Reklama

Reklama

Eduard VIII. Anglický

(TV film)
  • Francie Edouard VIII d'Angleterre
Francie, 2005, 53 min

Hrají:

Peter Hudson (vypravěč), Winston Churchill (a.z.), Salvador Dalí (a.z.), vévodkyně z Windsoru (a.z.), král Eduard VIII. (a.z.), Jean Gabin (a.z.), císař Hirohito (a.z.), Adolf Hitler (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Pravnuk královny Viktorie, princ z rodu Saxon-Coburg-Gotha, se měl po smrti svoho otce stát králem Velké Británie. Na svůj úkol byl připravován se střídavými úspěchy a zaujal spíše ve světě vysoké společnosti než na politickém poli. V lednu 1936 usedl na trůn - ale už v té době se objevila komplikace: Američanka Wallis Simpsonová. Dvakrát rozvedená žena se nemohla stát manželkou krále, který je současně i hlavou anglikánské církve. A stalo se něco neslýchaného: britský král raději abdikoval. Další desetiletí se pohyboval i nadále ve vysoké společnosti a lidé pomalu zapomínali na jeho obdiv k nacistickému Německu a další podivné zákruty jeho politického myšlení. Ale nikdy nezůstal zapomenut jeho příběh: rozhodnutí muže, který se vzdal trůnu pro lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Divočák 

všechny recenze uživatele

A já si pořád říkal, proč ve všech těch dobových dokumentárních záběrech mluví francouzsky:) No, teď vážně. Eduard VIII. je opravdu vydařený dokument popisující život bývalého anglického krále, který se vzdal koruny a nejmocnějšího trůnu v Evropě kvůli lásce k (popravdě ne moc hezké;)) dvakrát rozvedené Američance. Autoři dokumentu ale naštěstí nesklouzly k lákavému pojetí - "Slavné páry 20. století" a místo princova/králova románku věnují daleko větší pozornost jeho osobě a postavení na pozadí důležitých událostí, které v té době Evropou a vůbec celým světem hýbaly. Seznámíte se tak s Eduardovými cestami po tehdejších britských koloniích, snahou přiblížit anglickou politiku pracujícím lidem, ale třeba i neskrývaným obdivem k Hitlerovu režimu. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama