniha
Vánoční koleda (TV film) - kniha
1998 Ebenezer (TV film) - kniha
Charlie 3: Všichni pejskové slaví Vánoce - kniha
Velké naděje - kniha
1997 Ms. Scrooge (TV film) - kniha
Oliver Twist (TV film) - kniha
Vánoční koleda - kniha
1995 Beavis and Butt-head Do Christmas (TV film) - kniha
Starožitníkův krám (TV film) - kniha
Vánoční koleda (TV film) - kniha
1994 Bah, Humbug!: The Story of Charles Dickens' 'A Christmas Carol' (TV film) - kniha
Flintstoneovi: Vánoční koleda (TV film) - kniha
1993 David Copperfield (TV film) - kniha
The Mystery of Edwin Drood - kniha
1992 Muppets: Vánoční koleda - kniha
1990 Scrooge: A Christmas Sarah (TV film) - kniha
1989 T-Bag's Christmas Carol (TV film) - kniha
1988 Oliver & Přátelé - kniha
Strašidelné Vánoce - kniha
Tempos Difíceis - kniha
Vánoční koleda u Černé zmije (TV film) - kniha
1987 Aventuras de Oliver Twist, Las - kniha
Great Expectations: The Untold Story (TV film) - kniha
Malá Dorritka - kniha
1986 Christmas (TV film) - kniha
Pan Pickwick (TV film) - kniha
1985 Jetsons Christmas Carol, The (TV film) - kniha
1984 Čarovná rybí kostička (TV film) - kniha
Duch Vánoc (TV film) - kniha
Christmas Carol (TV film) - kniha
Old Curiosity Shop, The - kniha
1983 Dombey & Son - kniha
Mickeyho vánoční koleda - kniha
1982 A Christmas Carol (TV film) - kniha
Oliver Twist (TV film) - kniha
1981 A Christmas Carol (TV film) - kniha
1980 A Tale of Two Cities (TV film) - kniha
Čarovná rybí kostička - kniha
Starožitníkův krám (TV film) - kniha
1979 American Christmas Carol, An (TV film) - kniha
Bugs Bunny's Christmas Carol (TV film) - kniha
Skinflint: A Country Christmas Carol (TV film) - kniha
1978 Scrooge (TV film) - kniha
The Stingiest Man in Town (TV film) - kniha
1977 Vánoční koleda (TV film) - kniha
1976 Strážce návěstí (TV film) - kniha
1975 Old Curiosity Shop, The - kniha
1974 Nadějné vyhlídky (TV film) - kniha
Oliver Twist - kniha
1972 Grillon du foyer, Le (TV film) - kniha
Příběh se starou lenoškou (TV film) - kniha
1971 A Christmas Carol (TV film) - kniha
1970 Scrooge - kniha
1969 A Christmas Carol (TV film) - kniha
Carry On Christmas (TV film) - kniha
David Copperfield (TV film) - kniha
1968 Oliver! - kniha
1967 Malá Dorritka (TV film) - kniha
Mister Scrooge (TV film) - kniha
1965 Oliver Twist (TV film) - kniha
Théâtre de la jeunesse: David Copperfield, Le (TV film) - kniha
1964 Carol for Another Christmas (TV film) - kniha
Mr. Scrooge (TV film) - kniha
1962 Mister Magoo's Christmas Carol (TV film) - kniha
1960 Ein Weihnachtslied in Prosa oder Eine Geistergeschichte zum Christfest (TV film) - kniha
1958 A Tale of Two Cities - kniha
1953 Non e mai troppo tardi - kniha
1952 Klub Pickwickovců - kniha
1951 Scrooge - kniha
1950 A Christmas Carol (TV film) - kniha
1949 Christmas Carol, The (TV film) - kniha
1948 Oliver Twist - kniha
1947 A Christmas Carol (TV film) - kniha
Leyenda de Navidad - kniha
Mikuláš Nickleby - kniha
1946 Nadějné vyhlídky - kniha
1938 A Christmas Carol - kniha
1935 A Tale of Two Cities - kniha
Mystery of Edwin Drood - kniha
Vánoční koleda - kniha
1934 Great Expectations - kniha
Malá Dorritka - kniha
Old Curiosity Shop, The - kniha
1933 Oliver Twist - kniha
1931 Rich Man's Folly - kniha
1928 Scrooge - kniha
1925 The Only Way - kniha
1924 Lille Dorrit - kniha
1923 Cricket on the Hearth, The - kniha
Scrooge - kniha
1922 A Tale of Two Cities - kniha
David Copperfield - kniha
Oliver Twist - kniha
Store forventninger - kniha
Tense Moments from Great Plays - kniha
Tense Moments with Great Authors - kniha
1921 Adventures of Mr. Pickwick, The - kniha
Oliver Twist, Jr. - kniha
1920 Bleak House - kniha
Geheimnisse von London - Die Tragödie eines Kindes, Die - kniha
Little Dorrit - kniha
1919 Dombey and Son - kniha
Twist Olivér - kniha
1917 A Tale of Two Cities - kniha
Great Expectations - kniha
1916 Oliver Twist - kniha
The Right to Be Happy - kniha
1915 Barnaby Rudge - kniha
Hard Times - kniha
Sverchok na pechi - kniha
1914 A Christmas Carol - kniha
The Cricket on the Hearth - kniha
1913 Little Dorrit - kniha
Scrooge - kniha
1912 Martin Chuzzlewit - kniha
Mr. Pickwick's Predicament - kniha
Nicholas Nickleby - kniha
1911 A Tale of Two Cities - kniha
Barnaby Rudge - kniha
David Copperfield - kniha
1910 Christmas Carol, A - kniha
1909 Boy and the Convict., The - kniha
The Cricket on the Hearth - kniha
1901 Death of Poor Joe, The - kniha
Scrooge; or Marley's Ghost - kniha

TV seriály

2012 Mystery of Edwin Drood (TV seriál) - kniha
2011 Nadějné vyhlídky (TV seriál) - kniha
Epizoda 3 (E03) - kniha
Epizoda 2 (E02) - kniha
Epizoda 1 (E01) - kniha
2008 Malá Dorritka (TV seriál) - kniha
Episode 14 (E14) - kniha
Episode 13 (E13) - kniha
Episode 12 (E12) - kniha
další epizody (14)
2007 Oliver Twist (TV seriál) - kniha
2005 Ponurý dům (TV seriál) - kniha
2004 The Angry Video Game Nerd (TV seriál) - kniha
2001 Escape of the Artful Dodger (TV seriál) - kniha
Micawber (TV seriál) - kniha
2000 Městečko South Park (TV seriál) - kniha
Pip (S04E14) - kniha
1999 Cuento de Navidad (TV seriál) - kniha
Oliver Twist (TV seriál) - kniha
1998 Our Mutual Friend (TV seriál) - kniha
1997 Dobrodružství Olivera Twista (TV seriál) - kniha
1996 Adventures from the Book of Virtues (TV seriál) - kniha
1995 Wishbone (TV seriál) - kniha
Xena (TV seriál) - kniha
1994 Hard Times (TV seriál) - kniha
Martin Chuzzlewit (TV seriál) - kniha
1989 A Tale of Two Cities (TV seriál) - kniha
1986 David Copperfield (TV seriál) - kniha
The Real Ghost Busters (TV seriál) - kniha
1985 George Burns Comedy Week (TV seriál) - kniha
Masterpiece Theatre: Bleak House (TV seriál) - kniha
Oliver Twist (TV seriál) - kniha
Pickwick Papers, The (TV seriál) - kniha
1983 Storyboard (TV seriál) - kniha
1982 Life and Adventures of Nicholas Nickleby, The (TV seriál) - kniha
1981 Great Expectations (TV seriál) - kniha
1980 A Tale of Two Cities (TV seriál) - kniha
1979 Old Curiosity Shop, The (TV seriál) - kniha
Sasurai no šódžo Nell (TV seriál) - kniha
1977 Hard Times (TV seriál) - kniha
Nicholas Nickleby (TV seriál) - kniha
1976 Our Mutual Friend (TV seriál) - kniha
1974 David Copperfield (TV seriál) - kniha
The Six Million Dollar Man (TV seriál) - kniha
1973 Great Mysteries (TV seriál) - kniha
1969 Dombey and Son (TV seriál) - kniha
1968 Il circolo Pickwick (TV seriál) - kniha
1967 Great Expectations (TV seriál) - kniha
1966 David Copperfield (TV seriál) - kniha
1965 A Tale of Two Cities (TV seriál) - kniha
1964 Aventures de Monsieur Pickwick, Les (TV seriál) - kniha
Detective (TV seriál) - kniha
Martin Chuzzlewit (TV seriál) - kniha
1963 Novela (TV seriál) - kniha
1962 Old Curiosity Shop, The (TV seriál) - kniha
Oliver Twist (TV seriál) - kniha
1961 Playdate (TV seriál) - kniha
1960 Barnaby Rudge (TV seriál) - kniha
1959 Bleak House (TV seriál) - kniha
1958 Shirley Temple's Storybook (TV seriál) - kniha
1957 Goodyear Theatre (TV seriál) - kniha
The DuPont Show of the Month (TV seriál) - kniha
1956 Armchair Theatre (TV seriál) - kniha
1955 ITV Television Playhouse (TV seriál) - kniha
Lilli Palmer Theatre (TV seriál) - kniha
Matinee Theatre (TV seriál) - kniha
Oliver Twist (TV seriál) - kniha
The Alcoa Hour (TV seriál) - kniha
1954 Die Galerie der großen Detektive (TV seriál) - kniha
1953 ABC Album (TV seriál) - kniha
General Electric Theater (TV seriál) - kniha
1952 Monodrama Theater (TV seriál) - kniha
1950 Robert Montgomery Presents (TV seriál) - kniha
1949 Family Theatre (TV seriál) - kniha
Fireside Theatre (TV seriál) - kniha
Suspense (TV seriál) - kniha
Your Show Time (TV seriál) - kniha
1948 The Philco Television Playhouse (TV seriál) - kniha
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál) - kniha

Dokumentární

2000 Christmas Glory 2000 (TV film) - kniha
1968 Les grandes espérances (TV film) - kniha

TV pořady

1972 Un, dos, tres... responda otra vez (TV pořad) - kniha
1965 Jackanory (TV pořad) - kniha
1954 Shower of Stars (TV pořad) - kniha

Scenáristická filmografie

Filmy

1955 Ein Weihnachtslied in Prosa (TV film) - divadelní hra

TV seriály

2012 The Life and Adventures of Nick Nickleby (TV seriál)

Dokumentární

2009 Anglie Charlese Dickense

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace